küstürecek mi? | " /> küstürecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'yi küstürecek mi?

2 Ocak 2009 08:12 tsi
Türkiye'yi küstürecek mi? Yeni yıla girerken, Türkiye ile "Ermeni soykırımını tanıyacağım" vaadinde bulunan ve birkaç hafta sonra da ABD Başkanlık koltuğuna oturacak olan Barack Obama arasında "çok ciddi bir krizin yaşanması ihtimali" artıyor.

20 Ocak’ta göreve başlayacak Barack Obama’nın en yakın çevresinde yer alan isimlerin de Ermeni tezlerine yakınlık duyması, Ankara’da kaygıları daha da artırıyor. Ankara, ilk kez "1915’te Ermeniler’e soykırım yapıldı" diyen bir Başkan, Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı’nı içeren bir Beyaz Saray Yönetimi ile karşı karşıya kalacak. Uzmanlara göre, Ankara’nın derhal Barack Obama Yönetimi ile yakın ilişki kurarak kendi tezlerini anlatması gerekiyor.

Jones ve Gates dengeleyici

Obama Yönetimi içinde, Türkiye’yi yakından tanıyan ve sıcak bakan iki isim olarak Ulusal Güvenlik Danışmanı olacak emekli General Jim Jones ile Savunma Bakanı Robert Gates özellikle öne çıkıyor. Bu iki ismin, Başkan Yardımcısı olacak Joseph Biden gibi "Türkiye’ye geçmişte hiç sıcak bakmaması ile tanınan" siyasilere karşı "dengeleyici rol" oynayabilecekleri belirtiliyor.

Ekonomik paket açacak

"En iyimser tahminlere göre bile" biraz olsa iyileşmesi en az bir yıl alacak olan kriz içindeki ekonomi Obama’nın en öncelikli meselesi olacak. Barack Obama, daha göreve başlar başlamaz yeni bir ekonomiyi canlandırma paketini imzalayarak yürürlüğe koymayı hedefliyor.

Irak’tan asker çekecek

Obama’nın, seçmenlere verdiği sözü tutarak Irak’taki ABD askerlerini çekmeye başlaması da Türkiye’yi yine ön plana getirecek. Pentagon, halen, birkaç tugayın Irak’tan Afganistan’a kaydırılmasının somut planları üzerinde çalışıyor. Bu kaydırmanın, en azından kısmen Türkiye üzerinden yapılacağı belirtiliyor. Ayrıca, Obama Yönetimi’nin, Irak’tan askerlerini çektikçe, Tahran’ın nüfuzuna karşılık Ankara’nın Bağdat üzerinde etkili olmasını isteyeceği kaydediliyor. Obama Yönetimi’nin, PKK ile mücadelede Bush Yönetimi gibi davranması bekleniyor.

Hürriyet



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,404 µs