hep batağa saplanır’ | " /> hep batağa saplanır’ | "/>

En Sıcak Konular

‘İsrail karada hep batağa saplanır’

5 Ocak 2009 07:54 tsi
‘İsrail karada hep batağa saplanır’ İsrail Arap topraklarına düzenlediği kara harekâtlarında büyük ölçüde başarısız bir tarihe sahipken, Hamas 10-15 bin militanıyla gerilla taktiği uygulayarak karşı koyuyor. İki tarafın da ağır can kaybı verebileceği belirtiliyor.

AP’nin 37 yıllık Ortadoğu muhabiri Mark Lavie, İsrail güçlerinin Arap topraklarına karadan saldırdığında batağa saplandığı, ağır kayıp verirken hedef aldığı grupları bastıramadığı ve kendisine saldırıları tamamen durduramadığı analizini yaptı. İsrailli eski generallerle uzmanlar, Hamas’ın roket saldırılarını durdurabilecek çapta bir operasyonun büyük güç yığılmasını gerektireceği ve iki tarafta çok sayıda kayba yol açacağı uyarısında bulundu. Zira bunun kentlerin her tarafına, mülteci kamplarına girmeyi, ev ev çatışmayı gerektireceğinden kitlesel yıkımı getireceği ve İsrail askerlerinin çekilirken el bombaları, havan topları, bubi tuzakları, intihar saldırılarının kolay hedefi olacağı öngörülüyor. Bar Ilan Üniversitesi’nin Begin-Sedat Merkezi Başkanı Efraim Inbar da AFP’ye “Kara harekâtında onlarca İsrail askeri öldürülebilir, Filistinlilerin kaybı bunun üç-dört katı olabilir” derken, Times gazetesi İsrail askerlerinin Hamas’ın yeraltı tünel şebekesinde savaşmakta zorlanacağına dikkat çekti.

Kısa kesmek zorunda kalabilir

Oysa İsrail’in askeri kayba tahammülü yok. Dünya kamuoyunun da İsrail’in Gazze’yi tek militan ve roket kalmayana dek temizlemek için binlerce Filistinliyi öldürüp yaralamasına izin vermesi beklenmiyor. İsrail’in çok sayıda kadın ve çocuğu öldürünce uluslararası öfke karşısında kara saldırılarını kısa kesmek zorunda kalmasının pek çok örneği var.
İsrail, 1982’de Lübnan işgaline Filistinli militanları sınırdan uzaklaştırma gerekçesiyle başlamıştı, ama asıl planı Beyrut’ta İsrail yanlısı hükümet kurmaktı. Sonuçta işgale tepki olarak Hizbullah doğdu. İsrail’in son olarak 2006 yazında Hizbullah’a yönelik Lübnan saldırısının başarısızlığa uğraması bu kez de Gazze’de Hamas’a saldırma ihtiyacını doğurdu. Hal böyleyken, Gazze’de İsrail için geriye, amacına ulaşmayacağı tecrübeyle sabit sınırlı saldırı, yani roket saldırılarının kaynağı olan kuzeyin kontrolünü ele geçirmek kalıyor gibi gözüküyor. BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze’ye roket atılmasını durdurma yetkisi olan uluslararası güç konuşlandırma kararı çıkması ise İsrail için kazanım olur.

Radikal



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,189 µs