Pakistan yok | " /> Pakistan yok | "/>

En Sıcak Konular

FBI: Mumbai saldırılarında Pakistan yok

2 Ocak 2009 15:52 tsi
FBI: Mumbai saldırılarında Pakistan yok Geçtiğimiz ay 172 kişinin öldüğü Mumbai saldırılarında Hindistan’ın iddiaları doğru olmadığı ortaya çıktı. FBI, Ecmal Kasab’ın da Pakistanlı olmadığını söyledi.

Amerika Federal Araştırma Bürosu (FBI), Hindistan ticaret merkezi Mumbai ve Pakistan istihbarat servisleri arasında bir bağlantı bulunmadığını açıkladı. Açıklama ABD ve Pakistan yetkilileri tarafından da doğrulandı. ABD elçilik yetkilisinin açıklamasında, “FBI ekipleri, Pakistan istihbarat yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler ve delillerin ışığında ne Ecmal Kasab’ın Pakistan vatandaşı olduğunu ne de Mumbai saldırılarında Pakistan servislerinin parmağı olduğunu düşünmemektedir” denildi.

Doğrulama FBI ekibinin, saldırganlardan tek kurtulan Kasab’ın olduğu söylenen Lahor’un 200 km güneyindeki Faridkot köyünü ziyaretinden sonra geldi. ABD elçiliği, “Güney Asya Direktörü William Robert başkanlığında beş kişilik FBI ekibi, Faridkot’u iki önce ziyaret etti” dedi.

Geçtiğimiz ay Mumbai’deki 2 beş yıldızlı otel, bir hastane, bir kafe, bir tren istasyon ve Yahudi merkezine yapılan saldırıda 172 kişi hayatını yitirmişti.

Hindisan, Kasab ve diğer dokuz saldırganın Pakistanlı olduğunu ve saldırıların Müslümanların çoğunluk olarak yaşadığı Hindistan işgali altındaki Keşmir’de faaliyet göstere Leşkar-ı-Taiba (LT) tarafından gerçekleştirildiğini iddia etmişti.

İçişleri Bakanı Rahman Malik FBI ajanlarının Faridkot’u ziyaret ettiğini reddederek, “Benim böyle bir şeyden haberim yok” dedi.

Ancak haber Pakistan içişlerinde çalışan ve adını vermek istemeyen üst düzey bir yetkili tarafından doğrulandı: “Hindistan medyası tarafından Ecmak Kasab’ın anavatanı olduğu iddia edilen Faridkot ziyaretinden ve Pakistan istihbarat yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerden sonra FBI bu sonuca ulaştı”.

Hindistan “kanıtları”

ABD elçilik kaynakları FBI ekibinin, saldırılarda Pakistan parmağıyla ilgili “kanıtları”nı doğrulamaya çalıştıklarını söyledi.

Ajanlar Pakistan’a gelmeden önce Hindistan’ı ziyaret ederek, Kasab’ı 9 saatten fazla sorguladılar.

Hindistan medyasının haberlerine göre, FBU Kasab’ın doğduğu köyle ilgili küçük detayları ve Pakistan istihbaratıyla ilişkisiyle ilgili izleri sürdüğünü söyledi.

Ekip, öldürülen 9 saldırganın DNA’sını da alarak, veritabanlarında yahut Afganistan’da ABD askerleri tarafından öldürülenlerle akrabalığı olup olmadığına da baktı.

Kasab’ın Pakistanlı olmadığı sonucuna ulaşmasına rağmen, FBI ekibi Mumbai saldırganları ve Pakistan’daki milis gruplar arasında olası ilişkileri reddetmedi.

ABD elçilik yetkilisi Let’e işaret ederek, “Pakistan’daki diğer gruplarla ilişkisi olabilir” dedi.

Pakistan yakın zamanda, ülkenin en büyük yardım kuruluşu Dava Cemiyeti’ni (JD), LeT ilişkileri gerekçesiyle kapattı.

Lahor’daki Teknik Üniversite’de İslami araştırmalar profesörü Hafız Said tarafından kurulan dernek, tüm Pakistan’da hastaneler, okullar ve yardım merkezleri işletiyordu.

TimeTürk



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs