Genelkurmay'dan devrim niteliğinde karar! | " /> Genelkurmay'dan devrim niteliğinde karar! | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay'dan devrim niteliğinde karar!

4 Ocak 2009 09:15 tsi
Genelkurmay'dan devrim niteliğinde karar!
İşte Genelkurmay'ın onayı ve görüşü alınarak hazırlanıp TBMM'ye sunulan, şehit ailelerini yakından ilgilendiren devrim niteliğindeki o uygulama.

Genelkurmay'ın onayı ve görüşü alınarak hazırlanıp TBMM'ye sunulan devrim niteliğindeki kanun teklifinde şehit olan erlerin kardeşlerine askerlik muafiyeti getiriliyor. Silah altındakiler de isterlerse terhis edilecek...

TBMM çatısı altında yeni yılın ilk kanun teklifi TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Kemal Yardımcı'dan geldi. Yardımcı'nın 38 maddeden oluşan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'yle, Türkiye'de devrim niteliğinde yeni düzenlemeler öngörülüyor. Genelkurmay'ın onayı ve görüşü alınarak hazırlanan ve önümüzdeki günlerde yasallaşacak olan kanun teklifinde şehit olan erlerin kardeşlerine askerlik muafiyeti getiriliyor.

 Aynı anne ve babadan olma şartı

Kanun teklifinin getirdiği en önemli düzenleme, terörle mücadele ederken şehit düşen vatan evlatlarının erkek kardeşlerine yönelik olacak. Kanun teklifiyle, bölücü terörle mücadele ederken şehit düşenlerin erkek kardeşlerinin sayısına bakılmaksızın tamamı istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Silah altındakiler ise istekleri doğrultusunda terhis edilecek.

1927 tarihli 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 10. maddesinin 9. bendinin son fıkrasında yapılacak düzenleme şöyle:

"Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınamaz ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilir."

"İlk oğul" şartı kaldırılıyor

Yapılacak yeni düzenleme ile terörle mücadele kapsamı dışında yaşanan olaylarda aranan "ilk oğul" şartı da kaldırılıyor. Böylelikle, inisiyatif ailelere bırakılarak, çocuklarından hangisinin askerlik yapmayacağına karar verebilecek.

Maddenin gerekçesinde, Askerlik Kanunu'nda yer alan "ondan sonra gelen ilk oğul" ibaresinin, diğer erkek çocuklarından herhangi birinin askerlik hizmetinden muaf tutulması olanağını sağlamadığı vurgulanarak, "Ailelere, diğer erkek çocuklarından istedikleri birinin askerlik hizmetinden muaf tutulması yönünde hak sağlanmasının, halkımız ile TSK arasında var olan güçlü bağların daha da güçlenmesine ve yükümlü personelle ailelerinin moral motivasyonuna olumlu katkı sağlayacaktır" denildi. Askerlik görevinden muafiyet kriterini getiren yeni düzenleme seferberlik ve savaş halinde uygulanmayacak.

MEVCUT DÜZENLEME SORUN YARATIYOR

Mevcut Askerlik Kanunu'nda bulunan "ondan sonra gelen ilk oğul" ibaresi uygulamada sorun yaratıyor ve şehit olanın kardeşlerinden "yaş olarak mı ilk oğul" yoksa "sıralama olarak mı ilk oğul" tartışmasının yaşanmasına neden oluyordu. Kanun teklifinin gerekçesinde, bu duruma dikkat çekilerek, "Kanunun 10/9. maddesinde yer alan "ondan sonra gelen ilk oğul" ifadesi, silah altında iken ölen, malul kalan, akıbeti meçhul kalan veya hakkında gaiplik kararı alınan erbaş ve erlerin kendilerinden daha önce silah alınmış olan ve aynı anda askerlik hizmeti yaptıkları kardeşleri ile kendilerinden sonra gelen ilk kardeşlerinin askerlik yapmak istemesi halinde, bir sonraki kardeşini kapsamamaktadır" bilgisine yer verildi.

Yeni düzenlemeyle bu tartışma da tarihe karışacak ve vatan evladını silah altında kaybeden ailelere, diğer erkek çocuklarından herhangi birinin askerlik hizmetinden muaf tutulması olanağı sağlanacak.

bugün



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,748 µs