Dost olun talimatı nereden geldi? | " /> iyib" /> Dost olun talimatı nereden geldi? | "/> iyib"/>

En Sıcak Konular

Dost olun talimatı nereden geldi?

2 Ocak 2009 13:40 tsi
Dost olun talimatı nereden geldi? Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu’na üye olan milletvekili sayısının yüksekliği tartışıladursun, ondan büyükler de var. Örneğin Türkiye-ABD dostluk grubu. Tabii sebebi var. Talimat yüksek yerden gelmiş! iyib

İsrail, Gazze’ye insanlık dışı saldırılarını sürdürürken, Türkiye, iki ülke arasında var olan parlamentolararası dostluk grubunun üye sayısını tartışıyor. Hafta içinde iyibilgi’nin de duyurduğu gibi bu dostluk grubunun sayısı 300’ü geckince.

Tabii tartışma dostluk grupları üzerinden yürüyünce, diğer grupların üye sayıları da merak edilir hale geldi. Örneğin İsrail dostluk grubunun üye sayısını aşan var mıydı?

Doğrusu var. Kolaylıkla tahmin edileceği gibi “Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu”nun sayısı İsrail’le olandan fazla. Hatta öyle fazla ki, geri kalan milletvekilleri azıcık sebat etseler, TBMM üye tamsayısını bile yakalayabilirler.

Zira bu gruban üye sayısı tamı tamına 378! Yani bayağı yüksek bir rakam ve TBMM’de bu kadar çok dostluk perver vekilin bulunması, daha doğrusu ABD ve İsrail gruplarına yığılması ilginç.

AKP’nin 304 milletvekili ile üye olduğu dostluk grubunda, MHP’den de rekor sayılabilecek katılım gerçekleşmiş. Toplam 70 milletvekili bulunan MHP, dostluk grubuna 41 vekil verdi.

CHP’den 18 milletvekilinin katıldığı dostluk grubuna, DTP’den ise sadece Hasip Kaplan ile Şanlıurfa milletvekili İbrahim Binici üye olarak gözüküyor.

Durumu daha ilginç yapan, kamuoyunda özellikle Irak savaşı nedeniyle hayli düşük seyreden ABD beğenisinin TBMM’ye yansımaması.

Elbette her ülke ile olduğu gibi ABD ile de dostluk grubunun kurulması iyi. Parlamenterlerin birbirini yakından tanımaları da önemli.

Peki ama milletvekillerinin ABD dostluğuna verdiği istatistiksel yüksekliğin sebebi ne? Bu ne kadar eleştirilebilecek bir konu tartışılır ama, bu durumdan rahatsız olan vekil var ise, mazareti hazır. Özellikle AKP açısından.

Çünkü AKP, bu rekor katılıma rağmen dostluk gruplarına henüz girmemiş milletvekillerine de “girin” talimatı vermiş kısa süre önce. AKP grubu, milletvekillerine yazı göndererek bütün milletvekillerinin dostluk gruplarına üye olmaları talimatı vermiş.

Bu gizli bir şey de değil. Daha önce basına yansıdığı gibi, konuyla ilgili haberler, AKP’nin basın bürosu aracılığı ile milletvekillerine de duyurulmuş.

Yani vekillerin bu dostluk gruplarına kendi nedenleri dışında, parti genel merkezinin de katkısı var. Neden derseniz, AKP TBMM’de yabancı ülke parlamentolarıyla ilişkileri geliştirmek üzere kurulan dostluk gruplarında da ağırlığını kaybetmek istemiyor.

Dostluk gruplarındaki ağırlığı muhalefet partilerine kaptırmak istemeyen AKP grubu, bütün milletvekillerinin dostluk gruplarında yer almasını istemesinin sebebi bu.



Bu haber 1,821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,092 µs