En Sıcak Konular

İsrail kendi ipini mi çekiyor?

4 Ocak 2009 14:39 tsi
İsrail kendi ipini mi çekiyor?
Beklenen gün geldi... İsrail hava operasyonlarıyla 400 Filistinliyi öldürdükten sonra kara operasyonuna başladı. Ancak hiçbir şey göründüğü gibi değil. Yaşanan göğüs göğüse çarpışmalar ve kayıp rakamları Tel Aviv’i şok edecek cinsten.

Dün akşam saatlerinde kara operasyonuna başlayan İsrail birlikleri Gazze’ye girerek sekiz gündür sürdürdüğü saldırılarda ikinci aşamayı başlattı. Tüm dünya Gazze’de olup bitenleri merak ederken Hamas ile İsrail birlikleri arasında sert çatışmaların yaşandığı belirtiliyor. İsrail altı aylık ödünsüz ambargo sonucu zayıflattığı ve elini kolunu bağladığı Hamas’ı, tıpkı ABD’nin Irak’a yaptığı gibi, önce hava operasyonu ile etkisizleştirip, şimdi de kara operasyonuyla tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Uzmanlara göre hava operasyonu boyunca sadece zayıf füzelerle İsrail’e karşılık veren ve etkinlik gösteremeyen Hamas ise kara operasyonunda İsrail’e ağır bir darbe vurarak çekilmesini sağlamayı ve 2006’da Hizbullah’ın başardığını elde ederek olayların gidişatını tersine çevirme arayışında.

Diğer yandan kara operasyonu başladıktan sonra çatışmalarla ilgili rakamlar bir hayli ilginç. Çatışmaların göğüs göğüse yaşandığı, böyle giderse kayıpların her iki taraf için de büyük olabileceği endişesi dile getiriliyor. İsrail’in düşündüğünün aksine kayıpların dengeli olması, Tel Aviv’de Hamas’ın kara operasyonuna direneceği endişesi yarattı. CNN başta olmak üzere uluslararası basın kara operasyonunun sadece Hamas için değil İsrail için de olumsuz sonuçlar doğurabileceğini yazıyor.

Çatışmalar başladıktan sonra gelen kayıp rakamları şöyle: İsrail kara operasyonuna başladıktan sonra 50 Hamas militanını öldürdüğünü belirtiyor. Diğer yandan Arap basını Hamas’ın kayıbının 30 civarında olduğunu söylüyor. Bu arada İsrail ordusu 30 askerinin yaralandığını, ikisinin durumunun ise ağır olduğunu bildiriyor. Arap basını ise sözkonusu yaralıların dışında iki İsrail askerinin öldürüldüğünü, iki tankın da vurulduğunu belirtiyor. Filistin tarafında sivil kayıpların sayısı henüz net değil. Zira İsrail tanklarının evleri de hedef aldığı belirtiliyor.

Belki de kara operasyonunun geleceğini etkileyecek en önemli gelişme Hamas’ın iki İsrail askerini esir alması. İsrail’in esir askerleri konusunda ne kadar hassas olduğu, üzerinde oluşan kamuoyu baskısının karar almasını güçlendirdiği ya da yarattığı panikle İsrail yönetimine yanlış kararlar aldırdığı biliniyor. Hatırlanacağı üzere benzer bir durum da 2006 yılında yaşanmıştı.

Kayıp rakamlarını ve çatışmaları değerlendiren uzmanlar böyle giderse savaşın uzayabileceğini ve her iki tarafın ağır kayıplar verebileceği endişesini dile getiriyor. Yapılan analizler İsrail’in Hamas’ı etkisiz hale getirmeye dönük operasyonun başarıya ulaşma şansının azaldığı, bölgenin yeni bir çıkmazla karşılaşabileceği üzerine...

İyibilgi.com



Bu haber 2,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,548 µs