En Sıcak Konular

Ölümler sonrası yeni önlemler geliyor

5 Ocak 2009 12:28 tsi
Ankara'da yaşanan doğalgaz kaynaklı ölümler sonrasında EPDK her eve dedektör koyulmasını tartışıyor.

Milliyette yer alan habere göre, global kriz nedeniyle birçok sektör zor günler yaşarken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji sektörü için kolları sıvadı. EPDK, küresel krizin enerji yatırımlarını sekteye uğratmaması için akaryakıt, elektrik ve doğalgaz piyasasındaki firmalarla bir araya gelerek, “Sizi krizden nasıl koruruz?” diye soracak.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “Enerji, Türkiye’nin taşıyıcı sektörü olacak. Bizde krizi fırsata çevirecek unsurlar var. Kriz toplantılarına 14 Ocak’ta akaryakıt sektörüyle başlayacağız” dedi. Enerjide özel sektörün 20 milyar doların üzerinde devam eden yatırımının olduğunu, bunun 112 milyar kwh’lik enerji üretimine denk geldiğini aktaran Köktaş, Türkiye’de krizi fırsata çevirecek sektörlerin başında enerjinin yer aldığını söyledi.

'YATIRIMLAR ARTACAK'
Köktaş, “Önümüzdeki dönemde yabancı sermaye girişini hızlandıracak en önemli faktör, enerji yatırımları. Krizin psiklojik etkileri ortadan kalkmaya başladığı anda tüketimdeki hızlı artış devam edecek” dedi. Krizin yatırımcı üzerindeki etkisini minimize edecek önlemler üzerinde çalıştıklarını dile getiren Köktaş özel sektörle buluşma toplantılarıyla ilgili şunları söyledi: “Toplantılar, 14 Ocak’ta petrol sektörüyle başlayacak, 2.5 ay sürecek. Onlardan sorunlarını ve çözüm önerilerini istedik. Değerlendirip, uygun olanları karara dönüştüreceğiz. Onlara, ‘Krize karşı sizi nasıl koruruz’ diye sorarken, rafineriler de dahil konuların tamamını masaya yatıracağız. Kriz nedeniyle lisansını geri çekmek isteyen firma olmadı. Kriz nedeniyle bir dönem kapandı ama yeni dönem daha başlamadı. Belirsizlikler devam ediyor. Yatırımdan vazgeçme değil, bekleme, bankalarla bir süre daha görüşme, normal piyasaya geçişi bekleme gibi başvurular olabilir.”

'RAFİNERİ DEĞERLENDİRİLİYOR'
Köktaş, Petrol Ofisi’nin Ceyhan’da rafineri kurma talebine halen yanıt verilmediğinin anımsatılması ve bölgedeki rafineri başvurularına ilişkin sürecin sorulması üzerine şunları söyledi: “Rafineri başvurusu elimizde. Değerlendirmeler yapılıyor. Rafineri büyük yatırım aracıdır, enine boyuna çevre şartları da dahil değerlendirilmesi lazım. Hukuki altyapı eksikliğine mahal bırakmayacak türden sorunları da giderdik. Konuyu, son toplantımızda da ele almadık. Süreç devam ediyor.”

Köktaş, akaryakıt fiyatlarına ve yüksek vergilere ilişkin sorular üzerine de, “Ürün fiyatındaki düşüş devam ederse ve dolar kuru daha yükselmezse akaryakıt fiyatları daha da düşer” dedi. Köktaş, elektrikte kamu payını yüzde 40’ın altına düşürmek ve doğalgaz tedarikinde özel sektörün payını artırmayı 2009 hedefleri olarak açıklarken, “2009’da doğalgazda özel sektöre kontrat devrine başlayacağız” dedi.

HER EVE DEDEKTÖR TARTIŞILIYOR
Hasan Köktaş, Ankara’da 7 üniversiteli gencin hayatını kaybettiği doğalgaz faciasına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:
“Teknik bir olay. Doğalgaz piyasası ve dağıtım şirketlerine yoğun denetimimiz var. Yeni bir yasal düzenleme konusu değil. Çünkü, bu konuda hem cihazlar açısından hem cihazların uygulamasında teknik standartlar var. ‘Bu standartlar uygun mu?’ diye bakmak lazım.

Karbonmonoksitin tahliye edileceği delikleri yasayla tıkayamazsınız. Bu tür kazalara yönelik dedektör cihazlar piyasada satılıyor. İsteyen de alıyor. Mevzuat açısından zorunlu hale getirilebilir mi, bunu çalışmak lazım.”

TEKNOLOJİK DENETİM GELİYOR
2009’da denetim faaliyetlerine hız vereceklerini belirten Hasan Köktaş, teknolojinin daha fazla işin içinde olacağını ifade etti.

“TÜBİTAK’la teknolojik unsurların devreye girmesi konusunda ortak çalışma yapacağız” diyen Köktaş, 2009 bütçesinin yüzde 33’ünü denetim faaliyetlerine ayırdıklarını aktardı.

Köktaş, “Denetimde yeni stratejiler devreye alacağız. Sağlıklı piyasa oluşturulması, niteliksiz, kalitesiz ürünün piyasasa girmesinin önlenmesi buna bağlı. ÖTV kaybının önlenmesine de katkı sağlanacak” diye konuştu.

 



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,368 µs