En Sıcak Konular

Köşk'te "nisan seçimi" buluşması!

0 0 0000 00:00 tsi
Köşk'te Erken seçim tartışmaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i karşı karşıya getirdi. Sezer'in nisan ayında erken seçim önermesine dün sert bir tepki gösteren Erdoğan, bugün saat 15.30'da Köşk'e çıkıyor.

Erdoğan, bir aydan daha uzun süredir Cumhurbaşkanı Sezer ile haftalık olağan görüşmesini yapmadı. Buna Başbakan'ın "yoğun program"ı gerekçe gösterildi.
 
Öğleden sonraki buluşma bu açıdan önem taşıyor. Türkiye'nin Kıbrıs önerisiyle ilgili tartışmada, Cumhurbaşkanı Sezer bilgilendirilmediğini söylemiş, Başbakan "Çankaya'ya mı soracaktık?" diye cevap vermişti.
 
Ardından, Cumhurbaşkanı erken seçim önerdi, Başbakan yine sert yanıt verdi. Erdoğan, seçimlerin zamanında yapılacağını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Sezer ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın görüşmesi de bugün saat 14.30'da. Büyükanıt da, Sezer gibi, Kıbrıs önerileriyle ilgili olarak kendilerine danışılmadığını açıklamıştı.

Kim, ne dedi?
 
Cumhurbaşkanı Sezer:
Gazetelerde yer alan haberlere göre Cumhurbaşkanı Sezer, nisan ayında - görev süresinin dolmasına bir ay kala - erken seçim yapılması gerektiğini söyledi.
Milliyet gazetesi, Sezer'in bu görüşünü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin nezaket ziyareti sırasında dile getirdiğini yazdı.
 
Görev süresi mayıs ayında dolacak olan Sezer, Türkiye'nin şartlarının gittikçe ağırlaştığını ve bu nedenle nisanda erken seçime ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Sezer, yeni cumhurbaşkanının yeni parlamento tarafından seçilmesi gerektiğini belirtti.
 
Türkiye'de seçimlerin zamanında yapılmadığına atıfta bulunan Cumhurbaşkanı, "Beş yıllık süre tam dolmadan seçim gerçekleşiyor. Bugüne kadar üç buçuk - dört yılı bulmamış. Dolayısıyla erken seçim için mahzur görünmüyor. Bu, Türkiye'nin rahatlaması açısından önem taşıyor" dedi.
Mevcut seçim sisteminin de temsilde adalet ilkesini yansıtmadığını kaydeden Sezer, "Mevcut tabloya bakıldığında seçmen iradesinin büyük bölümü TBMM'ye yansımıyor. Bu temsilde adalet ilkesinin olmadığının göstergesi. Bir anayasacı olarak temsilde adalet sağlanması gerektiği kanaatindeyim. Bu amaçla seçim barajının yüzde 7 veya 8'e düşürülmesinde fayda olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.
 
Başbakan Erdoğan:

Sezer'in açıklamalarının ardından Başbakan Erdoğan, ''Ben duymadım, Sayın Cumhurbaşkanı'nın kendisinden böyle bir şey duymadıktan sonra bunlara inanmam. Kusura bakmayın, medya aracılığı ile de bunları değerlendirmem'' dedi.
 
Ancak daha sonra partisinin İl Sosyal İşler Teşkilat Toplantısı'na katılan Başbakan, ''Sordukları ne? Erken seçime gidelim. Birileri böyle taleplerde bulunuyorlarmış. Şimdi aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış. Bir yılda seçim, bir buçuk yılda seçim, iki yılda seçim, üç yılda seçim. Buna alışmışlar'' ifadesini kullandı.

''Peki bunun faturası kime kesiliyor" diyen Erdoğan, "Bu nedir bu, hayatında affedersin, iki koyun gütmemiş olanlar, artık diyorlar ki erken seçim. Arkadaş, seçim olsa ülkeye ne kazandıracak, sen onu biliyor musun? Ekonomi bir yerden bir yere gelmiş. Ülkede ekonomiyi elinde tutan bütün kurumlar bir şey söylüyor, ne diyor? Erken seçim istikrarsızlıktır diyor. Biz bunu istemiyoruz" diye konuştu.
 
Kararı parlamentonun alacağını kaydeden Erdoğan, "Şu anda bir koalisyon iktidarı yok ki. 355 milletvekiline sahip bir iktidar var. Demokraside, bu iktidarın vereceği bir karardır. İktidarın böyle bir derdi yokken, size ne yahu" dedi.
 
Erdoğan, partisine yönelik eleştirilere de şöyle yanıt verdi: "Hani siz yasalara sadıktınız. Hani siz Anayasa'ya sadıktınız. Ne oldu, şimdi niye sadakatinizi ayaklar altına alıyorsunuz. Hani siz TBMM'ye saygılıydınız, hani siz demokratik parlamenter sisteme sadıktınız, hani siz demokrasi bağımlısıydınız. Ne oldu size?"
CNNTurk



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,456 µs