En Sıcak Konular

Endonezya'dan Gazze'ye büyük destek

4 Ocak 2009 11:39 tsi
Dünyanın en çok Müslüman nüfusuna sahip Endonezya’nın dört bir yanında İsrail’e lanet, Filistin’e destek gösterileri sürüyor.

Endonezya'nın tüm şehirlerinde İsrail'e lanet yağıyor. Palembang, Mataram’dan, başkent Cakarta’ya; Banda Açe’den Makassar’a; Cogcakarta’dan Solo’ya; Kudüs, Serang’dan Pontianak’a kadar pek çok şehirde üniversite öğrencileri, alimler ve çeşitli organizasyonların önderliğinde gerçekleştirilen gösterilerde İsrail’in yanı sıra, ABD’de de nasibini alıyor.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği önünde dev bir protesto gösterisi düzenlendi. Göstericiler, PKS bayraklarının yanı sıra, Filistin bayrakları taşıyarak ve sloganlar atarak İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırıyı kınadılar.

Palembang’da, ABD’yi temsil eden McDonald ve FKC restoranlar önünde yapılan gösteriler yapıldı. Mataram’da yapılan gösterilere sadece Müslümanlar değil, Hıristiyanlar, Hindular, Budistler ve Konfüçyuscular da destek verdi. Bu dinlerin temsilcileri ortak bir bildiriye imza atarak, İsrail’in saldırısını kınadılar. Söz konusu bildiri, İsrail’in zalimliğinin Birleşmiş Milletler vasıtasıyla sona erdirilmesi istendi. Aynı gün yardım kampanyası başlatılarak Filistinliler için maddi yardım toplandı. ABD’nin yeni başkanı Barrack Obama’ya çağrıda bulunularak bir an önce İsrail zulmüne son verilmesi istendi. Tegal şehrinde yapılan gösteriye ise anneler çocukları ile katılarak Gazze’de katledilen çocuklar için dua ettiler. Solo’da yapılan gösterilere Ebubekir Beşir ve eski Meclis Başkan Yardımcısı Zeynel Maarif de katıldı. Beşir yaptığı konuşmada, “İsrail’in zulmü altında inleyen Filistinlilere yardımın her Müslümana vacibtir” dedi. Beşir ayrıca, bu yardımın çeşitli şekillerde yapılabileceğini ifade eden Beşir, Endonezya Hükümetinden Filistin’e mücahid gönderilmesine izin vermesini istedi.

Filistin’e İnsani yardım

Söz konusu protesto gösterilerinde, İsrail’in Gazze’ye düzenliği ve 50’sinin çocuk, 13’ünün kadın toplam 400’ü aşkın kişinin ölümüyle ve 2070 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıların insanlık kıyımı olduğu dile getirilerek, Filistin’e acil yardım çağrısı yapıldı.

Müslüman organizasyonlarca toplanan yaklaşık bir milyon Dolarlık maddi yardım, Endonezya Mercy (Medical Emergency Rescua Committie-MER-C) kurumunca Filistinlilere ulaştırılacak. Endonezya Mercy, daha önce de Filistin’e insani yardım faaliyetlerinde bulunmuştu. Ayrıca Endonezya Hükümeti, Filistinlilere ilaç yardımı yapılmasını kararlaştırdı.

Açe’den Filisten’e Maddi-Manevi Destek

Açeliler, Filistinlilere besledikleri sevgiyi bir kez daha ortaya koyuyorlar. Cuma namazında camilerde Filistin konusunun ele alınırken, başkent Banda Açe çeşitli gösterilere sahne oldu. Beytürrahman Camii önünde toplanan ve yolu trafiğe kapatan göstericiler İsrail bayrağını yakarak, Gazze’ye yapılan saldırıyı protesto ettiler. Sabahın erken saatlerinde Şah Kuala Üniversitesi Öğrenci Derneği üyeleri, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)’nün Banda Açe Ofisi önünde toplanarak, İKÖ’nün acil harekete geçmesi çağrısı yaptılar.

Açeliler, tsunami felâketi sonrasında Filistinlilerin kendilerine yaptığı yardımı dile getirerek, şimdi yardım sırasının kendilerinde olduğunu ve ellerinden geldiğince yardım yapacaklarını dile getirdiler.

Öte yandan, Açe Alimler Birliği (HUDA) Genel Sekreteri, Tenku Faysal Ali, yaptığı açıklamada İsrail’in Filistin’e saldırıları karşısında Arap ülkelerinin sessiz kalmalarına bir anlam veremediklerini belirtti. Ali, PKS ile birlikte Filistinlilere yardım kampanyası başlattıklarını ve parasal yardımlar kadar Açelilerin saatlerini ve yüzüklerini vererek yardıma katkıda bulunduklarını belirtti.

timeturk



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,270 µs