Havelsan'dan dünya devine müthiş gol! | " /> Havelsan'dan dünya devine müthiş gol! | "/>

En Sıcak Konular

Havelsan'dan dünya devine müthiş gol!

5 Ocak 2009 08:29 tsi
Havelsan'dan dünya devine müthiş gol!
Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın yazılım şirketi oaln Havelsan, dünya devinin işini elinden kaptı.

Havelsan, savunma sanayii alanında dünyanın ilk dört şirketi arasında bulunan ve yıllık 15 milyar dolar ciroya sahip İngiliz devi BAE Systems’in işini elinden kaptı.

Türk Hava Kuvvetleri’nin “Barış Kartalı” projesi kapsamında Boeing Firması’ndan satın aldığı 4 adet AWACS (Havada Erken İhbar ve Uyarı) uçağının, “radar entegrasyon” işini üstlenen BAE Systems Şirketi, taahhüdünü zamanında yerine getiremeyince sözleşmesi iptal edildi. Boeing Firması 20 milyon dolarlık işi Türk yazılım şirketi Havelsan’a verdi. Dünya devi BAE Systems Şirketi bu alanda pazardan çekilirken, fırsatı iyi değerlendiren Havelsan, Boeing’in tercih ettiği şirketler arasında ilk sıraya yükseldi.

İLK TESLİMAT 2007’DEYDİ

Türkiye, 2002’nin Haziran’ında yapılan bir sözleşme ile Boeing Firması’ndan 4 adet AWACS uçağı aldı. 1.5 milyar dolarlık projede, ilk uçak Boeing’in ABD’deki tesislerinde, geriye kalan üç AWACS ise TAİ’de üretilecekti. Projeye göre ilk uçağın 2007 yılı içinde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi hedefleniyordu.

36 AY GECİKTİRİNCE OLAN OLDU

Ancak Boeing firmasının alt yüklenicileri arasında yer alan ve uçakların “radar entegrasyon” işini üstlenen BAE Systems’in Avustralya’daki şirketi, görevini yerine getiremeyince, projede 36 aylık sarkma oldu.

BAŞARILI ÇALIŞMALARI ETKİLEDİ

Boeing’in, TSK Güçlendirme Vakfı’nın Şirketi’ni tercihinde, Havelsan’ın bugüne kadarki başarılı çalışmaları etkili oldu. BAE Systems gibi bir dev pazardan çekilirken, Havelsan Boeing’in tercihli alt yüklenicisi durumuna geldi.

24 SAAT HAVADA KALACAK

AWACS uçaklarının, ulusal güvenlik şemsiyesi açısından büyük önemi bulunuyor. Hava Kuvvetleri, envanterine geçireceği uçakları 24 saat havada tutmayı planlıyor. Uçaklar kuvvetli radarlarıyla çok geniş bölgeleri izleyebiliyor. Erken Uyarı uçakları sayesinde izlenen ülkede yapılan tatbikatlar ile birliklerin yer değiştirmeleri izlenebilirken, seyir halindeki uçak, füze, helikopter ve gemilerin de yerleri tespit edilebiliyor.

15 milyar $’lık şirketten iş kaptı

AWACS uçaklarının havadan ikaz ve kontrol hattına ilişkin entegrasyon işlerinin sorumluluğunu taşıyan BAE, Türkiye’ye teslim edilecek uçaklara ilişkin taahhüdünü geciktirince, Boeing bu şirketle olan anlaşmasını yeniden masaya yatırdı. Değerlendirmelerin ardından Türkiye’ye teslim edilecek AWACS uçaklarının 20 milyon dolarlık “radar entegrasyon” işi BAE’den alınarak, Havelsan’a verildi. Havelsan böylece, Boeing’in ürün hattı sorumlusu oldu.

akşam



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,561 µs