Sigaranın yeni bir etkisi: Üçüncü el duman | " /> Sigaranın yeni bir etkisi: Üçüncü el duman | "/>

En Sıcak Konular

Sigaranın yeni bir etkisi: Üçüncü el duman

5 Ocak 2009 13:52 tsi
Sigaranın yeni bir etkisi: Üçüncü el duman  
Aileler çocuklarına zarar vermemek için pencereyi açarak ya da fan çalıştırarak sigara içiyorlar, fakat uzmanlar çocukların sağlığını tehdit eden ve kurtulması bu kadar kolay olmayan başka bir sigara etkisi buldular: "Üçüncü el duman".

Gazların görünmeyen zehirleyici etkisini açıklayacak terim bulmakta zorlanan uzmanlar, gazların ve partiküllerin sigara içen kişinin saçına ya da giysilerine yapıştığını, yastıklara ve halılara sindiğini ve oda dumandan temizlense de etkisinin uzun süre kaldığını belirtiyorlar. Küçük çocukların yerde emekleyerek ya da oyun oynayarak ağır metal, kanserojen ve hatta radyoaktif malzeme kalıntılarını ellerine aldığını ve yuttuğunu anlatıyorlar.

Boston'daki MassGeneral Çocuk Hastanesi'nden doktorlar, bu kimyasalları açıklamak için bu terime "üçüncü el duman" adını verdiler. Araştırmalarında, bu dumanın bebekler ve çocuklarda yarattığı riskleri analiz ettiler.

Pediatrics dergisinin bu ayki sayısında yayınlanan araştırmada, Harvard Medikal Okulu'ndan Doç. Dr. Jonathan P. Winickoff, "Herkes pasif içiciliğin kötü olduğunu biliyor, ancak bu yeni terim hakkında bir şey bilmiyor" dedi. Görünmeyen tütün toksinlerini tarif etmek için bir terime ihtiyaçlarını olduğunu belirten Winickoff, "Aileler çocukları evin dışında olduğu zaman ya da arabada sigara içiyor. Ya da bebek arka koltukta otururken camı açarak sigara içiyor ve böylece sorun olmayacağını düşünüyorlar, çünkü pasif içiciliğin bu şekilde çocuklarını etkilemediğine inanıyorlar" diye konuştu.

Amerika'nın bir ucundan öteki ucuna bin 500 ev halkında sigara içme davranışı görüldüğü rapor ediliyor. Sigara içen ve içmeyenlerin büyük çoğunluğu pasif içiciliğin çocuklarına zarar vermesinden korkuyor. Sigara içmeyenlerin yüzde 95'i ile sigara içenlerin yüzde 84'ü "ailelerin içtiği sigaranın dumanını içine çeken bebek ve çocukların zarar göreceği" konusunda hemfikirler.

Ancak bu terim yeni olduğundan, araştırmacılar insanlara, "bir gün önce sigara içilen odada nefes alan bebek ve çocukların bundan zarar görüp görmeyeceğini" sorduklarında, sigara içmeyenlerin sadece yüzde 65'i ile sigara içenlerin ise yüzde 43'ünün bu konuda hemfikir olduklarını gördüler.

Araştırmacılar, pasif içiciliğin çocukların sağlığına zarar verdiği kanısına rağmen, ailelerin evde ve arabada sigara içmeyi kısıtlamadıklarını buldular. Diğer taraftan, Dr. Winickoff, 3. el dumanın zararlı olduğu kanısının ise daha etkili olduğunu ve evde sigara yasağının uygulandığını da söyledi.

New York'taki Mount Sinai Tıp Okulu'nda Çocuk Sağlığı Merkezi'nden Dr. Philip Landrigan, "Buradaki ana mesaj çok basit; mutfak kapısını kapattıktan sonra sigara içmek çocukları sigaranın zararlı etkisinden korumuyor. 3. el dumanda kanserojenler var, bu maddelerle temas eden her yaştan insan kanser riski taşıyor" dedi.

3. el dumandaki maddeler arasında bulunan hidrojen siyanid kimyasal silahlarda kullanılıyor; bütan çakmak gazında kullanılıyor; toluen ise boya incelticilerde bulunuyor. Ayrıca bu dumanda arsenik, kurşun, karbonmonoksit ve hatta 2006 yılında eski KGB ajanı Alexander V. Litvinenko'yu öldürmek için kullanılan polonyum 210 (yüksek radyoaktif içeren bir kanserojen) gibi yüksek kanserojenler bulunuyor.

 
Zaman Online



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,506 µs