şok yorum | " /> şok yorum | "/>

En Sıcak Konular

Özür kampanyasına Gül'den şok yorum

2 Ocak 2009 08:07 tsi
Özür kampanyasına Gül'den şok yorum 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenilerden özür kampanyasının Ermenistan-Türkiye ilişkilerindeki süreci anlatırken, Çin ile ABD arasındaki yaşananları anlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenilerden özür kampanyasının Ermenistan-Türkiye ilişkilerindeki süreci olumsuz etkileyeceğini belirterek, ''Birisi bir şey yaparken devletten, kurumlardan izin alarak yapmıyor bu ülkede. Ama neticeleri açısından bu son tartışmalara baktığımızda ben bunların olumlu katkıları olduğu kanaatinde değilim'' dedi.

ATV'de yayınlanan ''Açık Kapı'' programına konuk olan Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ziyaretinin Türkiye'ye ne getireceği sorusu üzerine, bir bölgede güvenlik sorunlarının çözülmesi halinde ekonomik işbirliğinin, huzurun, refahın, kalkınmanın olacağını belirtti. Türkiye'nin komşularıyla ilgili konulara da bu açıdan yaklaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

''Ermenistan da Türkiye'nin komşusudur. Devlet adamlarına düşen problemleri daha problemli hale getirmek için bir düğüm de onların atması mı, yoksa bu düğümleri hakkaniyet çerçevesi içerisinde tarihten ders alarak diyalog yoluyla konuşarak, çözümünü temin mi? Tabii ki bunların ortamı vardır. Böyle bir ortamın ortaya çıktığını görünce bu da bir vesile olmuştur. Türkiye ile Ermenistan'ın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kurada eşleşeceğini kim belirleyebilirdi. Çin ile Amerika Birleşik Devletlerinin de ilişkileri de bir pinpon turnuvasında başlamıştı. Böyle bir vesile olabilir tabii ki. Bunu düşündük değerlendirdik doğru olduğuna karar verdik.''

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret çerçevesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki meseleler, Karabağ meselesi, Gürcistan meselesi, Türkiye-Ermenistan arasındaki meseleleri konuşma fırsatı olduğunu ve iyi niyetle bunları çözme konusunda çalışma iradesinin ortaya konduğunu belirterek, bu sürecin de devam ettiğini bildirdi.

Müzakerelerin ilerleyip ilerlemediği sorusuna ise Cumhurbaşkanı Gül, önemli olanın sonuç olduğuna işaret ederek, ''Bazen sessiz çalışma yapılır, bazen herkesin gözü önünde çalışılır. Ama bu konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor'' yanıtını verdi. 

-ERMENİLERE YÖNELİK ÖZÜR KAMPANYASI-

1915 olaylarına ilişkin başlatılan özür kampanyasının Ermenistan-Türkiye ilişkilerindeki süreci etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

''Açık konuşmam gerekirse olumsuz etkiler. Birisi bir şey yaparken devletten, kurumlardan izin alarak yapmıyor bu ülkede. Ama neticeleri açısından bu son tartışmalara baktığımızda ben bunların olumlu katkıları olduğu kanaatinde değilim. Etkilemiştir de. Türkiye'de beğendiğiniz veya beğenmediğiniz, sevdiğiniz veya sevmediğiniz, desteklediğiniz, mücadele ettiğiniz fikirler eğer şiddet yoksa konuşulabilir. Ama bunlar bazen öyle bir zaman süreci içerisinde oluyor ki konuların hassasiyeti itibariyle kutuplaşmalar gibi çok büyüt boyutlara ulaşıyor.''

Bu olayla ilgili sözlerinin de çarpıtıldığı değerlendirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ''Çarpıtıldı tabii. Benim ömrüm Türkiye'de inandığım davaları anlatmakla geçmiş. Bu meselenin aslı nedir, ne nasıl olmuş bunu anlatmakla geçmiş. Bir ay önceki Avrupa'nın en çok satan Fransızca Ekspres dergisine bakarsanız benimle yaptığı mülakatta hiç kimsenin inanamayacağı şeyler yayınlandı. 1,5 milyon satan bir dergi eğer bu iş nasıl oldu, ne olduğunu, Türkiye'nin nasıl haksız suçlandığını net bir şekilde basabiliyorsa, anlatabiliyorsa bu Türkiye'nin inandırıcılığı ve itibarının arttığından dolayıdır'' diye konuştu.

