En Sıcak Konular

Blair'den Ankara'ya destek ziyareti

0 0 0000 00:00 tsi
Blair'den Ankara'ya destek ziyareti İngiltere Başbakanı Tony Blair, bu akşam Ankara'ya gelecek. AB liderler zirvesinin hemen ardından Ankara'ya gelecek olan Blair, Erdoğan ile görüşecek. Gündemde Kıbrıs var! Peki, tek gündem maddesi bu mu?

Erdoğan ile Blair, Başbakanlık konutunda saat 22.00'de bir araya gelecek. Türkiye'de çok kısa bir süre kalacak olan İngiltere Başbakanı Blair, cumartesi sabahı Ankara'dan ayrılacak.
 
Blair'in ziyaretinde, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilgili aldığı kararın, müzakerelerin bundan sonra "nasıl" ilerleyeceğinin ve Kıbrıs'la ilgili karşılıklı adımların ele alınması bekleniyor.
 
Irak başta olmak üzere, Ortadoğu'daki gelişmelerin de, Blair'in Türkiye ziyaretinde görüşülebileceği belirtiliyor.
 
Zirvede genişleme konuşuldu
 
Brüksel’deki AB liderler zirvesinin ilk gününün ardından dönem başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen bir açıklama yaptı.
 
“Genişleme konusunda hararetli tartışmalar oldu” diyen Vanhanen, Avrupa Birliği’nın büyümesi ve güçlenmesi için genişlemeye devam etmesi gerektiğini söyledi.
 
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile basın toplantısı düzenleyen Finlandiya Başbakanı “AB söz verdiğimiz gibi genişleyecek” dedi.
 
Vanhanen bir soru üzerine, Türkiye ile müzakerelerin “sınırlı bir şekilde” devam edeceğini söyledi. 
 
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da 11 Aralık'ta dışişleri bakanlarının aldığı kararların ardından dünkü zirvede Türkiye konusunun hiç  tartışılmadığını belirtti.
 
Barroso “AB Komisyonu’nun Türkiye kararı son derece adildir” dedi. Barroso “Aday ülkeler de şunu gayet iyi biliyorlar ki kendilerinden beklenen tüm koşulları yerine getirirlerse üye olmamaları için hiçbir sebep yok” ifadelerini kullandı.
 
Beckett: “Türkiye’nin yanında olacağız”
 
CNN TÜRK’e konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Türkiye'yi Avrupa Birliği'de görmek istediklerini söyledi. İngiliz bakan, tüm süreçte Türkiye'nin yanında olacaklarını belirtti.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Fransız Le Monde gazetesi için kaleme aldığı makalede de, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi dışlaması halinde bundan kendisinin zararlı çıkacağını savundu.
 
Beckett, Avrupalı siyasetçilerin ciddi sorun olarak gördüğü bir çok konuda Türkiye'nin meydan okuma imkanına sahip ülke konumunda olduğunu yazdı.
Beckett, "Türkiye'yi dışlarsak yoksullaşmış, zayıflamış, daha güvensiz bir Avrupa oluruz" ifadelerini kullandı.
 
İngiliz bakan AB'nin önünde iki seçenek bulunduğunu belirtti. Bunlardan birincisinin Türkiye'yi AB yolunda destekleyerek 10-15 yıl sonunda üye olacak kıvama getirmek olduğunu, ikinci seçeneğin ise Türkiye'yi AB'den itmek olduğunu yazdı.
 
Beckett ikinci seçenekte karar kılınması durumunda, AB'nin şimdiki işbirliği düzeyini bile muhafaza edemeyeceğini kaydetti.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Türkiye liman ve havaalanlarını Rumlara açmadığı sürece AB'nin buna cevap vermesinin de doğru hareket tarzı olacağını ifade etti.
 
Ancak bu cevabın ölçülü olması gerektiğini, diyalogu muhafaza edip Kıbrıs sorununun çözümüne kapıyı aralık tutmanın, hem Türkiye'de değişim sürecini kolaylaştırmaya hem de Kıbrıs'ın güvenliğini sağlamaya olanak vereceğini belirtti.
 
Türkiye'de bu yıl 20 milyar dolar yatırım beklendiğini hatırlatan Beckett, enerji kaynaklarının tükenmesi, Müslümanlarla Müslüman olmayanların arasını açabilecek aşırı uçlar, kaçak göç gibi Avrupa'nın sorun olarak gördüğü pek çok konuda Türkiye'nin meydan okuma kapasitesine sahip olduğunu yazdı.
 
Beckett, Türkiye'nin Suriye ve İran gibi ülkelerle, AB üyesi ülkelerden hiçbirinin sahip olmadığı bir ilişki ağına sahip bulunduğunu hatırlattı.
 
CNNTurk



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,823 µs