Kürdolojiye Fransa ve Kuzey Irak'tan destek | " /> Kürdolojiye Fransa ve Kuzey Irak'tan destek | "/>

En Sıcak Konular

Kürdolojiye Fransa ve Kuzey Irak'tan destek

3 Ocak 2009 08:58 tsi
Kürdolojiye  Fransa ve Kuzey Irak'tan destek Üniversitelerde Kürt dili bölümlerinin kurulması için harekete geçildi. Peki öğretim elemanları kimler olacak?

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, TRT’nin Kürtçe kanalı TRT 6’nın açılış töreninde gündeme getirdiği, “Bazı üniversitelerde Kürt dili ve edebiyatı bölümü kuracağız” açıklamasının detayları ortaya çıkmaya başladı.

Buna göre YÖK, Fransa’daki Paris Kürt Enstitüsü ile temas kurarak, buradan Kürt dili ve edebiyatı alanında yetişmiş öğretim üyeleri getirtecek. Ankara ve İstanbul üniversitelerindeki Kürtçe bölümlerinin kuruluşunda yapı harcı olarak bu isimlerden yararlanılacak.

ERBİL’DEN DESTEK ALINACAK

Ayrıca Kuzey Irak’taki Erbil Üniversitesi ile de bağlantı kuracak olan YÖK, öğretim üyesi konusunda gerekirse bu kurumdan da destek alacak.

YÖK kadrosunda görev yapan, filoloji konusunda uzman, Kürtçe’yi iyi konuşan, Kürt kökenli öğretim üyesi ve elemanlarından da yararlanılacak.

ÖN ÇALIŞMA RAPORU

YÖK Başkanı Özcan tarafından açıklanan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri, ilk etapta Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde kurulacak. Yeni oluşturulacak bölümlerin 2010 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

YÖK’ün ön çalışma amacıyla bir üniversiteye rapor hazırlatacağı, bu rapor doğrultusunda kadroda yer alması planlanan isimler ile bağlantı kurulacağı öğrenildi.

YÖK Başkanı Prof. Özcan’ın da, görüşmelerin tıkandığı noktalarda devreye gireceği ifade edildi.

ENSTİTÜ DE KURULACAK

Üniversitelerde Kürt dili bölümlerinin kurulmasının ardından YÖK’ün, Kürt Enstitüsü için de düğmeye basacağı belirtiliyor. YÖK Başkanı Özcan, TRT 6’nın açılış töreninde yaptığı açıklamada, “Enstitü daha zor. Önce dili, edebiyatı öğretmek lazım. Ondan sonra enstitü kurulabilir” demişti.

Ehmede Xani’den Mehmed Uzun’a

Ankara ve İstanbul üniversitelerinde Kürt dili bölümleri kurulduğunda, edebiyat alanında Kürtçe kaleme alınmış tanınmış eserler de derlenecek. Kürtçe edebiyatında, referans alınabilecek en önemli yazılı eser, 17. yüzyılda Ehmede Xani tarafından kaleme alınan “Mem ü Zin” gösteriliyor. Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle yazılan bu eserde, birbirlerine aşık olan ancak kavuşamayan iki gencin hikayesi anlatılıyor.

Kürtçe’nin çağdaş edebiyatçıları arasında ise Mehmed Uzun önemli bir yer tutuyor. Kürtçe’nin yanı sıra Türkçe ve İsveççe eserler de kaleme alan Uzun’un “Kürt Edebiyatına Giriş ve Kürt Edebiyatı Antolojisi” isimli bir çalışması da bulunuyor.

Akşam



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,593 µs