En Sıcak Konular

Bush'tan pes dedirten açıklama!

4 Ocak 2009 09:50 tsi
Bush'tan pes dedirten açıklama! İsrail'in, Gazze'ye düzenlediği askeri harekata ilişkin Amerikan ordusuna bilgi verdiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarına göre, harekattan hemen önce konuyla ilgili bilgi, Amerikan Genelkurmay Başkanı Michael Mullen'a, İsrailli muhataplarıyla temasta olan üst düzey Amerikalı yetkililer tarafından ulaştırıldı. İsrail Savunma Bakanlığının, harekattan bir kaç gün önce, resmi olmayan şekilde, kara operasyon niyeti konusunda Amerikalı muhataplarını bilgilendirdiği de gelen haberler arasında bulunuyor.

Öte yandan, İsrail'in harekatla ilgili bilgi vermesinin, ABD'den ''olur'' almak veya ''yeşil ışık'' almak anlamına gelmediği ifade ediliyor. İsrail Savunma Bakanlığı'ndan ABD'li muhataplarına gelen telefonun, bölgeyi haftanın yedi günü 24 saat uydu aracılığıyla izleyen ABD ile yanlış anlama olmaması için yapıldığı belirtiliyor.

BUSH

ABD Başkanı George W. Bush, son radyo konuşmasında İsrail'in Gazze'ye harekatına değindi.

Bush, ''geçtiğimiz haftadan bu yana Orta Doğu'daki durumu, ulusal güvenlik ekibimin üyeleriyle birlikte çok yakından izliyorum. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, aktif bir şekilde diplomasiye angaje olmuş durumda'' dedi.

Bölgedeki liderlerden, Suudi Arabistan Kralı, Ürdün Kralı, Mısır Cumhurbaşkanı ile Filistin Devlet Başkanı ve Başbakanı, İsrail Başbakanı ile görüştüğünü belirten Bush, şiddet olaylarının, terörist olarak nitelediği Hamas tarafından başlatıldığını ve Hamas'ın eylemlerinin Suriye ve İran tarafından desteklendiğini söyledi.

Hamas'ın, İsrail'in yok edilmesine çalıştığını ifade eden Bush, Hamas'ın, Gazze'de idareyi 18 ay önce bir darbeyle ele geçirdiğini ve bugüne kadar binlerce silah ve roketin bölgeye taşındığını ifade etti.

Bush, Hamas'ın, İsrail ile arasındaki ateşkesi, güney İsrail'e düzenlediği roket saldırılarıyla bozduğunu, bu saldırılara yanıt olarak İsrail'in Gazze'deki Hamas mevzilerine askeri harekat başlattığını söyledi.

Hamas'ın, sivil nüfus arasına teröristleri soktuğunu ve böylece masum Filistinlilerin hayatını riske attığını ileri süren Bush, ''üzüntü verici şekilde, son günlerde Filistinli siviller öldürüldü. ABD, Filistin halkının yüz yüze kaldığı insani durumdan derin şekilde endişeli'' dedi.

Bölgenin kontrolünü Hamas'ın devraldığı 2007 yazından bu yana bölgedeki Filistin halkının yaşam koşullarının kötüleştiğini söyleyen Bush, Hamas'ın kaynaklarını yol ve okul yerine roket alımına kullandığını savundu.

ABD'nin bu hafta BM aracılığıyla 85 milyon dolar katkıda bulunduğunu ve on milyonlarca dolar insani yardım sağladığını anlatan Bush, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e, Kahire'nin insani yardımın dağıtılmasındaki rolünü takdir ettiğini söylediğini anlattı.

İnsani acıları dindirmenin yanı sıra bütün ülkelerin bu kutsal topraklarda şiddetin sona erdirilmesi yolunda çalışması gerektiğini söyleyen Bush, ''Bir an önce barışa dönülmeli'' dedi.
ABD'nin, ateşkes için gereken diplomatik çabaları sürdürdüğünü belirten George W. Bush, ancak bu ateşkesin anlamlı olması gerektiğini söyledi ve ''İsrail'e roket saldırılarının devam ettiği başka bir tek taraflı ateşkes kabul edilemez'' diye konuştu.

İlgili bütün tarafların Hamas'ı, terörizmden vazgeçmesi ve Gazze'ye silah sızdırmaya son vermesi yönünde teşvik etmesi çağrısında bulunan Bush, kendi yönetiminin, 20 ocakta yönetimi devralacak Barack Obama ve ekibine gereken bilgileri aktarmayı sürdürdüğüne de işaret etti.

Bush, ''Bütün müttefiklerimiz için barış ve güvenlik, İsrail halkı için özgürlük arayışındayız. Filistin halkı için, kendi vatandaşlarına hizmet eden, komşularına saygı duyan barışçı ve demokratik bir Filistin devleti arayışındayız. Bölgedeki herkes için terörün sona ermesi arayışındayız'' şeklinde konuştu.

REGEV

Öte yandan CNN televizyonunda bir açıklaması yer alan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği harekatın, kendi halkını korumaya yönelik, savunma amaçlı olduğunu öne sürdü.

Regev, İsrail'in güneyinde yaşayanların sürekli roket saldırısı tehdidi altında olmasının kabul edilemeyeceğini, Hamas'ın bunu durdurması gerektiğini söyledi.

Operasyonun ne zaman sona erdirileceği yönündeki soruya karşılık Regev, ''Amaçlarımıza ne zaman ulaşırsak operasyon o zaman sona erecek. Hamas saldırılarını durdurursa bu daha çabuk olur'' dedi.

samanyoluhaber



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,900 µs