imzalanır mı? | " /> imzalanır mı? | "/>

En Sıcak Konular

Hayal mi, gerçek mi, imzalanır mı?

3 Ocak 2009 20:01 tsi
Hayal mi, gerçek mi, imzalanır mı? Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşenko, Ukrayna ve Rusya arasında doğal gaz antlaşmasının 7 Ocak tarihinde imzalanabileceğini söyledi.

News.ru haber ajansının haberine göre, iki tarafın da antlaşma imzalanması için yapılan görüşmeler sırasında hangi prensipler üzerinden hareket edileceği üzerine yeterli bilgiye sahip olduğunu kaydeden Yuşenko, “Rusya Devlet Başkanı ve Başbakanından taraflar üzerinde antlaşmanın imzalanması için üzerine düşeni yapmasını istiyorum” diye konuştu.
 
Son üç yıl içerisinde Ukrayna tarafından alınan doğal gazın üç kat zamlandığını kaydeden Yuşenko, üç yıl içerisinde doğal gaz fiyatının 95 dolardan, 179 dolara yükseldiğini, Ukrayna sınırları içerisinden geçen doğal gaz üzerinden alınan transit fiyatının 1.6 dolardan 1.7 dolara çıktığını söyledi.
 
2008 yılı başında, Ukrayna Başbakanı ve Rusya Başbakanı arasında iki ülke arasında doğal gaz ticaretini düzenleyen bir antlaşma imzalandığını kaydeden Yuşenko, “ Bu antlaşmaya göre Ukrayna Rusya’dan aldığı doğal gazı piyasa fiyatları üzerinden alma teminatı verirken, Rusya ise Ukrayna sınırları içerisinden Avrupa ülkelerine giden doğal gazdan alınana transit ücretinin piyasa fiyatları üzerinden belirlenmesi gerekiyor. ” dedi.
 
İki ülke arasında antlaşmaya göre, Ukrayna’nın doğal gazı piyasa fiyatı üzerinden almaya hazır olduğunu ifade eden Yuşenko, aynı kararlığın Rusya’da olmadığını söyledi.
 
İki taraf arasında görüşmelerin kesilmesinin temel nedenlerinden birini de, Ukrayna’nın transit geçen doğal gaz üzerinden alınan ücreti arttırmak istemesi, Rusya’nın ise buna karşı çıkması oluşturmuştu.
 
ABD durumdan rahatsız
 
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan doğal gaz krizi ile ilgili bir açıklama yapan ABD Devlet Departmanı, ABD’nin iki taraf arasında yaşanan doğal gaz krizinden son derece rahatsız olduğu açıklanmıştı.
 
Gazprom’un Ukrayna’ya verilen doğal gazı kesmesinin kendileri tarafından olumsuz bir hareket olarak değerlendiğinin altını çizen ABD Devlet Departmanı Temsilcisi Gordon Dagvid, taraflar arasında durdurulan görüşmelerin hemen başlaması gerektiğini vurgulamıştı.
 
Rusya, 1 Ocak tarihinde, Ukrayna ile yeni doğal gaz antlaşmasının imzalanmamasından dolayı Ukrayna’ya doğal gaz vermeyi kesmişti. 2008 yılında doğal gaz için 179.5 dolar ödeyen Ukrayna, 2009 yılında 201 dolar ödemek istediğini açıklamış, Rusya ise bu rakamın 251 dolar olması gerektiğini kaydetmişti.
 
Ukrayna’nın Rusya’nın teklifini ret etmesinden sonra bir açıklama yapan Gazprom’un CEO’su Aleksey Miller, Rusya’nın yeni teklifinin 401 dolar olduğunu açıklamıştı. Gazprom’un bin metre küp doğal gaz için Ukrayna’dan 401 dolar istemesinin sebebini açıklayan Miller, Ukrayna, 250 dolarlık indirimli fiyatımız kabul etmediği için bundan sonra doğal gaz için 401 dolar ödeyecektir” demişti.
 
rusya.ru



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,653 µs