yeni Ortadoğu planı | " /> yeni Ortadoğu planı | "/>

En Sıcak Konular

ABD'nin yeni Ortadoğu planı

2 Ocak 2009 09:50 tsi
ABD'nin yeni Ortadoğu planı ABD İsrail'e neden sus payı veriyor?

Nagehan Alçı / Akşam

ABD'nin yeni Ortadoğu planı

İsrail’in ‘Hamas’ı hedefliyorum’ diyerek sivillerin tepesine bomba yağdırdığı saldırılarda bir haftadır hafifleme yok maalesef. Etraf yine kan gölü. Ancak sanki Gazze’de yaşanan vahşet oranın doğasının bir parçası gibi davranıyor dünya... Sözleşilmiş bir kanıksama hali.

* * *


Bu hali saldırıyı planlayanlar hesaplamış olsa gerek. Peki ama başka ne hesapladılar? İsrail’in şimdi Hamas’ı vurmasının altında ne var? Sırada başka hedefler olabilir mi?

* * *


Yaygın bir iddiaya göre görev süresinin sonuna yaklaşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert gider ayak ABD’deki “topal ördek Bush”tan kaynaklanan ortamı müsait bulup ezeli düşmanı Hamas’ı yok etmeye girişti. Hatta ortam o kadar müsait ki ABD’nin de desteklemesi ile İsrail her an İran ve Suriye’ye de bomba yağdırabilir. Acemilik dönemindeki Obama da yeniden bir Ortadoğu savaşında bulur kendini, Amerika’nın “barış dalgası havaları” başlamadan sona erer.

* * *


Ancak ABD’deki dengeler ve son dönem gelişmeleri dikkatle incelendiğinde bu iddiada büyük boşluklar göze çarpıyor: Her şeyden önce şu anda Amerikan devletinin İran’a saldırı planlıyor olma ihtimali zayıf. Çünkü plana göre Obama Irak’tan 18 ayda çekilecek ve askerlerini Afganistan’a gönderecek. Yani Ortadoğu’dan çıkacak. İran cephesini açmak planları altüst eder.

* * *


Bu yüzden “Ortadoğu’da savaş” fikrini çok seven Bush’a Amerikan devleti geçtiğimiz günlerde bir mesaj gönderdi. Hem de bir ayakkabıyla! Siz bir gazetecinin Amerikan başkanının karşısına çıkıp kafasına ayakkabı fırlatabileceğine inandınız mı gerçekten? Hem de Irak’ta? O ayakkabı Amerikan devletinden geldi ve başkana şöyle dedi: Senin Ortadoğu politikalarına bizim cevabımız bu!

* * *


O nedenle İsrail’in İran’ı içine alacak şekilde saldırı cephesini genişleteceği yönündeki iddialar pek de gerçekçi değil.

* * *


ABD, İsrail’in Hamas ile oyalanmasını istiyor. O kadar. Gazze’deki operasyona onay vermesinin sebebi bu. “Haylaz ve şımarık çocuk İsrail”in gücünü Hamas üzerinde gösterip bir nevi deşarj olmasını sağlıyor. Gerilimi Gazze’yi gözden çıkararak alıyor. Çok acımasızca ama maalesef uluslararası politikalarda duyguya yer yok.

* * *


Amerikan devleti şu sıralar Ortadoğu’da çatışma kavramı ile birlikte anılmak istemiyor. Planı Irak’tan çıktıktan sonra Afganistan’a kanalize olup askeri harcamalarını bu yönde akıtmak. Cumhuriyetçi McCain’in seçimlerde kaybetmesini bu yüzden istedi. Yeni dönemdeki planlarına (hem ekonomik hem de siyasi) McCain’in Ortadoğu için çizdiği resim uymadı. Hatta ekonomik krizin bile McCain’in seçilmemesi için tetiklendiğini söylemek çok uçuk olmaz. 20 Ocak’tan sonra göreceksiniz, Obama koltuğuna oturacak, Irak’tan çekilme planı tıkır tıkır işlemeye başlayacak, savunma sanayii Afganistan planı ile ekonomiyi dengeleyecek ve kriz hafifleyecek.

* * *


Kısacası Gazze’de yaşanan dram İsrail’e kendini güçlü hissetmesi için verilmiş bir sus payı. O pay binlerce masum insan maalesef. ABD, petrol ve Ortadoğu dengesi adına varlık göstermesini istediği İsrail’i bir nevi oyalıyor. Olan insanlara oluyor.



Bu haber 1,458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,895 µs