En Sıcak Konular

''İsrail Gazze'de medya savaşını kaybediyor''

2 Ocak 2009 19:11 tsi
Gazze saldırıları konusunda dünya kamuoyunu etkileyemediklerini itiraf eden İsrailli medya uzmanı Esti, İsrailli askeri ve sivil yetkililerinin yoğun medya eğitiminden geçirilmesini tavsiye etti.

Medyada uluslararası kamuoyunun İsrail aleyhine dönmeye başlaması İsrailli medya uzmanlarını paniğe sürüklemeye başladı.

İsrailli halkla ilişkiler ve propaganda uzmanı Esti Appelbaum-Polani'nin ynet haber portalında yayınlanan makalesinde, Filistinliler ve Arapların medya organlarında kamuoyunu etkilemekte daha başarılı olduklarını yazdı.

İsrail silahlı kuvvetlerinin Gazze'deki saldırıları devam ederken, bir başka büyük savaşının uluslararası kamu oyunda devam etmekte olduğunu yazan Esti Appelbaum, gerçek savaşın TV ekranlarında, gazetelerde ve İnternet'te devam ettiğine dikkat çekti.

İsrail'in kamu ilişkileri kampanyasınına savunma üzerine odaklandığını söyleyen İsrailli halkla ilişkiler uzmanı, şu görüşleri savundu:

Gazze'deki Hamas rejimi politikasını sunarken küresel ve profesyonel destek alıyor, biz ise (İsrail yönetimi) küresel medya önünde yalnız kaldık.

Hamas'ın profesyonel desteği Batılı ülkelerde yaşayan Arap uzmanlar tarafından yerine getiriliyor ve ihtiyaç olduğunda yabancı medya kuruluşlarına yorumcular olarak çıkıyorlar. Hatta, İsrail hükümetinin politikalarına karşı çıkan yurt dışındaki İsrailli akademik uzmanların da Hamas'ı destekleyen yorumlarla yabancı basın kuruluşlarına çıkmaları ilginç. Kampanyara Batı'da eğitim alan veya uzun zaman batıda yaşayan ve İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşabilen Arap politikacılar tarafından da destekleniyor. Dahası, (Gazze'deki) savaşı Davud'un (Hamas) Golyat'a (İsrail) karşı savaşı olarak gören yabancı muhabirler de var. Çünkü televizyonda bir taraf devamlı olarak kuvvetli diğer taraf ise zayıf gösteriliyor.

Böylece, Batıda yaşayan ve akıcı İngilizce konuşan Filistinli sözcüler tatlı konuşmaları ile küresel televizyonlarda boy gösteriyorlar.

İsrail'in medya savaşında ne gibi silahları var? İkna edici bir şekilde mesajları sunmak için bir kaç ön şarta ihtiyaç vardır: Akıcı anlatım (belagat), saygılı nazik ifade, hayli gelişmiş ifade kabiliyeti ve televizyonda görünme kabiliyeti.

Kabine üyeleri arasındaki resmi sözcülerimiz veya çeşitli bakanlarımız genelde tamamen uygun bir dil kullanıyorlar fakat İngilizce'de akıcı değiller. Böylece sıkıcı, tatsız, kaba, Levanten, kültürsüz gözüküyorlar. Asker olan bir çok sözcü İsrail kamu oyu için belki uygun olabilir fakat küresel kamu oyu için uygun değiller. Bir çoğunun vasat kendilerini ifade kabiliyetleri var ve medya sunumlarındaki nüanslardan çoğunun haberi yok.

Bizim (İsrailli) profesyonel Dışişleri Bakanlığı diplomatları daha sıkı çalışmalılar. İfade kabiliyetlerini geliştirmeliler ve İngilizceleri akıcı olmalı. Yurt dışındaki İsrailli akademik uzmanlarımızdan bahsettik, geriye ne kaldı?

İngilizcede kendilerini akıcı bir şekilde ve gururla ifade edebilecek sınırlı sayıda PR (kamu ilişkileri) profesyoneline sahibiz. Ancak küresel medya kuruluşlarındaki tepkiler ve görünümlerde negatif bir denge var. Çünkü medya savaşında yeterince askerimiz yok. Bir de tarihimizden gelen bir aşağılık (bayağılık) kompleksimiz var. Bu savaşta henüz kullanmadığımız endimizi meşru olarak gösterebileceğimiz bir çok unsura sahibiz. (Mesela) anneler ve çocuklar yıllarda roketlerin gölgesinde yaşıyor. İngilizce konuşulan medyada görünebilmeleri için bu kadın ve çocuklar eğitilebilirler. İngilizceyi akıcı konuşabilien iş kadınlarımızı bu amaçla kullanabiliriz. Çünkü kadınlar televizyonda erkeklerden daha fazla empati toplarlar. Belediyelerdeki kadın direktörleri medyada etkili tepki verebilmeleri için eğitebiliriz.

Kabiliyetlerimizi geliştirmenin zamanı geldi. Karadaki savaş kadar PR savaşına da yatırım yapmak zorundayız. Bütün ilgili tarafları bütün unsurları ile birlikte düzenli ve yoğun eğitime göndermeliyiz. En acili: İngilizce Öğrenin!

dunyabulteni



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs