En Sıcak Konular

Meslek liseliler müebbet mahkumu

0 0 0000 00:00 tsi
Meslek liseliler müebbet mahkumu Çelik’in "katsayı meslek liselilere psikolojik sınır koyuyor" açıklamasını iyibilgi'ye değerlendiren Eğitim Bir Sen Başkanı Gündoğdu, "meslek lisesi öğrencileri, aileleri ve sistem tarafından müebbet mahkumu" dedi. İşte bir neslin mahkumiyeti!

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yaptığı “Katsayı öğrenciye psikolojik sınır koyuyor” açıklamasını Eğitim Bir Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu’
iyibilgi’ye değerlendirdi.

Katsayı uygulamasının başladığı 1999 yılı öncesinde meslek liselerini tercih ortalaması yüksek olan öğrencilerin “üniversiteyi kazanamazsam, mesleğim olsun”  mantığı ile tercih ettiğini belirten Gündoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Bugün meslek liselerini "puanım düşük, zaten üniversiteye giremem bari bir mesleğim olsun” diyerek eğitimde fırsat eşitliği olmadığını düşünen, zihinlerine psikolojik sınır koyan, elenmişlik duygusu yaşayan öğrenciler tercih ediyor” dedi.

1999’dan önce de psikolojik sınırlar vardı

ÖSS’ye yaklaştıkça, katsayı probleminin büyüklüğünün daha çok farkına varan öğrencilerin, dışlamışlık ve elenmişlik duygusunu arttığını altını çizen Gündoğdu, 1999 öncesinde de yapılan meslek lisesi öğrencilerine yapılan önemli bir haksızlığı anlatıyor:

"1999 öncesinde psikolojik olarak müfredatlarının ÖSS müfredatı ile farklı olması yüzünden bu yarışa geride başlıyorlardı. Ama bu liseleri başarılı öğrenciler tercih ettiği için sorunları aşıyorlardı. Ama şimdi bunu aşacak moralleri kalmadı."

Meslek Lisesi öğrencilerinin aile mahkûmiyeti

Meslek liselilerin birçoğunun ailelerinin zorlamasıyla bu liselerde okuduğunu belirten Ahmet Gündoğdu, bu öğrencilerin büyük bir kısmının, okula başlarken katsayı sorunundan bile habersiz olduğu anlatıyor. “Gerçeği öğrendiklerinde iş işten geçmiş oluyor. Hayatları boyunca, ailelerinin seçtikleri mesleklere mahkum oluyorlar” diyen Gündoğdu, “Kabiliyetleri önemsemeyen sınav sistemi yüzünden de ikinci mahkumiyeti yaşıyorlar”
şeklinde konuşuyor. “Artık gençler, istedikleri değil, puanını tutturabildikleri mesleklere yöneliyor” diyerek YÖK’e gönderme yapan Eğitim Bir Sen Başkanı, KPSS’nin de gençleri, istediği yerine puanını tutturduğu mesleği yapmasına teşvik ettiğini ifade ediyor.



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,370 µs