bir şey mi gizliyor? | " /> bir şey mi gizliyor? | "/>

En Sıcak Konular

CHP bir şey mi gizliyor?

5 Ocak 2009 11:55 tsi
CHP bir şey mi gizliyor? CHP dinleme cihazı skandalıyla sarsılırken, ilginç bir iddia ortaya atıldı. Emniyete başvuru yapılsa bu cihazların üretim ve dağıtım kanalları tespit edilebilir. Üstelik her cihazın bir 'kimliği' var. Yani kimin yaptığı ortaya çıkabilir. Oysa kimse poli

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Baykal ve bağcıyı dövmek

'Abdullah Gül'ün annesinin kökenine baksınlar' ve 'Polise güvenmiyoruz, dinlemeyi zaten onlar yapıyordur.'

Normal şartlarda bu iki cümleyi Türkiye'nin herhangi bir yerinde duyabilirsiniz. Çoğunlukla da vatan kurtaran kahvehane sohbetlerinde.

Ama bu sözleri ülkenin ana muhalefet lideri ve partisinin vekili kullanıyorsa ortada çok ciddi bir sorun var demektir. Canan Arıtman'ın çıkışını bireysel kabul edip dilinin sürçtüğünü varsaysak da Baykal'ın 'polise güvenmiyoruz' sözünün üzerinde durmak lazım.

Kısaca özetleyelim. CHP Genel Merkezi'nde bir dinleme cihazı bulundu geçen hafta. Literatüre geçen ve yılın olaylarından biri kabul edilen Önder Sav hadisesinden sonra herkes 'acaba?' diyerek ihtiyatlı yaklaşırken CNN Türk yayınına çıkan Baykal 'polise güvenmediklerini ve incelemeyi kendilerinin yaptığını' söyledi. Tıpkı Arıtman olayında olduğu gibi 'galiba dili sürçtü' diye düşündük.

İlerleyen saatlerde 'kastettiğim şuydu' açıklaması bekledik ama Baykal daha da ileri giderek 200 bin kişilik teşkilatı zan altında bırakacak açıklamalar yaptı. Olaydaki garipliklere ve açıklamalardaki çelişkilere girmeden önce hatırlatalım. TCK'da işlenmekte olan bir suçu yetkili mercilere bildirmemek 278. madde uyarınca suç. Üstelik şikayete bağlı değil. Savcıların res'en işlem yaptığı dosyalardan.

Yani CHP yönetimi dinleme cihazını bulunca suç delillerini muhafaza edip emniyete ve savcılığa bilgi vermeliydi. Asıl meseleye gelirsek. Dinleme cihazlarını temin etmek ve kullanmak çok kolay. İster internetten ister merdiven altı piyasadan bulunabiliyor. Fiyatlar da ucuz.

Fakat bu sektörü yakından tanıyanların bildiği bir şey daha var. Cihazların üretim ve dağıtım kanalları biliniyor. Üstelik her cihazın bir 'kimliği' var. Yani Baykal, dinleme cihazını ilgili makamlara teslim etseydi birkaç gün içinde böceğin hikayesi ortaya çıkartılabilirdi. Merak edilen bu ülkede tek polis teşkilatı olduğuna göre CHP incelemeyi kimle yapıyor? Tabi bu cihazın Algan Hacaloğlu'nun ofisine konması da ayrı bir soru işareti. Açıklamalar çelişkili.

CHP'nin genel merkez binası 'akıllı bina'. Parti yönetiminin teknolojisiyle övündüğü bu binada kimin nereye girip çıktığı, kimin kimle görüştüğü çok kolay temin edilebilir. Her gün yüzlere partilinin girip çıktığı bir yere böcek koymak kolaydır. Ama bulmak da imkansız değil. Hacaloğlu'nun sağlık sorunları sebebiyle partiye çok sık gelmediği bir dönemde böcek bulunması da soru işareti.

Fakat bu sürecin asıl düşündürmesi gereken boyutu Baykal'ın dönüp dolaşıp polisi itham etmesi. Her defasında da 'bir grup yapılanma' gibi ifadeler kullanıyor. Eğer bu düşüncesi bugün Ergenekon Operasyonu'nda tutuklu bulunan bazı kişilerin hazırladığı listelere dayanıyorsa hatırlatmakta fayda var. O listelerde 'F tipi' diye adlandırılanlar da aynı mahkeme salonunda ifade veriyor.

Adil Serdar Saçan için de 'F tipi örgütlenme lideri' deniyordu ama Ergenekon Davası'nın delil dosyası çok farklı bulgular içeriyor. Baykal'ın operasyonel birimleri zan altında bırakacak açıklamalar yaparken referans kaynaklarına bakmasında fayda var. 200 bin kişilik yapıda mutlaka hata yapan, suça bulaşan, illegal işlere karışan vardır, olacaktır.

Sistem kendi içindeki çürük elmaları da ayıklayacaktır. Ama bir ülkenin ana muhalefet lideri ülkenin polis teşkilatına güvenmediğini söyleyip kendi işini kendi görmeye başlarsa toplumsal yansımasını düşünmek bile ürkütücü. Bakan Beşir Atalay'ın tabiriyle de 'devlet terbiyesine ters düşen' bir tavır.



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,889 µs