En Sıcak Konular

Vergi işlemlerinde yeni dönem

5 Ocak 2009 13:58 tsi
Vergi Daireleri Otomasyon Projesinin (VEDOP) 3. aşamasının da devreye girmesiyle birlikte mayısayından itibaren vergiyle ilgili bütün işlemler elektronik ortamda yapılacak vetakip edilecek.

Alınan bilgiye göre, mayıs ayında devreye sokulacak VEDOP-3 ile vergi sistemindeki elektronik alt yapı tamamlanmış olacak.

 

Vergi dairelerinin web tabanlı online çalışmasını sağlayacak sistem ile Türkiye çapında 585 mal müdürlüğü de otomasyona geçirilecek.Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezinin bankalar ve diğer ilgili birimlerleelektronik entegrasyonunu da güçlendirecek VEDOP-3 ile beyannameden sonratahsilat, haciz, arşivleme ve takip işlemlerinin de elektronik ortamda yapılmasısağlanacak.

 

-E-TAHSİLAT VE E-HACİZ-VEDOP-3 İLE BİRLİKTE HAYATA GEÇİRİLECEK BAZI İŞLEMLER ŞÖYLE:

 

Vergi daireleri online çalışacak: Mevcut sistemde işlemler yapılıyor,ancak bunlar 1 gün sonra görülüyor.-E-Tahsilat: Vergi, ceza ve gecikme zamları, elektronik ortamda tahsiledilecek. 3 banka, buna ilişkin yazılım işlemlerini başlattı. Yazılımların tamamlanmasının ardından pilot uygulamaya geçilecek. Daha sonra diğer bankalarabirer yazı gönderilerek, bankaların bu yıl içinde E-Tahsilata yönelik yazılımişlemlerini tamamlamaları istenecek.

 

Daha sonra da E-Tahsilat başlayacak.Bu sistemde banka vergiyi tahsil ettiği anda vergi dairesindeki"mükellef cari hesabına" işlenecek. Bu şekilde mükellefin vergiyle ilgilidurumu da ekrandan anında görülebilecek. Bu uygulama "borcu yoktur" yazısınınalımı ve benzeri durumların yarattığı sıkıntıyı da ortadan kaldıracak.

 

Mükellef Cari Hesabı oluşturulacak. Bu sistemde, vergi mükelleflerininbütün vergi borç ve alacakları banka hesaplarında olduğu gibi tek kalemdegösterilecek. Borç ve alacak bir potada eritilecek ve hesapta borç ya da alacakrakamı yer alacak. -E-Haciz: Devletin vadesi geçen vergi alacaklarının tahsili içinelektronik ortamda haciz işlemi gerçekleştirilebilecek.

 

Bunun için bankalarınyanı sıra önümüzdeki süreçte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Trafik Tescilile elektronik bağlantılar kurulacak. Otomasyon sistemi ve veri paylaşımıyoluyla, vergi borcunu ödemeyen mükellefin banka hesabının durumuyla,gayrimenkul, araba ve diğer mal varlıkları anında görülebilecek. E-Hacizsisteminde herhangi bir yazışmaya gerek olmadan elektronik ortamda bütün icraişlemleri yapılabilecek.e-Haciz için de şu anda deneme niteliğinde çalışmalar yapılıyor.

 

DEFTER VE FATURALARDA ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENECEK

 

E-Fatura: Pilot uygulaması devam eden e-Fatura sisteminde belgelerinelektronik ortamda düzenlenmesi öngörülüyor.Gelir İdaresi Başkanlığına çok sayıda firmanın talepte bulunduğu e-Faturaiçin "nasıl bir altyapı oluşturulacağını ve bankaların da sisteme entegre olupolmayacağını" araştırıyor. e-Fatura sistemine büyük mükelleflerden başlanarak,aşamalı şekilde geçilmesi planlanıyor. Defterler de elektronik ortamda tutulacak. Buna ilişkin altyapıçalışmaları da önümüzdeki dönem tamamlanacak. Merkezi sistem kanalıyla, vergidenetim elemanlarının defter ve faturalara internet ortamında ulaşmaları teminedilecek.

 

Otomatik Arşiv Sistemi: Bütün veriler aynı anda arşive de yüklenecek.Güncel olmayan veriler, burada depolanacak.-İş Sürekliliği ve Olağanüstü Hal Merkezleri: Bilgilerin yedekleneceği İşSürekliliği Merkezi Ankara'da faaliyete geçirildi.Olağanüstü Hal Merkezi ise Şubat ya da Mart ayında Konya'da hizmete girecek. Kağıtsız yazışma: Dokümantasyon yönetimi ve iş akış sisteminin internetortamına alınmasıyla birlikte bütün yazışmalar elektronik ortamda yapılacak.

 

KEYFİ SORGULAMA ENGELLENECEK

 

Bu arada VEDOP-3 ile birlikte bilgi işlem merkezindeki "LOG KayıtSistemi" güçlendirilecek.Aralarında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dönemin GenelkurmayBaşkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bulunduğu bazıkamu görevlileri ve siyasilerin usulsüz şekilde mal varlığı ve vergi sorgulamasına alınmasının ardından bütün şifreler yeniden güncellendi.Yeni sistemde sorgulama yapanlar ve yapılanlar, anında sistemdegörülecek. Bu kişilere yaptığı sorgulamalara ilişkin özet bilgi de gönderilecek.

Yeni Şafak



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,109 µs