Soros'u bezdirdi | " /> Soros'u bezdirdi | "/>

En Sıcak Konular

Mahalle baskısı Soros'u bezdirdi

2 Ocak 2009 08:55 tsi
Mahalle baskısı Soros'u bezdirdi Açık Toplum Enstitüsü kapanıyor...Yerine ne geliyor?

Ünlü spekülatör George Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Enstitüsü dün itibarıyla kendini feshetti. Soros’u dışarıda bırakan oluşum yoluna Açık Toplum Vakfı olarak devam edecek. Vakıf kurucuları durumu “Ne yapsak olay hep Soros ile bağdaştırıldı. Her şeye Soros’un parası deniyordu” dediler. Enstitü son olarak Prof Dr. Binnaz Toprak’ın mahalle baskısını ortaya koyan araştırmasına destek vermiş, araştırma ise kamuoyunda büyük tartışma yaratmıştı.

Ünlü spekülatör George Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Enstitüsü’nün Türkiye Temsilciliği dün itibarıyla faaliyetlerine son verdi. 2001 yılından bu yana eğitimden kadın haklarına kadar çok sayıda projeye 11 milyon doları aşkın destek sağlayan Türkiye Temsilciliği’nde Can Paker, İshak Alaton ve Osman Kavala’nın yer aldığı mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve 9 kişilik danışma kurulu bugünden itibaren “Açık Toplum Vakfı” bünyesinde çalışmalarını sürdürecek.

Vakfın yönetim kurulunda Can Paker ve İshak Alaton’un yanı sıra emekli büyükelçi Murat Sungar yer alacak. Açık Toplum Vakfı’nın Danışma Kurulu ise Suat Aksoy, Nurcan Baysal, Eyüp Can, Zülfü Dicleli, Melih Fereli, Temel İskit, Şebnem Karauçak, Can Paker ve Murat Sungar’dan oluşuyor.

Kendi paramızı koyduk

Konuyla ilgili VATAN’a konuşan Can Paker, “Bu kararı almamızın birkaç nedeni var. Temsilcilik yerine Türk vakfı olmayı ve devletin tam kontrolü altına girmenin doğru olduğunu düşündük. Temsilcilikte her işin Soros ile bağdaştırılmasının da bu kararın alınmasında önemli bir etkisi var. Her şeye ’Soros’un parası’ deniyordu. Şimdi kendi paramızı koyduk. Her şey şeffaf, devlet gelsin kontrol etsin istedik. Artık bir vakıf olarak yola devam edeceğiz ama çalışma tarzımızda hiçbir değişiklik olmayacak” değerlendirmesini yaptı.

Enstitü’nün Türkiye Temsilciliği Direktörü ve Açık Toplum Vakfı Genel Sekreteri Hakan Altınay ise 2001’den bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren Açık Toplum Enstitüsü’nün öncelikle Uluslararası Açık Toplum Enstitüsü’nün irtibat bürosu olarak kurulduğunu, daha sonra Türkiye Temsilciliği olduğunu hatırlattı.

“Bizim şu ana kadar bütün karar alma mekanizmalarımız Türkiyeli’ydi. Dolayısıyla bunun altını çizmenin önemli olduğunu düşündük” diye konuşan Altınay, bu nedenle vakıf şeklinde organize olmayı tercih ettiklerini dile getirdi.

Yaptıkları işlerin değişmeyeceğini belirten Hakan Altınay, şunları kaydetti: “Uluslararası bir kuruluşun Türkiye Temsilciliği kolay anlaşılabilen bir format değil. Buna karşın Türkiye’nin tarihinde vakıf çok uzun yıllardır olan bir kurum türü. Vakıf olarak kendimizi daha iyi anlatabileceğimiz kanısındayız.”

Soros’un vakıfları 60 ülkede çalışıyor

George Soros tarafından kurulan ve kâr amacı gütmeyen vakıflar, enformel bir ağ ile birbirlerine bağlı. Bu ağın üyeleri ulusal vakıflar. Bu vakıflar, Orta ve Doğu Avrupa, eski SSCB ülkeleri, Guatemala, Haiti, Moğolistan, Güney Afrika v.b. 60 kadar ülkede faaliyet gösteren bağımsız organizasyonlar. Tüm ulusal vakıflar, ’açık toplumun gelişmesini destekleme’ ortak misyonunu paylaşıyor.

Tartışılan raporun devamı geliyor

Açık Toplum Enstitüsü’nün desteklediği ve ’mahalle baskısı’nı ortaya koyduğu belirtilen bir araştırma 2008 yılında çok konuşuldu. Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye’de Farklı Olmak: Din ve Muhafazakarlık Ekseni’nde Ötekileştirilenler adlı bu araştırmasını Prof. Dr. Binnaz Toprak hazırlamıştı. Bu arada vakıf tarafından yapılan ilk açıklamada, önümüzdeki günlerde Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Yılmaz tarafından gerçekleştirilecek “Türkiye’de Ötekileştirme Süreçleri” başlıklı araştırmanın destekleneceği vurgulandı. Araştırma, Türkiye’deki ötekileştirme süreçlerinin kamu ve makro-birey ve mikro kültürel ölçeklerde nasıl bir süreç izlediğini kavramsallaştırmayı amaçlıyor. Vakıf ayrıca ilk faaliyetinin Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek vermek amacıyla kurulan, kamuoyunda ‘Akil Adamlar’ olarak bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun 13-16 Ocak’ta gerçekleştireceği Türkiye ziyareti olacağı vurgulandı. Komisyon, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşecek.

Vatan



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,574 µs