En Sıcak Konular

Türk işadamına uyuşturucu komplosu

5 Ocak 2009 14:20 tsi
Cezayir’de 11 yıldır iş yapan işadamı Ali Cenap Bayraktar’ın oğlu, komplo sonucu cezaevine düştü. İşadamı, çare bulamayınca Cumhurbaşkanı Gül devreye girdi.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, bir işadamının Cezayir’de cezaevine düşen oğlu için devreye girdi. Gül’ün devreye girmesi üzerine 2 hafta önce Cezayir’in Ankara büyükelçisinin, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak nota verildiği bildirildi. Cezayir’de 11 yıldır ticaret ve inşaat yapan Ali Cenap Bayraktar, son dönemde başının rüşvet isteyen bazı yetkililerle ve ticari rakiplerle belaya girdiğini ifade ederek, Cezayir’in Oran şehrindeki yatırımlarının durdurulması için dolaylı yollardan baskı yapıldığını iddia etti. Bu amaçla son olarak oğlunun aracında kokain bulunduğu iddiasıyla tutuklandığını bildiren Bayraktar, oğlunun tutuklandığı 11 Ekim’den bu yana Cezayir’de hukuk mücadelesi verdiğini kaydetti.

GÜL’E BAŞVURDU

TÜRK
Dışişleri’ni harekete geçirmek için uğraş verdiğini de ifade eden Bayraktar, oğlunun uyuşturucu kullanmadığının adli tıp raporlarıyla kesinleştiğini ve Oran polisinin, hakkındaki suçlamayı geri çekmesine rağmen, yargılama sürecinde bir değişiklik olmadığını söyledi. Bayraktar, tüm bu gelişmelere rağmen oğlu serbest kalmayınca son çare olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazarak yardım istedi. Cumhurbaşkanı Gül’ün devreye girmesinin ardından 2 hafta önce Cezayir’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak nota verildiğini kaydeden Bayraktar, Cezayir’in bu uyarıya rağmen, oğlunun cezaevinden salıverilmediğini belirterek, maruz kaldıkları hukuk krizinin çözülmesi için diplomatik girişimleri sürdürdüklerini anlattı.

BASINA YANSIDI

OLAYIN
, Cezayir basınında da tartışma konusu olduğunu bildiren Bayraktar, Osmanlı döneminde çok sayıda Türk asıllı ailenin yerleştirildiği Cezayir’in Oran (Vahran) ve Tlemcen şehrinde fabrika ve inşaat şantiyelerinde diğer yabancı işadamları gibi Çinli işçi çalıştırmak yerine Cezayirliler’i çalıştırdığını, bu nedenle bölgede çok sevildiğini söyledi. Bayraktar, Türkiye’nin son dönemde geliştirdiği Afrika politikası çerçevesinde Kuzey Afrika ile iyi ilişkiler kurmasının, bölgedeki bazı güçlerin tepkisini çektiğini ifade ederek, Türk işadamlarına karşı yürütülen ‘yıldırma’ politikalarının ardında bu durumun yattığını sözlerine ekledi.

150 Türk firması faaliyet gösteriyor

TÜRKİYE ile Cezayir arasındaki ilişkilerin son dönemde güçlenmesiyle birlikte bölgede faaliyet gösteren firma sayısı 150’ye çıktı. İki ülke arasında ticaret hacmi 4 milyar doları bulurken ülkede özellikle Türk firmalarını konut ve altyapı inşaatı alanlarında fırsatlar bekliyor. Cezayir ülke ekonomisinin kalkınması için 55 milyar dolarlık fon ayırdı. Türk firmalarının yaklaşık 10 yıldır faaliyette bulunduğu Cezayir’de özellikle son yıllarda ilişkiler daha da arttı. Türk firmaları birçok yeni ihale aldı. Başta Alarko ve Nurol olmak üzere 10’a yakın Türk inşaat firmasının faaliyet gösterdiği Cezayir’den Türkiye ağırlıklı olarak doğalgaz alıyor. Cezayir yönetimi son dönemde özellikle Türk şirketlerine ihalelerde öncelik vereceklerini açıklamıştı.

Star



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,304 µs