En Sıcak Konular

TL'de yeni tartışma: ‘İKİYÜZ’ mü, ‘İKİ YÜZ’ mü?

3 Ocak 2009 09:09 tsi
1 Ocak’ta YTL’nin Y’si atılırken, aynı anda piyasaya çıkarılan ‘200 TL’lik kâğıt parada yazım hatası olduğu ileri sürüldü

Koleksiyonerler ilk seri 200 TL bulmak için bankalara koştu. Merkez Bankası, hata yapılmadığını, daha önce çıkarılan 500 TL’de de ‘BEŞYÜZ’ ibaresinin bitişik yazıldığını açıkladı.
Türkiye, yılbaşında tedavüle çıkan TL ile birlikte hem yeni parasıyla hem de yeni 200 TL ile tanışırken, ‘hatalı basım’ tartışmaları da başladı. 200 TL’nin yazı ile yazılışında hata olduğu ileri sürüldü. Bu paranın üzerinde ‘İKİ’ ve ‘YÜZ’ sözcükleri ‘İKİYÜZ’ şeklinde, bitişik olarak yer alıyor. Türk dili uzmanlarına göre bu imla hatası. ‘İKİYÜZ’ yazısı, “Sayıların her rakamını ve basamağını gösteren sözcük ayrı yazılır” kuralına aykırı.

Dilcilere göre yanlış

Dil Eleştirmeni Necmiye Alpay hatayı, “Bitişik yazılması gerekmeyen durumlardan birisi” diyerek değerlendirdi. Alpay, “Bazı durumlarda bitişik yazılması gerekiyor. Örneğin, parayla ilgili belgelerde, çeklerde bitişik yazılıyor. Araya harf veya rakam konulmasın diye. Onun dışında bütün durumlarda ayrı yazılıyor. Yeni banknotta bitişik yazılması gerekmiyor. Çünkü bu banknotlarda araya bir harf konulması söz konusu değil. Bu bir hatadır. Ancak anlam değişmediği için çok da vahim değildir” dedi.

Eski Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Bican Ercilasun, “Banknottaki rakam bitişik olarak yanlış yazılmıştır. Ayrı yazılmalıydı” dedi.
İstanbul Üniversitesi Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özkan rakamların sadece çek ve senetlerde bitişik yazıldığını vurgulayarak, “Ama para baskıdır, üzerine herhangi bir rakam girme gibi durum söz konusu değildir” dedi.
Yeni ‘200 TL’ edinmek için bankalara koşan koleksiyonerlerin gözü Merkez Bankası’na çevrildi. Tanınmış koleksiyoncu Güvendik Fişekçioğlu, “Şu anda oluşmuş bir koleksiyon değeri yok. Eğer Merkez Bankası hatalı kabul eder de piyasadan çekerse o zaman çok önemli olur” dedi.

Merkez Bankası: Hata yok, teamüllere uygun

1 Ocak 2009’da dolaşıma çıkarılan 200 Türk Liralık banknotta yer alan “İKİYÜZ” ibaresinin yazılışıyla ilgili olarak bir açıklama yapan Merkez Bankası, parayla ilgili belgelerde ve kıymetli evrakta geçen sayıların bitişik yazıldığını ifade etti.
Açıklamada “Kıymetli evrak niteliğindeki banknotlarımızdan 15 Haziran 1939 tarihinde dolaşıma çıkarılan 2’nci Emisyon Grubu 500 Türk Lirası’ndaki “BEŞYÜZ” ibaresi bitişik yazılıdır.
Aynı şekilde, 24 Nisan 1946’da dolaşıma çıkarılan 3’ncü Emisyon Grubu 500 Türk Lirası’nda yer alan “BEŞYÜZ” ibaresi de bitişik yazılmıştır.
Dolayısıyla, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkarılan 200 Türk Lirası’ndaki ”İKİYÜZ” ibaresinin bitişik yazılmış olması para ile ilgili belgelerdeki ve kıymetli evraktaki sayıların yazım kuralına ve 1939 yılından bu yana oluşan teamüllere uygun bulunmaktadır” denildi.
Öte yandan Türk Dil Kurumu da (TDK), yeni dolaşıma çıkarılan 200 TL’deki sayı adının “İKİYÜZ” biçiminde yazılmasının yanlış olmadığını bildirdi. Yapılan açıklamada, doğrudan doğruya ticari belgelere konu bir ödeme aracı olan paranın “sayı adının” bitişik yazılmasının yanlış olmayacağı kaydedildi.

Milliyet



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,297 µs