En Sıcak Konular

Ergenekon davasında trajikomik savunmalar!

4 Ocak 2009 12:43 tsi
Ergenekon davasında trajikomik savunmalar! Ergenekon terör örgütü davasında 35. duruşma geride kaldı. Yaklaşık 2,5 aydır süren yargılamaya iddianamedeki ağır iddialara açıklık getirmesi beklenen tutuklu sanıkların 'ilginç' savunmaları damgasını vurdu.

Darbeyle suçlananlar, savcıların sorularına kaçamak cevaplar verdi. Bunun en önemli örneği, hakkında 400 yıldan fazla hapis cezası istenen emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün savunmasında yaşandı. Küçük, Genelkurmay'ın görevi sırasında tuttuğu gerekçesiyle yayınlamasına izin vermediği ajandasındaki notların 'turşu tarifi' olduğunu ileri sürdü. Genelkurmay'ın yayın yasağı koyduğu konunun da turşu tarifi olduğu izlenimi verildi. Küçük'ün, Dink davasını izlemesiyle ilgili soruya verdiği cevap da hafızalara kazındı: "Geçiyordum uğradım." Bir başka sanık Vedat Yenerer evinde bulunan top, havan ve bomba kovanlarında 'çiçek yetiştirdiğini' savunmuştu.

Ergenekon davasında ilk 11 duruşma usul tartışmaları ve iddianamenin okunması ile geçti. Türkiye tarihinde bir ilk olarak her gün gerçekleştirilen oturumlarda savunmalara ancak 12. duruşmada geçilebildi. İddianame okunurken suçlamaları ciddi bulup tepki gösterenler, savunmalarında işi şakaya vurdu. İddianame okunurken gülüp geçmeyen sanıklar savunmada trajikomik kabul edilebilecek cevaplar verdi. Davanın en önemli sanıklarından Veli Küçük de çapraz sorgusunda ilginç cevaplar verdi. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Küçük'e 'ajandasında yer alan Behiç Aşçı'nın ölüm orucundan vazgeçirileceğine ilişkin notun ne amaçla alındığını' sordu. Küçük'ün, Genelkumay'ın ajandalara yasak koyduğunu söylemesi üzerine savcı, "Bu notlar 2005 yılına yani emeklilik döneminize ait." açıklamasında bulundu. Küçük, savcının 2006 yılının 7, 11, 18 ve 28 Ekim tarihlerinde ajandasına aldığı 'Turşular ışığa çıkacak', 'Turşular soğuk havaya çıkacak', 'Turşuların asidi alınacak ve depoya girecek' gibi notların da 'turşu tarifi' olduğunu söyledi. Küçük'ün savunmasına "Devlet bana komplo kurdu." çıkışı damgasını vurdu. Hrant Dink'in yargılandığı duruşma salonuna neden girdiğinin sorulması üzerine ise kayıtlara geçilecek bir cevap verdi: "Geçiyordum. Kalabalığı gördüm, uğradım."

Gazeteci Vedat Yenerer, ev ve işyerinde ele geçirilen top, havan ve bomba kovanlarıyla ilgili, "Gazeteci olarak görev yaptığım dönemde değişik savaş bölgelerinden getirdim. Çiçek koyduğum ve dekor amaçlı bulundurduğum boş top, havan ve bomba kovanlarını işyerinde gören polisler 'altın bulmuş gibi' sevindi." dedi. Bir başka sanık Mehmet Zekeriya Öztürk, savcının "Şemdinli davası ile ilgili gizli istihbarat bilgileri poliste bile yok. Polise gelmeyen bilgi size nasıl geliyor?" sorusuna şöyle cevap veriyordu: "Bu sorunuza ben de katılıyorum, tabii niye bana geliyor? Bu bana sorulacak soru değil."

Türk Ortodoks Patrikhanesi sözcüsü Sevgi Erenerol ise Noel Baba Vakfı Türkiye temsilcisi Muammer Karabulut'un basın açıklamalarını örgütte ast-üst ilişkisi kapsamında dikte ettirdiği iddiasına, "Muammer Bey'in beyni çok hızlı çalışır, eli yetişmiyor. Cümle düşüklüğü oluyor. Bana okuyor, ben de redakte ediyorum." şeklinde cevap verdi. Ümit Oğuztan da savcıların, "Hazırladığınız Susurluk raporunda Mehmet Ali Yaprak'ın kaçırılması ve Ömer Lütfi Topal cinayetiyle ilgili polisin ulaşamadığı ciddi delil var. Bunları nasıl öğrendiniz?" sorusuna, 2001 yılında gözaltına alındığında işkence gördüğünü, yaşadığı travma nedeniyle daha önceki bazı olayları hatırlayamadığını söyleyerek cevapladı. Behiç Gürcihan ise sanıklarla tanışıklığının sorulması üzerine ABD Başkanı Bush'u bile tanıdığını anlattı.

Savunma sırası Doğu Perinçek'te

Ergenekon davasına yılbaşı tatili nedeniyle verilen ara yarın bitiyor. Şimdiye kadar dava kapsamında 23 tutuklu sanık ile 3 tutuksuz sanığın savunması alındı. Yarın Ümit Sayın'ın avukatı savunma yapacak. Daha sonra Doç. Dr. Emin Gürses'in savunması ve çapraz sorgusu gerçekleştirilecek. Ardından İşçi Partililere geçilecek. Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk'tan sonra iddianamede 45 numaralı sanık olarak yer alan Doğu Perinçek savunmasını yapacak.

zaman



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    28,331 µs