geri adım atıyor' | " /> geri adım atıyor' | "/>

En Sıcak Konular

'İsrail geri adım atıyor'

1 Ocak 2009 18:38 tsi
'İsrail geri adım atıyor' Halid Meşal'in yardımcısı, İsrail'in hedefine ulaşamayarak geri adım attığını söyledi, direnişin ulaştığı noktayı anlattı. Hamas'ın Türkiye'deki tepki ve protestolara ilişkin değerlendirmesi ise...

Hamas Hareketi siyasi lideri Halid Meşal'ın yardımcılarından üst düzey örgüt yöneticisi, dünyabülteni'ne özel açıklamalarda bulundu. Güvenlik ve telefonla bağlantı yapmamız sebebiyle kod adının dahi verilmesini istemeyen Meşal'in yardımcısı, İsrail operasyonunun siyasi ve askeri hedeflerini anlatırken, Arap ülkelerinin ve Türkiye'nin tavrını da değerlendirdi. Erdoğan'ın ve Türkiye'de yapılan gösterilerin kendilerine güç verdiğini aktaran Hamas yetkilisi, Türk halkından yardım ve destek çağrısında bulundu.

İSRAİL'İN SİYASİ HEDEFİ

Meşal'in yardımcısı şunları söyledi: "İsrail'in siyasi hedeflerinin ilki, Filistin direnişine son vermektir. Özel olarak da İsrail, Gazze'deki Hamas kontrolüne son vermek istemektedir. Bunun için de El Fetih'i özel olarak da Muhammed Dahlan ekibini Gazze'de tekrar başa getirmeyi istemektedir. Bunun yanı sıra Filistin halkını yıldırmak suretiyle 'geri dönüş hakkı' gibi talepleri zayıflatmak istemektedir. Ayrıca Ortadoğu dörtlüsüne baskı yaparak kendi konumlarını güçlendirmek istiyorlar."

İSRAİL'İN ASKERİ HEDEFLERİ

Meşal'in yardımcısına göre, İsrail'in askeri hedefinin başında direnişin Gazze'deki alt yapısını imha etmek gelmekte. Hamas ve İslami Cihad'ın elindeki askeri güce dair İsrail'in elinde gerçek bir bilgi olmadığının altını özellikle çizen Meşal'in yardımcısı, "Direnişin günden güne güçlenmesinden korkuyorlar. Bir diğer amaçları ki –karakolları hedef almalarından da bu oldukça net anlaşılıyor- Gazze'de kaos meydana getirmek, böylece de Hamas'a karşı halkı kışkırtmak istemektedirler. Halka Hamas dışındaki bir yönetimi kabul ettirmek hedefini gütmektedirler. Yine Hamas'ın füze saldırılarına son vermek istemektedirler. Yine İsrail'in bir diğer amacı da, Gilad Şalit'i, karşılığında hiçbir Filistinli esiri serbest bırakmadan geri almaktır" şeklinde konuştu.

BM, İSRAİL'İN DIŞİŞLERİ BÜROSUNA DÖNDÜ

Kara operasyonu dâhil her şeyi beklediklerini aktaran Meşal'in yardımcısı, şu ifadeleri kullandı: "Arap tepkisinin zaafı ve Güvenlik Konseyinin etkin kararlar alamaması şartlarında her şey olabilir. BM, İsrail'in dışişleri bürosuna döndü. Halkımızın kaderi bu şartlarda sabretmek ve direnmektir. Allah'ın izniyle Hamas'ın askeri alt yapısı bu saldırıdan çok az zarar görmüştür ve İsrail'i bekleyen birçok sürpriz olacaktır."

İSRAİL GERİ ADIM ATMAYA BAŞLADI

İsrail'in saldırısının Allah'ın izniyle de başarısız olacağının altını çizen Hamas'ın Şam'daki önemli isimlerinden yetkili, "İsrail, şimdi kısa savaştan söz etmeye başladı. Gazze'deki direniş güçlenmektedir. Tüm dünya düşmanın gerçek yüzünü görüyor. Filistin halkına yönelik kamuoyları nezdindeki destek İsrail'i yıldırmaktadır.

Dünya halkları durumun bilincindedir. Filistin halkı da durumu çok iyi bilmektedir. Biz halkımızı tehlikeye atmadık. Hamas bu saldırıda çok şehit verdi. Eşi ve üç çocuğuyla bugün bir Hamas lideri şehit oldu. Saldırıyı başlatan taraf İsrail'di, biz değildik. Biz sadece elimizdeki imkânlarla kendimizi savunuyoruz" diyor.

Yıllardır büyük bir baskı altında ve son bir yıldır da abluka altında yaşadıklarını anlatan Hamas yetkilisi, şunları aktardı: "İsrail ateşkes gereği ne sınırları açmış ne operasyonlarını durdurmuştu. Ateşkes sırasında İsrail 146 kez saldırdı ve 45'den fazla şehit verdik. Ateşkesten sonra aşama aşama 10 güne kadar sınır kapıları açılacaktı. Oysa bu oran 1000'de birden fazla olmadı"

ARAP ÜLKELERİNİN TAVRI

İsrail'in saldırıları karşısında Arap rejimlerinin resmi tavrını iki kategoride ele alınmasını isteyen Hamas yetkilisi, bunlardan birinin Katar, Suriye, Sudan ve Yemen örneği olduğunu, bunu olumlu bulduklarını, diğer Arap ülkeleri tarafından da bu tepkilerin örnek alınması gerektiğini söyledi.

Mısır ve Ürdün gibi ülkelerin değişmelerini beklediklerini de anlatan Meşal'in yardımcısı, "Bu ülkelerin tarihi kimliklerine geri dönmelerini umuyoruz. Filistin Yönetimi'nin tavrından ise hiç memnun değiliz. Yönetim, tam bir sorumsuzluk örneği sergilemektedir. Herkes Filistin halkına yönelik sorumluluğunu üstlenmelidir. Bize düşen sabredip direnmektir" diye konuştu.

HAMAS'IN TÜRKİYE'DEN BEKLENTİLERİ

Türkiye'nin hem resmi hem de kamuoyu düzeyindeki tavrını tebrik eden Meşal'in yardımcısı, şunları söyledi: "Bu bizim direniş gücümüzü artırıyor. Türk hükümeti ve halkından destek bekliyoruz. İnsani gıda ve tıbbi yardım desteğine ihtiyacımız var. Yaralılarımızın tedaviye ihtiyacı var ve hastanelerinin kapılarını yaralılarımıza açmalarını bekliyoruz. Türk halkı şunu bilsin ki onların tepkileri, düzenledikleri gösteriler ve tüm destekleri, Başbakan Erdoğan'ın çabaları Gazze'deki kardeşlerine moral ve direnme gücü kazandırıyor."

dunyabulteni



Bu haber 1,106 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,784 µs