En Sıcak Konular

Paksüt Savcısı pasif göreve

2 Ocak 2009 08:11 tsi
Osman Paksüt ve eşinin dinlenmesini soruşturan Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan pasif görev olan infaz savcılığına getirildi.


Polatkan, yasadışı dinleme yapıldığı gerekçesiyle Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Şubesi’ne baskın yaptırmıştı.

ANAYASA Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt ve eşi Ferda Paksüt’ün dinlenmesine ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan, yılın son günü görevinden alındı. Soruşturma savcısı olan Polatkan, infaz savcılığına verildi. Pasif göreve getirilen Polatkan’ın yerine infaz savcılarından Harun Kozalak getirildi.

Baskın mı götürdü

Polatkan, yasadışı dinleme yapıldığı gerekçesiyle Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Şubesi’ne baskın yaptırmasıyla dikkat çekmişti. Polatkan, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın cep telefonunun dinlenmesi, MTA’daki yolsuzluk soruşturmaları gibi önemli soruşturmaları da yürütmüştü. Polatkan’ın görevinden alınmasının nedenlerinin başında, geçen yıl ağustos ayında İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na (KOM) yaptırdığı baskının geldiği ileri sürülüyor. Paksüt soruşturmasında bir ihbarı değerlendiren Polatkan, "hukuksuz dinleme yapıldığı" iddiasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Şubesi’ne baskın yapılmasını istemişti. Önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Polatkan, olumsuz yanıt almıştı. Bunun üzerine baskın izni Fatih Sulh Ceza Mahkemesi’nden çıkarılmıştı. İki savcı ve üç bilirkişiden oluşan heyet, Organize Şube’deki arama sırasında Ergenekon soruşturmasıyla ilgili belgeleri, ses ve görüntü kayıtlarını da almak istemişti. Ancak bu girişime tepki gösteren Ergenekon davası savcıları, üst mahkemeye başvurarak, baskın ve el koyma işleminin sadece Paksüt’e ilişkin belgelerle sınırlandırılmasını sağlamıştı.

Kriz çıkmıştı

OSMAN- Ferda Paksüt çifti, Ankara Tenis Kulübü’ne giderken kendilerini takip eden bir araçtan şüphelenerek görevlilerle tartışmışlardı. Bunun üzerine Osman ve Ferda Paksüt, Cumhuriyet Başsavcılığına şikáyette bulunmuşlardı. Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan yaklaşık 5 ay sürdürdüğü soruşturmasını Kasım 2008’de tamamlamıştı. Polatkan, "olay günü orada bulunan emniyet görevlilerinin İstanbul mahkemelerinden alınan mahkeme kararı ile Ferda Paksüt ile Turhan Çömez’i, Ergenekon terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan yasal olarak dinlediklerinin tespit edildiğini" belirterek, dinleme yapan görevliler hakkında "kovuşturmaya gerek olmadığına" dair takipsizlik kararı vermişti. Başsavcılık, takipsizlik kararını "fazla yorum bulunduğu" gerekçesiyle onaylamadan iade etmişti. Polatkan, bu yorumların büyük bölümünü çıkararak takipsizlik kararını yeniden Başsavcılık makamına sunmuştu.

Hürriyet



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,172 µs