En Sıcak Konular

Tarihin en kalleşi!

4 Ocak 2009 05:32 tsi
Tarihin en kalleşi! İşte Mahmut Abbas'ın Hamas'ı İsraillilere satış planı!

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yediot Ahronot’un düzenli köşe yazarlarından, ünlü İsrailli gazeteci Nahom Barnea, 19 Eylül 2008 tarihli Yediot Ahronot’daki yazısında İsrailli yetkililerle Filistin güvenlik komutanlarının yaptığı şok edici gizli “güvenlik koordinasyon” toplantısından bahsediyor. Bakın toplantıda neler konuşulmuş, neler….

TİMETURK okuyucuları için bu yazının tercümesini, hiçbir noktasına müdahale etmeden yayınlıyoruz:

“Onlar (Filistinli güvenlik komutanları!) İsrail Savunma Güçlerinin karargâhına, Ramallah’tan arabayla 3 dakika uzaklıktan, “Dar barikatları” geçerek Pazar gecesi geldiler. Eski Beit El yerleşimine giden yoldan, Judea ve Samaria askeri birliklerinin komuta merkezinin bulunduğu eski Ürdün kampı kapısından geldiler.

Filistin polisi başmüfettişi hariç hepsi sivil giyimliydi. Sekiz komutan vardı ve hepsi de kıdemli El Fetih liderleriydi. Bu Tunus’tan gelen nesil için, Hamas tüm kontrolü eline alıp, her şeye sahip olmadan önce yönetimi ele geçirmek için son şanstı.

“İsrail Savunma Güçlerinin Batı Şeria’daki komutanı Tümgeneral Noam Tiv’on, onları iftar yemeğine davet etmek istemişti. Ne var ki buluşmanın gündemi İsrail ordusunun yerleşimci ayaklanmaları bastıramaması (Nablus yakınlarında) ve bir sonraki gün Filistinli bir erkek çocuğunun İsrail kurşunlarına hedef olmasından dolayı yarım kalmıştı ve davetliler iftarlarını evlerinde yapmak zorunda kalmıştı.

 

“Evet öyle de yaptılar. İsrail ordusu tarafından hazırlanmış yemek kilerine taşınsa, bu tartışmada çok zaman kaybı olacaktı. Tiv’on ve Batı Şeria’daki İsrail sivil yönetimin başkanı, Tümgeneral Yoav Mordechai Filistinli komutanlara şehirdeki Filistin güçlerinin boşaltılması için Jenin -2 planını sunmayı istediler.

“İsrailli komutanlar, Filistinli meslektaşlarından toplantıya bir gazetecinin katılmasına müsaade etmelerini istediler. Filistinliler razı oldu. Aslında ben o toplantıya iştirak eden tek gazeteciydim. Lakin benim varlığımdan ve aslında Filistin tarafının aceleciliğinden dolayı, toplantı aşırı derecede farklı bir hal aldı.”

Şok edici kelimeler

"Yaygın olan inancın aksine, gazetecilere nefret duyulması şaşkınlık oluşturur. Her şeyi bildiklerini zannederler ve bilmedikleri şeyler önemli olarak kabul edilmez. Filistin güvenlik komutanlarının söylediklerinden şaşkına döndüm. Seslerinin tonlarına da şaşırdım.

“Mevzunun özü 2009 Ocak’ında El Fetih ve Hamas arasındaki şiddetli bir hesaplaşmaydı. 9 Ocak’ta Ebu Mazen (Mahmut Abbas)’in başkanlık dönemi bitecekti. Ocak 2010’a kadar görevde kalmasına karar verildi. Ebu Mazen’in Gazze Şeridini “isyancı bölge” ilan edeceği ihtimalini göz ardı edemeyiz.”

“Filistin güvenlik komutanları, İsrailli meslektaşlarından saha planı hazırlamada kendilerine katılmalarını ve kuvvetlerini eğitip, silah sağlamalarını istedi.

1999 ilkbaharındaki kısa bir dönemin dışında hiçbir Filistin Yönetiminin İsrail’le birlikte çalışmak için bu kadar büyük hevesli olduğunu duymamıştım.

"Toplantı sonrasında salonda İsrailli komutanlardan biriyle konuştum. “Bu sadece konuşma. Gazze’de olduğu gibi El Fetih yanlılarının son anda ortadan kaybolmalarından kaygılanmıyor musunuz?”

“Hayır” dedi, Gazze olaylarından önce başlarına nelerin geleceğini bilmiyorlardı. Ama şimdi biliyorlar.”

Ebu El Fateh, Fayyad hükümetinin Genel Güvenlik Levazım komutanı. Filistin Yönetiminin ana askeri gücünü temsil ediyor. Ebu El Fateh, Filistin güvenlik yetkilileri başkanları arasında en kıdemli ve üst düzey görevli. “Bizim aramızda çatışma yok” dedi İsrail ordu komutanı" ve ekledi "Ortak düşmanımız var.”

