En Sıcak Konular

Sağcı, solcu, nurcu, 'pop'çu, ulusalcı Demirel!

0 0 0000 00:00 tsi
Sağcı, solcu, nurcu, 'pop'çu, ulusalcı Demirel! Türk siyasi tarihinin otuz yılını dolduran eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel bu kez de ulusalcılara destek verdi. Daha önce birçok kesimle dirsek teması olan Demirel'in ulusalcılarla kol kola girmesinin arkasında yatan sebep ne? 

Daha 39 yaşındaydı. Adalet Partisi Genel Başkanı seçildiği kongre öncesinde, gazetelerde ABD Başkanı Johnson'la yan yana çekilmiş fotoğrafları yayımlanmıştı. Verdiği mesaj oldukça açıktı... Tahmin edin...

Onu tanıyan herkes aslında bilir. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel aslında "kurt" bir politikacıdır. Dolayısıyla "rüzgarın hangi yöne estiğini" çok iyi hisseder ve yelkenlerini ona göre ayarlar. Dahası, Ahmet Necdet Sezer'den farklı olarak, eskiden oy kaygısı olduğu için tüm kesimlerle adı çıkmıştır. "Nazmiye hanım, getiriverin risaleyi, arkadaşlarla okuyacağız" fıkrası boşa değil.

Toplumla kurduğu ilişki türü nedeniyle "pop"çu olarak da adlandırabileceğimiz Demirel, son birkaç yıldır, farklı bir tavır sergiliyor. Bunda "oy kaygısının artık kalmaması" gibi bir etken rol oynuyor olabilir. İşte, 'pop'çuluk, sağcılık ve nurculuktan sonra Demirel'in yeni ilgisi ulusalcılık üzerine.

28 Şubat sürecinin kilit isimlerinden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Köşk seçimi öncesi TBMM'yi baskı altında tutmak için bir araya gelen ulusalcı derneklere destek verdi. Demirel, gazetecilerin "Ulusal Birlik Hareketi'nin eylem kararını destekliyor musunuz?" sorusu üzerine "Destek veriyorum." dedi. Hareketin, 28 Şubat sürecindeki oluşumlarla hiç alakası olmadığını savunan Demirel, siyasi hadiselerin birbirine çok az benzediğini ileri sürdü. Kurulan dernekler üçüncü gün yelkenleri suya indirdi. Diğer bir deyişle son yıllarda Sayın Demirel'in el attığı tüm oluşumlar dağılıyor. "Neye değse taş oluyor" misali... Ancak Demirel'in ilgisi de bir hayli ilginç?

Bunda konjonktürün etkisinin olduğu açık. Ancak Demirel bu kez yalnış taşa oynuyor olmalı. Zira, ulusalcı yapının ciddi bir sınavla karşı karşıya olduğunu burada belirtmiştik. Bu yüzden biz başka bir soruna dikkat çekelim: Sahi, bundan bir süre Demirel'i araştıracak siyaset bilimciler, "Demirel ne?" sorusuna ne yanıt verecek? Sağcı mı, solcu mu, küreselci mi, ulusalcı mı, topcu mu yoksa popçu mu? Araştırmacılara tavsiyemiz: Başka bir konu çalışın!



Bu haber 4,256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,466 µs