En Sıcak Konular

Ankara'daki facia 19 yılın ihmali!

2 Ocak 2009 20:40 tsi
Ankara'da yılbaşı gecesi 7 gencin ölümüne neden olan doğalgaz sızıntısıyla ilgili Türk Tesisat Mühendisleri Birliği'nden çarpıcı bir tespit geldi.

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bilgin, doğal gazın kullanılmaya başlandığı 19 yıl boyunca baca temizliği ve bakımı konusunda bir alışkanlığın kazanılamadığını, resmi kurumlar tarafından da baca temizliği konusunda bir zorunluluğun getirilemediğini bildirdi.

Bilgin, yazılı açıklamasında Başkentte karbonmonoksit zehirlenmesinden yaşamını yitiren 7 gencin yakınlarının ve tüm halkın acılarını paylaştığını ve hatalar zincirinden kaynaklanan benzer olayların tekrarlanmamasını dilediğini ifade etti.

Ankara'nın doğal gazı kullanmaya başlayan ilk kent olması nedeniyle en acı tecrübeleri fazlasıyla yaşamak zorunda kaldığını, 19 yılda kaydedilen doğal gaz kazalarında 100'den fazla vatandaşın hayatını kaybettiğini aktaran Bilgin, ''Doğal gaz verimli kullanılabilen bir yakıt olmasına rağmen can kayıplarının hemen hemen tamamı yeterince çekmeyen bacaların geri tepmesi sonucu atık gaz zehirlenmeleriyle gerçekleşmiştir'' dedi.

EGO Genel Müdürlüğünün sürekli olarak yönetmeliklerini geliştirmeye, özellikle baca konusunu disipline etmeye çalıştığını belirten Bilgin, Müdürlüğün tüm çabalarına rağmen bacaların neden olduğu can kayıplarının önlenemediğini vurguladı.

-''EN ÖNEMLİ KONU SU BUHARININ TAHRİBATI''-

''Doğal gaz kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, yakıt bileşiminde bulunan hidrojenin yanma sonucu oluşturduğu su buharının bacalarda yaptığı tahribattır'' diyen Bilgin, özellikle tuğladan yapılmış bacalarda yoğuşma sonucu açığa çıkan suyun, harç ve kum gibi malzemeleri baca dibine taşıyarak biriktirdiğini ve kullanıcılar tarafından temiz zannedilen bacaların zamanla tıkandığını anlattı.

Bilgin, şunları kaydetti:

''Üzülerek belirtilmektedir ki geçen 19 yıl boyunca, insanımız baca temizliği ve bakımı alışkanlığını kazanamamış, resmi kurumlar tarafından da baca temizliği konusunda bir zorunluluk getirilememiştir. İşletmeye alındığından bu yana hiç müdahale edilmeyen sayısız bacanın varlığı ilk dönemlerde piyasaya sunulan cihazlarda bacı gazı sensörü kullanımının zorunlu olmadığı, yeterince çekmeyen bacalarda baca gazı sensörlerinin iptal edilmiş olabileceği dikkate alındığında kullanıcılar açısından risk oluşturmaya devam eden pek çok bacalı doğal gaz cihazından söz etmek mümkündür.''

-''BORULAR ÇELİK OLMALI''-

İyi yapılmamış izolasyonsuz baca imalatlarının, ilk yanması sırasındaki soğuk bacalardaki ters hava akımlarının, çalışmayan sensörlerin, menfezlerin kapatılmasının, ortak bacalarda muntazam olmayan birleştirme şekilleri nedeniyle diğer bölümlere sızabilecek atık gazlar ve yetersiz baca yüksekliklerinin can güvenliğini her zaman tehdit eden unsurlar olarak değerlendirildiğini kaydeden Bilgin, ''Herhangi bir anda, bu olumsuzluklardan bir veya bir kaçının gerçekleşmesi, istenmeyen olayların tezahürü için yeterli nedendir'' dedi.

Bilgin, önerilerini şöyle sıraladı:

''-Bacalı cihaz kullanan tüm abonelerin envanteri çıkarılmalı.

-Doğal gaz bacalarına içten paslanmaz çelik ile kaplanması zorunluluğu getirilmeli, bu şartı sağlamayan binalarda mevcut açık yanma hücreli cihazlar kesinlikle hermetik tiplerle değiştirilmeli.

-Baca gazı sensörü olmayan cihazların kullanımına izin verilmemeli, mümkünse sensör ilavesi yapılmalı.

-Açık yanma hücreli cihazların bulunduğu mahallerde karbonmonoksit sensörü kullanımı zorunlu olmalı. Sensörün gerekli hallerde doğal gazı kesmesi ve sesli alarm vermesi sağlanmalıdır.

-Cihazları bacaya bağlayan alüminyum flex borular, mutlaka paslanmaz çelik fleks borularla değiştirilmeli.

-Bacaların yapımı, bakımı ve temizliği konusunda uzman ve eğitimli kişiler görev almalı, bu hususta yasal düzenleme yapılmalı. Periyodik baca temizliği ile cihazların yıllık bakımı yerel gaz kuruluşları tarafından zorunlu hale getirilmeli.''

aa



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,151 µs