En Sıcak Konular

Dokuz Müslüman uçaktan indirildi!

2 Ocak 2009 15:51 tsi
Amerika’daki bir yolcu uçağından Müslüman yolcular, iki yolcunun şikayetiyle indirildi. AirTran adlı havayolu şirketi yeni bilet vermeyi reddedince FBI, başka uçak ayarladı.

İçlerinde 3 çocuğunda bulunduğu 9 Müslüman Amerikalı, iki yolcunun “şüpheli” yorum yaptıkları şikayetiyle uçaktan indirildi. Washington Post'un haberine göre, Reagan Ulusal Havaalanı’ndan Orlando’ya gidecek AirTran’a ait uçaktan indirilen 9 yolcu da Amerikan vatandaşı.

Florida’daki dini bir toplantı için uçağa binen yolcular öncesinde FBI’dan izin almışlardı. FBI olayı bir yanlış anlama olarak nitelendirdi. Ancak AirTran, dokuz Müslüman yolcuya yeniden bilet vermeyi reddedince, FBI başka bir havayolundan bilet ayarladı.

Yolculardan Kaşif İrfan, olayın yerel saatte 13.00’de olduğunu aktardı ve olayın kardeşi ve kardeşinin eşinin uçakta oturulacak en güvenli yer hakkında sesli konuşmasından sonra başladığını söyledi. İrfan, “Kardeşim ve eşi havayolu güvenliğiyle ilgili bir şeyler tartışıyorlardı. Kardeşimin tek söylediği, ‘Wow, jetler penceremin yanında’ oldu. Sanırım güvenliği kastediyordu” dedi.

İrfan, o ve ailesinin görünüşlerinden dolayı bu şekilde davranıldığını söyledi. Ailedeki 6 yetişkin Güney Afrika kökenli ve Müslüman görünüme sahipler. Erkeklerin sakallı var ve kadınlar başörtüsü giyiyor. 34 yaşındaki İrfan anestezi uzmanı, 29 yaşındaki kardeşi de avukat. Aileleriyle birlikte İskenderiye’de yaşıyor. Eşleriyle birlikte seyahat eden Kaşif ve kardeşinin yanında Kaşif’in 7, 4 ve 2 yaşındaki çocukları da bulunuyordu.

AirTran sözcüsü Ted Hutcheson olayını bir yanlış anlama olduğunu teslim etti. Ancak AirTran’ın olayda, federal kurallara uyduğunu öne sürdü ve havayolu şirketinin hatalı olduğu iddialarını reddetti. Hutcheson, “En nihayetinde uçakta yapmamaları gereken yorumları yaptılar ve insanlar onları duydu ve farklı yorumladı. Müslüman olmaları ve Müslüman görünümde olmaları sadece bunu tırmandırdı” diyerek kendini savundu.

Hutcheson, uçuşu iptal etmenin pilotun inisiyatifinde olduğunu söyledi. Ancak havayolu yetkilisi pilotun sadece yolcuların söyledikleriyle değil uçaktaki iki federal uçuş yetkilisinden etkilendiğini bildirdi.

Sonuç olarak federal yetkililer uçaktaki 104 yolcuğu indirerek, tekrar güvenlik kontrolünden geçirdi. Uçak, indirilen 9 yolcusuz olarak iki saat sonra tekrar havalandı.

Hava Yolu Güvenliği sözcüsü Ellen Howe de, pilotun doğru hareket ettiğini söyledi. Howe, “Bize göre, bu güvenliğin herkesin sorumluluğunda olduğunu göstermiştir. Birisi uygun olmayan bir şey duymuş. Havayolu da buna uygun hareket etti. Pilotların böyle davranmasını destekliyoruz” diye konuştu.

Hutcheson, AirTran’ın yolcuların USAirways’den yeni biletleri arasındaki farkı ödemeyi reddettiğini söyledi. AirTran’ın biletlerinin parasını iade ettiğini ve yolcuların soruşturma bittikten sonra uçabileceklerini belirtti.

Gözaltındaki yolcularsa aynı fikirde değiller.

Aile dostu ve aileyle birlikte göz altına alınan Abdürrezzak Aziz, “Bu bir işkence. Hiçbir şey çıkmadı. Paranoyak insanlar. Çok üzücü” dedi. 

TimeTürk



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs