En Sıcak Konular

Yunanistan'da İsrail elçiliği taşlandı

4 Ocak 2009 18:33 tsi
Yunanistan'da İsrail elçiliği taşlandı Yunanistan'ın başkenti Atina'da yerel halk ile Arap göçmenlerden oluşan yaklaşık 5 bin protestocu, Gazze saldırılarını protesto etmek amacıyla dün İsrail Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Propilya meydanındaki protesto yürüyüşü, Yunanistan-Filistin Dostluk Derneği, Yunanistan Müslüman Birliği, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu (GESEE), ''Özgür Gazze'' Hareketi ve sol örgütlerce organize edildi.

Yürüyüş öncesi megafonlardan ikindi ezanı okundu. Atinalı Müslümanlar, meydanda toplanan yüzlerce Hristiyanın şaşkın bakışları eşliğinde hep birden ikindi namazı kıldı ve dua etti. Yunanistan-Filistin Dostluk Derneği Başkanı El Abdullah Nadir, Gazze'deki katliamın durdurulması için, uluslararası camianın acilen harekete geçmesini istedi. Diğer bir protesto yürüyüşünü ise Yunanistan Sosyal Forumu düzenledi. Bu yürüyüşe, Sol İttifak Lideri Aleksis Çipras ve ana muhalefet Pasok'tan milletvekilleri katıldı.

Yunan parlamentosu önünden yürüyen göstericiler, Mısır Büyükelçiliği önünde İsrail bayrağı yaktı. Mısır, Gazze katliamına sessiz kaldığı gerekçesiyle uzun sure protesto edildi.

YUNAN HALKI DA DESTEK VERDİ

Yürüyüşe katılanlar Filistin bayrağı taşıdı. Göstericiler "Gazze'den ellerinizi çekin", "Filistine bağımsızlık" ve "Zafer İntifada'da" dövizleri taşıdı. Atina sokakları sık sık tekbir sesleriyle inledi. Havanın güzel olması yürüyüşe çok sayıda Müslüman kadın ve çocuğun katılmasına olanak sağladı. İsrail Büyükelçiliği'ne kadarki 3 kilometrelik yol boyunca Yunanların da yürüyüşe destek verdikleri görüldü.

Çevik Kuvvet (MAT), İsrail Büyükelçiliği önüne otobüslerle barikat kurarak göstericilerin binaya yaklaşmalarına izin vermedi. Burada topluca akşam namazı kılan Atinalı Müslümanlar, daha sonra Büyükelçilik önünde İsrail ve Amerikan bayrağı yaktı. Uzun süre burada eylem yapan ve slogan atan göstericilerle MAT arasında gerginlik yaşandı. Polis'in göstericileri dağıtmak için çok sayıda göz yaşartıcı bomba kullanması tepkiyle karşılandı. Yarım saatten fazla süren arbede sırasında göstericiler, Büyükelçilik ile Çevik Kuvvet'i taş yağmuruna tuttu. Kalabalık, daha sonra slogan atarak Büyükelçilik önünden ayrıldı. Bu arada 4 çöp konteynırı ateşe verildi.

Bu arada 29 Aralık'ta düzenlenen ilk gösteride İsrail Büyükelçiliği bayrağını indiren Suriyeli Ahmet El-Cuma İbrahim'in mahkemesi 2. defa ertelendi. Dava 12 Ocak'ta görülecek. Selanik'te de Filistin'e destek amacıyla gösteri düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı gösteride İsrail protesto edildi.

cihan



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,141 µs