En Sıcak Konular

Bankalar, borç ödeyeni de silmiyor

2 Ocak 2009 10:10 tsi
Sicil affı ile gündeme gelen kredi borçluları listesinde bildirim sıkıntısı yaşanıyor. Bazı bankaların, borcunu ödeyen kişileri hálá kara listeden silmediği ortaya çıktı.

YAKLAŞIK 1.1 milyon vatandaşın yararlanacağı sicil affının uygulanacağı Merkez Bankası bünyesindeki kara listenin sağlıksız olduğu ortaya çıktı. Kredi borçları takibe alınan müşterilerin isimlerini kara listeye bildiren bazı bankaların, borçlarını ödeyen müşterilerin isimlerini ise bildirmedikleri belirlendi. Listede borçları ödenmemiş görünen kişiler, sicil affından yararlanamayacak.

Dosya:/dosya/icerik/090102-125357-e05k.jpg

LİSTEDEKİLER DİKKAT

HÜKÜMETİN TBMM’ye sunduğu sicil affı ile birlikte gündeme gelen kara listede, bildirim sıkıntısı yaşanıyor. TBMM’ye sunulan yasa tasarısına göre, kara listeden isimlerinin silinmesi için vatandaşların, borçlarını ödemiş olması gerekiyor. Ancak, Merkez Bankası bünyesindeki Kredi Risk İzleme Birimi tarafından takip edilen kara listenin, bankaların bilgileri tam olarak bildirmemeleri nedeniyle sağlıklı olmadığı belirlendi. Örneğin bir vatandaş kredi borcu takibe intikal ettiği zaman, anında bankanın otamatik sistemi aracılığı ile kara listeye bildiriliyor. Bu kişi, bir süre sonra borcunu ödüyor. Aynı bankanın kara listeye, müşterinin borcunu ödediğini de bildirmesi gerekiyor. Bazı bankaların bu bilgiyi, kara listeye bildirmediği saptandı.

BORCUN ÖDENDİĞİ BİLDİRİLMEDİ

BANKALARIN, ‘borcunu ödemiştir’ bildiriminde bulunmadığı vatandaş, borcunu ödememiş görülüyor. Bu nedenle bu kapsamdaki kişilerin isimleri ise kara listede kalmaya devam edecek. Yetkililer, kara listeye giren vatandaşların, kredi kullandıkları bankalara başvuruda bulunarak borçlarını ödediklerine ilişkin bilgilerinin Merkez Bankası’na bildirilip bildirilmediğini sorgulamalarını istediler. Öte yandan sicil affının da son kez çıkarıldığı belirtildi. Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması sürecinde Kredi Risk İzleme Birimi’nin Bankalar Birliği’ne devredileceği kaydedildi. Buna göre, kara liste olarak nitelendirilen, takipteki kredilerle ilgili bilgiler Bankalar Birliği’nde oluşturulacak merkezden takip edilecek. Dolayısıyla, kredi bilgileriyle ilgili sicilin takibi artık bankalara geçecek.

Kredi kartı borçlusunun umudu Meclis’te

KREDİ kartı borçlarına getirilen affın üstünden üç yıl geçmeden gözler yeni bir af için yeniden Meclis’e çevrildi. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) kredi kartı borçları ve tüketici kredisinden doğan ana para borçlarının faizlerden arındırılarak yıllık yüzde 3 faizle 18 eşit taksitte ödeme kolaylığı sağlanması yönünde hazırladığı yasa taslağını Meclis’te grubu bulunan partilere sundu. CHP ve MHP grubuyla görüşen TÜDEF önümüzdeki günlerde de AK Parti ve DTP gruplarıyla temasa geçecek. TÜDEF Başkanı Ali Çetin, taslağın olumlu karşılandığını söyledi. Kart borcu nedeniyle 568 bin kişi için takip başladığını söyledi. Çetin, geliri olmayan ya da asgari ücretin altında kazananların kart borçlarının silinmesi gerektiğini söyledi. Bu şartları kabul eden tüketicilere yeterli geliri olduğunu kanıtlamadıkça bir daha kredi kartı ve kredi verilmeyecek.


star

 



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,897 µs