Fransa'nın Ortadoğu telaşı | " /> Fransa'nın Ortadoğu telaşı | "/>

En Sıcak Konular

Fransa'nın Ortadoğu telaşı

3 Ocak 2009 08:42 tsi
Fransa'nın Ortadoğu telaşı Gazze krizinde Ankara’nın atak tavrına uluslararası arenada son derece aktif bir 6 ay geçiren Fransa Cumhurbaşkanı da eşlik edecek. Sarkozy, Kahire, Ramallah, Kudüs, Şam ve Beyrut’a gidiyor

Uluslararası topluluk, Gazze’deki trajediye son verilmesi için gösterilen çabalarda Arapların kendi örgütleri ya da BM’nin yerine Ankara ve Paris’in girişimlerine odaklandı. Fransız “Le Figaro” gazetesi, üyeleri son derece derin görüş ayrılığı içinde olan “Arap Birliği” örgütünün yerini, Paris ve Ankara’nın aldığını” yazdı.

ABD’nin etkin gazetelerinden “The Washington Post”ta bir makale kaleme alan İsrail’in eski Savunma Bakan Yardımcısı ve “Güçlü İsrail Partisi” Başkanı Ephraim Sneh, “kapsamlı görüşmeler” için 5 şart açıklayarak, “Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’ın yardımcı olmasının gereğine” işaret etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’deki trajediyi durdurmaya yönelik olarak 4 ülkeyi kapsayan Ortadoğu turuna çıkmasından sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Ortadoğu başkentlerini ziyaret etmeye karar verdi. Bu hafta başında pazartesi Mısır’ın başkenti Kahire, Filistin’de Ramallah ve İsrail’de Kudüs kentlerinde temaslarda bulunacak Sarkozy, salı günü de Şam ve Beyrut’a geçecek.
Uluslararası arenada son derece aktif bir 6 ay geçiren Sarkozy’nin, Ortadoğu’da da “hiperaktif” diplomasiye devam etme kararlılığında olduğu belirtildi.
Aynı tarihte aynı yerde karşılaşmasalar da Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin güzergâhı, bir kez daha Başbakan Erdoğan’ın güzergâhıyla kesişecek. İki lider eylül başında aynı tarihte Şam’da bulunmuş ve ikili görüşme yapmışlardı.
“Le Figaro” yaptığı yorumda, üyeleri son derece derin görüş ayrılığı içinde olan “Arap Birliği’nin yerini Paris ve Ankara’nın aldığı”nı belirtti. Bir Arap diplomatını kaynak gösteren gazete, Türkiye’nin Ortadoğu’daki yeni rolünü “telefon santraline” benzetti ve “Hamas’tan İsrail’e, herkes bu hattan geçmek zorunda” diye ekledi.

Devreye girin çağrısı

ABD’de yayımlanan “The Washington Post” gazetesine bir makale yazan İsrail’in eski Savunma Bakan Yardımcısı Ephraim Sneh, İsrail ile Hamas arasında kapsamlı görüşmeler için 5 şart öne sürerken, “Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan yardımcı olmalı” dedi. Sneh, “Kapsamlı barış anlaşmasının, bölge ülkelerince de desteklenmesi gerek. Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye önemli bir rol oynayabilir. Suriye, Hamas liderleri üzerindeki gücünü kullanırsa, ABD ve İsrail nezdinde saygınlık kazanır” diye         yazdı.
ABD’nin iş ve  finansal çevrelerinin güçlü sesi “Wall Street Journal” gazetesi de, Gazze krizine ilişkin haberinde, “İsrail ile ABD olası ateşkes koşullarını görüşürken Türkiye, bölgesel barış arabulucusu olarak erken başa geçti” ifadesini kullandı. Başbakan Erdoğan ve AKP’nin Hamas nezdinde kredibilitesi, İsrail ile iyi ilişkilerinin olduğuna dikkat çeken gazete, Başbakan’ın Başdanışmanı, Ahmet Davutoğlu’nun geçen perşembe Hamas lideri Halid Meşal’le görüştüğünü hatırlattı.

Milliyet



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,442 µs