devletler sessiz | " /> devletler sessiz | "/>

En Sıcak Konular

Halklar ayaklandı devletler sessiz

5 Ocak 2009 08:00 tsi
Halklar ayaklandı devletler sessiz 
İsrail'in Gazze harekatı Türkiye'de olduğu gibi dünyanın çeşitli kentlerinde protesto edilirken halkların aksine devletler sessiz...

İsrail'in Gazze'de başlattığı işgal ve katliam harekatı dünyanın nefretini kazandı. Sivil toplum örgütleri ve kuruluşlar hemen hemen her yerde israil'i protesto ediyor. İsrail'in derhal bölgeden çekilmesini isteyen protestocular, devletlerin seyirci kalması da kınıyor.

ATİNA'DA GÖSTERİLER YOĞUN

Yunanistan'ın başkenti Atina'da İsrail'in Gazze harekatı gün boyu yapılan protestolarla kınandı.

Yunan basın-yayın organları, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) tarafından düzenlenen gösteride, kent merkezindeki Savaş Müzesi önünde toplanan grubun, ABD ile İsrail'in Atina Büyükelçilikleri önünde son bulan bir yürüyüş düzenlediğini ve Gazze'ye saldırıyı kınayan sloganlar attığını duyurdular.

Göstericilerin, ABD Büyükelçiliği önünde ABD Başkanı George W. Bush ile yeni Başkan Barack Obama'nın canlandırıldığı maketlere ayakkabılarla vurdukları, sonrasında da maketlerin ateşe verildiği  belirtildi.

Haberlerde, İsrail Büyükelçiliği önünde ise iki İsrail bayrağının yakıldığı kaydedildi.

Yunanistan'da dün de Atina ile Selanik kentlerinde protesto gösterileri düzenlenmişti.

Akşam saatlerinde de Atina'da İsrail'in Gazze harekatını protesto gösterisi düzenleyen grubun bir oto galerisiyle banka şubelerine saldırdığı bildirildi.

Yunan basın-yayın organları, Yunanistan Sosyal Forumu, sol organizasyonlar ve kendilerini ''iktidar karşıtı'' olarak tanımlayan bir grubun katılımıyla yapılan gösteride, gruptan kopan, kimliği belirlenemeyen bazı şahısların, kentin, ''Panormu'' semtinde bulunan bir oto galerisinin camlarını kırarak araçlara zarar verdiklerini duyurdular.

Haberlerde, Çevik Kuvvet (MAT) ekiplerinin, çevredeki banka şubelerinde de ciddi maddi hasara yol açan gruba göz yaşartıcı gazla karşılık verdiği belirtildi.

Öte yandan saldırılar Fransa, İsviçre ve Moritanya'da da protesto edildi.

BRÜKSEL'DE PROTESTO

İsrail'in Gazze saldırıları Brüksel'de protesto edildi.

Tarihi borsa binası önünde toplanan bine yakın kişi, İsrail ve ABD bayraklarını yaktı.

Gazze halkı için dualar edilen gösteride bazı gençlerin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve El Kaide örgütünün lideri Usame Bin Ladin'in fotoğraflarını taşıması dikkati çekti.

Bu arada Belçika'nın Anvers kentindeki İsrail'i protesto olaylarında 13 göstericinin gözaltına alındığı belirtildi.

Anvers'te 31 Aralıkta düzenlenen gösterinin ardından Yahudi mahallesine girmeye çalışan bazı gruplar polis tarafından engellenince çevredeki iş yerlerine ve araçlara zarar vermişti.

FAS AYAKTA

Fas'ta on binlerce kişi İsrail'in Gazze saldırılarına karşı Filistinlilerle dayanışma gösterisi yaptı.

Resmi MAP ajansının haberine göre polis, gösteriye 50 bin kişinin katıldığını söylerken,  gösteriyi düzenleyenler, barışçı yürüyüşe katılanların sayısının çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Göstericiler 4 saat süren yürüyüşü, Arap dünyasına, "Filistin davasını desteklemeyi sürdürmesi ve İsrail'in Hamas'a karşı düzenlediği saldırıları kınaması" çağrısıyla bitirdi.

İSVEÇLİLER İSRAİL'İ BOYKOTA ÇAĞIRDI

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen gösteride, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.

Stockholm'deki Sergels Torg meydanında akşam saatlerinde düzenlenen gösteriye yaklaşık bin kişi katıldı.

Aralarında İsveç'te yaşayan Müslümanlar, İsveçli kadın, erkek ve çocukların da bulunduğu göstericiler, ''Gazze'de katliam ve kan dursun. İsrail'i boykot edelim'' sloganları attı ve Birleşmiş Milletlerin katliamı durdurmasını istedi.

''Avrupa Birliği'nin de savaşın durdurulması için rol üstlenmesi gerektiğini'' kaydeden göstericiler arasında bulunan konuşmacılar, ''İsrail bir an önce durdurulsun. Ayrıca İsrail, Gazze'de bulunanlara ulaştırılmak istenen yiyecek ve benzin için yolları açmalı. Orada yaşayanların hayatta kalması için bu yapılmalı'' dedi.