“Ebu El Fateh toplantıya yerleşimcilerin (Nablus yakınlarında) taşkınlıklarından şikâyet ederek başladı. Eylemlere yaklaşım şekli oldukça ilginçti. Sözlerine şöyle devam etti “bu bizim işimizi zorlaştırıyor, özellikle sıradan Filistinlilerle ilişkilerimizi. Sizin bizden beklediğiniz gibi kanun ve nizama ihtiyacımız var. Size karşı yapılabilecek tüm harekâtlarda sizi korumak için elimden ne gelirse yapacağım. Eskiye nazaran çok daha iyi olduğumuzu fark ediyorsunuz. Harekâtlarımızdan dolayı şükürler olsun, İsrail ordusu daha az harekâtla karşılaşacak.”
Hamas ortak düşmanımız

"Ebu El-Fateh devam etti: ' 2009 Ocak’ı hazırlıkları için devam eden büyük bir mücadele var. Ebu Mazen barış çizgisini benimsiyor ve onun konumunu destelemek zorundasınız. Genç mahkûmları serbest bırakın, bu çok önemli. Bariyerleri kaldırın ve yerleşim yerlerini dağıtın. Eriha’dan El Halil’e kadar bir bölgeye alay kurmamız için bize izin vermenizi istiyorum. El Halil’deki yerleşimcilerle bir problem olduğunu ve sürtüşme yaşanan noktaların olduğunu biliyorum. Bu noktalara girmek gibi bir niyetim yok. Bu alay, El Halil’in güney köylerinde görev alacak.”

“Tümgeneral Kivon: “Söylediklerinizden çok memnun oldum. Bununla alakalı her iki tarafında yerel komutanları bir araya gelip, bir anlaşma yapmalı” dedi. Ne var ki Albay Mordechai, El Halil’de bir alayın kurulmasında yerleşimcilerle bir çatışma olmaması için Cuma gecesi olması konusunda Filistinli yetkiliyi uyardı.” Ebu El Fateh: “Problem değil. Ramazan’da bile Hamas karşıtı hareket ediyoruz” dedi.

“Bu noktada, Fayyad hükümetinin askeri istihbarat başkanı Majed Faraj konuşmaya başladı: Çok zor bir muhaberenin ortasındayız. Arapça bir atasözü vardır: Önümüzde bir deniz var. Arkamızda düşman. Bir denizimiz dahi yok. Sonuna kadar muharebeye devam etmeyi denedik. Tüm problemlerimizi masaya yatırmaya çalıştık.Her şey net. Oyun oynamak yok. Hamas düşmandır ve Hamas’a karşı topyekûn bir savaş açmaya karar verdik. Ve size söylüyorum. Hamas’la diyalog olmayacak, sizi öldürmek isteyen birini önce siz öldürün. Onlarla ateşkes ilan ettiniz, biz öyle yapmayacağız. Dürüst olmak gerekirse geçmişte farklı davrandık.”

"Faraj öğünmeye devam etti“ Sizin talimatlarınıza uygun olarak tüm Hamas kurumlarıyla ilgileniyoruz. En son bize 64 kuruluşun adını verdiniz ve biz zaten 50’siyle ilgilendik. Bu kurumların bazılarını kapattık, diğerlerinin yönetimini değiştirdik. Paralarına da el koyduk. (İsrail 150 Filistinli yöneticinin hesaplarına terör örgütüne bağlı olmak şüphesiyle el koydu ve 300 hesabı da kapattı.)

"İki izlenimim var: Geçmişte bir camiye girmeden önce bin kere düşünüyorduk ama bugün ne zaman gerekli görürsek her hangi bir camiye girebiliriz. Bundan sizin camilere girmenize izin verildiğini düşünmeyin. Tam aksine siz girmediğiniz için camilere biz gireriz. El Halil’deki İslam üniversitesi de dâhil üniversite kampüslerine de gireriz. Başarı %100 olmasa da, motivasyon %100 ve elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz.

 

“Faraj’ın açıklamalarından sonra, Filistin Polis Güçlerinin başmüfettişi Hazem Atallah konuştu: “Bu yılın sonuna kadar Hamas’la yüzleşeceğiz. Halid Meşal, 9 Ocak’tan sonra Ebu Mazen (Mahmud Abbas) hükümetinin yasal olmayacağını söyledi. Bu yüzden hesaplaşmaya hazır olmalıyız.

Fayyad hükümetinin sivil ilişkiler birimi başkanı Hüseyin El Sheik şöyle konuştu: “Bu çok önemli. Hamas’ın Batı Şeria’da askeri gücü yok ama insanları sokaklara dökecek gücü var.”

“Attalah, İsrailli komutanlara hitap etti: “Geniş kapsamlı bir plandan bahsediyorum, tam anlamıyla hazırlanmadan önümüzdeki sene girecek olursak mağlubiyetten kimin sorumlu olduğunu tartışmaktan başka bir şey yapmayacağız, biz ya da siz ya da Amerikalılar.”

Mordechai, “Ortak bir ekip kuracağız, size eğitim ve askeri gereç desteği vereceğiz” diyerek ona garanti verdi.

“Filistinliler, Kanada’dan yüklenen copların hala Ashdodport’da tutulduğundan şikâyet ettiler. Tiv’on, “size ulaştıracağız” diyerek onlara garanti verdi.

Haber Merkezi / TİMETURK




Bu haber 2,811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,719 µs