Kürtçe kanala anadilde açılış | " /> Kürtçe kanala anadilde açılış | "/>

En Sıcak Konular

Kürtçe kanala anadilde açılış

2 Ocak 2009 08:58 tsi
Kürtçe kanala anadilde açılış 
TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6 (Şeş) törenle yayına başladı. Çok sayıda siyasinin katıldığı törende AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan sürpriz yaptı.

Orhan, Şivan Perver'in 'amca kızı' anlamına gelen 'dudmam' parçasını okudu.

TRT'nin Kürtçe Kanalı TRT 6 (Şeş) test yayını biterek dün törenle yayına başladı. TRT Arı Stüdyosunda düzenlenen törene 3 bakan çok sayıda AK Partili milletvekili katıldı. Gecede en büyük sürprizi ise AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan yaptı. Orhan, Şivan Perver 'dudmam' yani 'amca kızı' anlamına gelen parçasını canlı okudu.

TRT'nin Kürtçe kanalı dün Arı stüdyosunda düzenlenen törenle resmen yayına başladı. Törene Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Güney'in yanı sıra çok sayıda milletvekili katıldı.

DEMOKRASİMİZE YAKIŞTI

Kanalın açılışını yapan TRT Genel Müdürü Şahin, Kürtçe olarak TRT 6'nın yayın sloganı olan 'Hepimiz aynı göğün altındayız' mesajını verdi. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajları yayınlandı. Cumhurbaşkanı Gül mesajında: “TRT 6 ile herkes şunu görecek ki herkes bu ülkenin sahibidir, herkes bu ülkenin onurlu, eşit vatandaşıdır ve herkes kendi kültürünü varsa farklılıklarını güzel bir şekilde ifade edebilmektedir” dedi.

Başbakan Erdoğan ise TRT'nin yakında Kürçe'nin Zazaca, Sorani lehçeleri ile Arapça ve Farça dillerinde de yayın yapacağı müjdesini verdi. Mesajında “Çok dilli TRT yayınları bütün bir devlet ve kendine güvenen bir millet olarak bize, demokrasimize yakışmıştır” diyen Erdoğan, yaptığı konuşmada Kürtçe olarak “TRT Şeş bi xêr be” (TRT 6 hayırlı olsun) dedi.

VEKİLDEN KÜRTÇE ŞARKI

Açılış programında sunucu Rojin ve Nilüfer Akbal bir sürprizim var diye çağırdıkları AK Parti'li Gülşen Orhan da önce Kürtçe olarak şu mesajı verdi: "Öncelikle tüm Türkiye'nin yeni yılını kutlarım. TRT 6 Türk demokrasisi için büyük bir adımdır. Her şey çok daha güzel olacak. Biz beraberiz ve ülkeyi birlikte yükselteceğiz." Orhan daha sonra Şivan Perver'in 'Dudmam' yani 'amca kızı' anlamına gelen Kürtçe şarkıyı okudu. Orhan'ın sesinden çok etkilenen Rojin, "sana bir kaset çıkartacağım" dedi.

TRT SESSİZ BİR DEVRİM YAPTI

Bakan Günay da Kürtçe'nin serbestiliğini savunan bazı yazar ve sanatçılara yapılan haksızlıkları hüzünle hatırladığını belirterek "Geçmiş yıllarda bu talepleri dile getirdikleri için acılar yaşayan insanları Mehmet Uzun'u Ahmet Kaya'yı Ahmet Arif'i hüzünle hatırlıyorum" dedi. YÖK Başkanı Yusuf Özcan da İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nde Kürt Dili bölümü açmayı planladıklarını söyledi. Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Başkanı Hasan Fendoğlu ise TRT 6'yı sesiz bir devrim olarak nitelendirdi.


ROJİN'LE HER SABAH KADIN PROGRAMI

Kürtçe kanal Kanal 6'nın favori isimlerinden birisi de Rojin.Kanalın açılış töreninde Nilüfer Akbal ile birlikte konser veren olan Rojin ayrıca kanalda her sabah kadınlarla buluşacak. Programda kadınların sorunları ele alınacak.Program kanalın iddialı yapımları arasında yer alıyor. Bu arada Kürtçe kanal, Doğu ve Güneydoğu'da ilgiyle izlendi. Vatandaşlar, “TRT Kürt halkını devletine yakınlaştıracak” dediler.


Türk filmlerine Kürtçe dublaj

TRT 6'nın yayına başlamasıyla birlikte seyircinin gönlünde taht kuran Türk filmleri için Kürtçe dublaj yapıldı. Kürt izleyiciye ilk sürpriz Kürtçe dublajlı Türkan Şoray ve Cihan Ünal'ın birlikte rol aldığı Körebe filmi. Bu arada 24 saat yayın yapacak olan TRT 6 güne Hevaname (hava durumu) ile yayına başlayacak. Ardından çocuklar için çizgi film gösterilecek. Hafta içi 07.55'te yayına başlayacak kanalda Korsane Reş (Kara Korsan isimli çizgi film), Baye Saraye (Sarayın Rüzgarı-yabancı dizi), Em Xwe Bi Xwe (Biz Bize-Kadın programı), Nüçe (Haberler) ekrana gelecek. Kürt sanatçı Rojin'in sunacağı kadın programı ile yayın devam edecek. Öğleden sonra belgeseller, gençlik programları ve TRT dizileri yayınlanacak. Akşam ekrana komedi (tewlo), müzik ve eğlence programları gelecek. Sinema filmleri de Kürtçe dublajlı olacak. Kürt açılımının ilk adımlarını atan 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın belgeseli de 4 Ocak'ta ekrana geliyor.

yenişafak



Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,091 µs