Göstericiler daha sonra ellerinde Filistin bayraklarıyla İsrail Büyükelçiliği önüne kadar yürüyerek protestolarını burada da sürdürdü. Protesto eylemlerinin gelecek günlerde de devam edeceğini açıklayan göstericiler daha sonra dağıldı.

İSTANBUL'DA NÖBET

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup, bu ülkenin Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Gündüz saatlerinde Çağlayan Meydanı'nda yapılan çok katılımlı protestodan sonra çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye bazı kişiler, İsrail'in Gazze saldırısını kınamak etmek için gece saatlerinde bu ülkenin Levent'teki İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplandı.

Büyükdere Caddesi'nden yürüyerek gelen bir başka grup da, ellerinde Filistin Bayrakları ve İsrail karşıtı dövizlerle konsolosluk önüne gelerek, gösteriye destek verdi.

İsrail bayrağını ateşe veren grup üyeleri, bu ülke aleyhinde sloganlar attı.

İsrail'e, Gazze operasyonunu bir an önce durdurma çağrısı yapan gruptakiler, zaman zaman zor şartlar altındaki Gazzeliler için dualar etti.

Yoğun güvenlik önlemleri alan güvenlik ekipleri, grubu başkonsolosluk binasına yaklaştırmadı.

Grubun bekleyişi sürüyor.

RUSYA: ENDİŞELİYİZ

Rusya, İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılardaki sivil can kayıplarından ciddi kaygı duyduğunu bildirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Açıklamada, Rus tarafı olarak çok sayıdaki sivil can kaybından ve ciddi insani durumdan duyulan endişeyi dile getirdikleri ifade edildi.

Medvedev'in, görüşmede, mümkün olan en kısa zamanda ateşkes sağlanmasının önemini vurguladığı da kaydedildi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Medvedev'in Orta Doğu özel temsilcisi Alexander Saltanov'un, ateşkesi sağlamak amacıyla bugün Orta Doğu'ya hareket ettiğini bildirdi.

PRİŞTİNE'DE DAYANIŞMA MİTİNGİ

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yarın, Filistinlilerle dayanışma ve İsrail'in saldırılarını protesto gösterisi düzenlenecek. Sırbistan Filistinliler Derneği (UPS)tarafından Sırbistan parlamentosunun bulunduğu Cumhuriyet Meydanında düzenlenecek protesto gösterisinin öğleden sonra başlayacağı açıklandı.

Mitinge yoğun bir katılım olması bekleniyor.

KIZILHAÇ, İSRAİL'İ İNSANİ DAVRANMAYA DAVET ETTİ

Uluslararası Kızıl Haç Teşkilatı, İsrail ve Hamas'a Gazze'deki çatışmalarda sivillerin hedef alınmaması çağrısında bulundu.

Teşkilatın operasyonlar direktörü Pierre Kraehenbuehl, her iki tarafın da, uluslararası insani hukuk kuralları çerçevesinde sivillere ve kamu binalarına saldırılardan kaçınma yükümlülüğü bulunduğunu bildirdi.

Kraehenbuehl, artan sivil can kaybı ve yaralı sayısıyla hasar gören hastanelerin sayısından endişe ettiğini belirtti.

Teşkilat yetkilisi, sivilleri tehlikeye sokan roketlerin de uluslararası hukukta yeri olmadığını ifade etti.

Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırılarının başladığı 27 Aralıktan bu yana 500'den fazla kişi öldü.

FRANSA: ''GAZZE'DEKİ İNSANİ DURUMA DAYANMAK İMKANSIZ''

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Gazze'deki insani durumunun ''dayanılması imkansız'' olduğunu söyledi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan AB troykasında yer alan Kouchner, düzenlediği basın toplantısında, ''BM Güvenlik Konseyi'nin bir karar konusunda uzlaşmaya varamamasından sonra kimse çatışmayı durdurmaya muktedir değildir. Bu savaşın kesinlikle bitmesi gerekmektedir, bunu herkes biliyor. Ne yapılması gerektiğini herkes biliyor ama kimse bunu başaramıyor'' dedi.

Kouchener, ''Ne yazık ki çabalarımız sonuçsuz ve Gazze Şeridi'nde dayanılması imkansız bir insani durum söz konusu. Bir siyasi sürece geri dönülmeli, Filistinli partiler kendi aralarında konuşmalı ve bir Filistin devleti kurulmalı'' diye konuştu.

Hamas'ın El Fetih ile görüşmeyi reddettiğini hatırlatan Fransız Bakan, bu noktadan sonra herkesin bir krizin olacağını bildiğini söyledi.

Troykaya başkanlık eden AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg de Mısırlı muadili Ahmed Ebul Geyt ile görüşmesinden sonraki açıklamasında, Filistinlilerin roket atışlarına, İsraillilerin de Gazze'ye bombardımana son vermesi gerektiğini söyledi.

Ateşkes için somut bir önerisi bulunmayan troykanın daha sonra Kudüs, Ramallah ve Amman'a gitmesi bekleniyor.

gazeteport




Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,874 µs