''Sizlerle ilgili ayıplı sözlerden sonra Türkiye tek vücut oldu. CHP milletvekili Şükrü Elekdağ, Sayın Abdullah Gül'ün annesinden özür diliyordu. Nasıl karşıladınız?'' sorusuna Gül, Elekdağ'ın diplomasi ve siyasi hayatında takdir ettiği biri olduğunu belirtti. Gül, ''Elekdağ'ın özellikle Ermeni konularında Dışişleri Bakanı olduğum dönemde çok katkıları olmuştur. Elbette, kendisine teşekkür ettim'' dedi.

-''ABD İLE İLİŞKİLERİN GÜÇLENEREK DEVAM EDECEĞİ KANAATİNDEYİM''-

Barack Obama'nın başkanlığı döneminde Türkiye-ABD ilişkilerinde nelerin değişebileceği yönündeki soruya Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenerek devam edeceği kanaatinde olduğu yanıtını verdi. 

Seçim sonrasında Obama ile telefonla görüştüğünü kaydeden Gül, şöyle devam etti:

''Obama'nın hem Türkiye, hem de Türkiye'de olup bitenlerle ilgili çok güzel kanaatleri var. Ben çok sağlıklı ve çok iyi bir dönem olacağı, iyi çalışacağımız kanaatindeyim. Türkiye'nin avantajlarını göreceğini tahmin ediyorum. Bugünkü yönetimden farkı şöyle olacak; tek taraflı hareket etmeyecek dünyada. En çok tartışılan şey budur biliyorsunuz. Bush yönetiminde tek taraflı olarak hareket eden bir strateji takip ettiler. Sayın Obama, bu politikayı değiştirecek. Dünyayla tekrar beraber tartışacak ve kararları beraber alacak. Çok taraflı hareket edecek konular söz konusu olduğunda Türkiye kendisinin herhalde en önemli ortaklarından biri olacaktır.''

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını da değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin işin bu noktaya geleceğini önceden gördüğünü, ancak engelleyemediğini söyledi. Saldırıların çok acı ve endişe verici olduğunu belirten Gül, diyaloğa açık bir ABD yönetiminin göreve başlayacağı bir dönemde, onlara böyle bir Orta Doğu hediye etmenin de çok acı olduğunu kaydetti. Filistinlilerin içindeki bölünmenin yaratacağı tehlikeye de dikkati çeken Gül, ''Gazze'deki bu bölünme adeta bütün Arap dünyasını da bölmek üzere. Çok daha büyük bir resmi parçalayan tehlikeli bir gelişme var ortada'' dedi.

-BİLİM, TEKNOLOJİ, KÜLTÜR VE SANATA DESTEK-

Cumhurbaşkanı Gül, bilim ve teknoloji alanındaki faaliyetleri desteklediğini ve himayesine aldığını hatırlattı. Türkiye'nin bu konuyu yıllardır çok ihmal ettiğini söyleyen Gül, Türkiye gibi büyük bir ülkenin bugün sadece teknolojiyi transfer ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin teknolojiyi üreten, araştıran ve geliştiren bir ülke olması gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, bilim ve teknoloji alanında yapılan yatırımların neticesinin 4-5 yıl sonra alınabileceğini belirtti. Gül, Türkiye'de çok sayıda bilim adamı ve üniversite olduğunu ancak bunların bir arada çalışması durumunda sonuç alınmaya başlanacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinden birinin bu yıl yazar Yaşar Kemal'e verildiğinin hatırlatılması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, ''Biz kendi değerlerimizin kıymetini bilmezsek başkaları hiç bilmez açıkçası. Yaşar Kemal en önemli sanatçılardan bir tanesi'' dedi.

-''KURUMLAR ARASI ÇATIŞMA''-

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin geçen yıl gerek kurumlar arası, gerekse kurumlar içinde uyumsuzluğa tanık olduğunun belirtilerek, ''Anayasa Mahkemesi içinde de belli bir bölünme, ayrışma olduğu ortaya çıktı. Anayasa'da görev tabirinizde kurumlar arası uyumu sağlamak olduğu bulunuyor. Bu yaşanan manzara sizi ne ölçüde rahatsız ediyor?'' diye sorulması üzerine şunları söyledi:

''2008 yılı içinde sizler de takip ettiniz zaman zaman ben burada kurumların başkanlarını, bazen tek tek, bazen toplu olarak, siyasi partilerin başkanlarını da davet ettim. Hep beraber burada görüşmeler yaptık. Türkiye'nin o günkü konularını ele aldık. Tabii ki ben bu çalışmalarıma devam edeceğim. Ama şu bir gerçek ki, özellikle kurumlarımız arasında farklı görüşler, farklı yorumlar olabilir. Kurumlarımız arasındaki işbirliği, dayanışma, bir harmoni Türk halkı için en büyük moral kaynağıdır.''

aa



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,067 µs