nereye? | " /> nereye? | "/>

En Sıcak Konular

Gazze saldırıları nereye?

2 Ocak 2009 11:09 tsi
Gazze saldırıları nereye? Gazze’de yedi gündür süren İsrail saldırıları ikinci evreye giriyor. İlk altı gün kenti bombalayan ve 417 kişiyi öldüren İsrail şimdi Hamaslı liderleri hedef almaya başladı. Stratejinin üçüncü aşaması ise kara operasyonu gibi görünüyor. Peki, ya son

Gazze saldırıları bugün yedinci gününde. İsrail Haziran 2008’deki anlaşmanın gerekliliği olan ablukayı kaldırmaya yanaşmayınca 19 Aralık’ta Hamas ateşkesi uzatmayacağını, çünkü anlaşma maddelerine uyulmadığını belirtmişti. Bunun üzerine roket saldırıları başlamış, İsrail ise geçtiğimiz hafta Cumartesi başlattığı hava saldırılarında 400’e yakın Filistinli sivili öldürmüştü. Yaralıların sayısı ise iki bine dayandı.

Gazze’ye karşı kanlı bir saldırı kararı alan İsrail’in üç aşamalı bir plan çizdiği ortaya çıkıyor. İlk aşaması ağır bombardımanken ikinci aşamanın Hamas’ın liderlerine suikast olduğu yorumları yapılıyor. Dün Hamas’ın beş karar alıcısından birisini, Nizar Rayan’ı öldüren İsrail’in benzer nokta operasyonlara devam edeceği belirtiliyor. Bir süre sonra ise üçüncü aşamanın başlayacağı, bunun ise kara operasyonu şeklinde ortaya çıkacağı belirtiliyor. İsrail ordusu Gazze sınırındaki birliklerine ek takviyeler yaparken kabine hafta içinde 4500 yedek askerini göreve çağırdı.

Diğer yandan Hamas da füze atışlarına devam ediyor. Üstelik İsrail’de Hamas füzelerinin farklı bir kaygıyı daha ortaya çıkardığı konuşuluyor. O da şu: Hamas, İran’ın Fecr-3 füzelerine sahip. Bu şu anlama geliyor: İsrail’in nükleer başlıklarının bulunduğu ileri sürülen Dimona reaktörü de menzile giriyor.

Uzmanlar yakın bir dönemde İsrail saldırılarının üçüncü aşamasına girebileceğini belirtiyor. Bu da kara operasyonu demek. Ancak başta Türkiye olmak üzere gerçekleştirilen barış görüşmelerinin bu operasyonu engelleyebileceği de iddia edilenlerden. Bu kısa ve orta vadede neler olabileceğine ilişkin sorulara verilen yanıt.

Peki, uzun vadede ne olacak? 2006 yılında Hizbullah’a yenilen “hırçın” İsrail Gazze saldırısıyla geri mi dönüyor? Bölge barışı tekrar mı uzaklaşıyor?

Bununla ilgili analiz yapmak için daha uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Yapılan yorumlara göre İsrail bu saldırıyla bölgede aleyhine değişen dengeleri etkileyemedi. Örneğin Ortadoğu’yu yakından izleyen Kerim Balcı’nın yorumu “en nihaye İsrail’in bölge halklarıyla uzlaşmak zorunda kalacağı” yönünde. Benzer bir görüşü de Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök dile getiriyor. Özkök önceki gün yazdığı yazıyı şu cümlelerle bitiriyor: İsrail, sadece ABD’nin desteğiyle ortadoğuda ayakta kalınamayacağını anlamalı.

Uzmanlar ABD’nin Irak yenilgisi sonrası dünyanın daha hızlı bir şekilde çok kutuplu yapıya evrildiği üzerinde hem fikir. Böyle olunca İsrail’in ABD’nin desteğine güvenerek bölge halklarıyla daha fazla çatışamayacağı ve bir uzlaşmaya varmak durumunda kalacağı belirtiliyor. Elbette bunun ne zaman ve hangi şartlar altında gerçekleşeceği soru işareti. Yapılan kimi yorumlar İsrail’in son kez barış masasına oturmadan önce “kazanan” olarak masaya oturmak için son saldırıları düzenlediğini ileri sürüyor.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,779 µs