'siyasete gir' çağrısı! | " /> 'siyasete gir' çağrısı! | "/>

En Sıcak Konular

YARSAV Başkanı'na 'siyasete gir' çağrısı!

1 Ocak 2009 09:33 tsi
YARSAV Başkanı'na 'siyasete gir' çağrısı! Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargıya gölge düşürmekle suçladığı Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na 'siyasete gir' çağrısı yaptı.

YARSAV Başkanı'na çağrı yaptı: Siyasete gir, yargıya gölge düşürme  
 
Samanyolu Haber'de yayınlanan 'Siyaset Sahnesi' programına konuk olan Şahin, YARSAV'ın siyasi açıklamalar yapamayacağına vurgu yaptı. Dernek başkanı Eminağaoğlu'nun Yargıtay'da cumhuriyet savcısı olduğu hatırlatması yapan Adalet Bakanı, "Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, siyaset yapan biri olarak; savcı veya hakimin siyasi amaçlı demeçleri karşısında benim davam geldiğinde objektif olamayacağı düşüncesine girerim. O nedenle hakim ve savcılarımızın bu tür açıklamalar yapmaması gerekir." dedi. YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun sık sık Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümete yönelik değerlendirmelerde bulunduğuna işaret eden Şahin, şöyle konuştu: "Bunu yapacak siyasi partiler var, anamuhalefet var. Muhalefeti onlar yapıyor. Hakim ve savcılar adına bir derneğin böyle muhalefet yapması yargı adına hiç hoş değil. Ben ona çağrıda bulunuyorum. Siyasete meraklıysanız düşüncenize yakın partiden siyasete atılın. Düşüncelerinizi orada gerçekleştirin. Ama milletin gözbebeği gibi koruması gereken yargıya siyaset gölgesi düşürmeyin."

Yargıtay, Danıştay ve ilk derece mahkemelerinde dernek üyesi hakim ve savcıların bulunduğunu vurgulayan Şahin, YARSAV'ın 1980 öncesi Emniyet içindeki Pol-Bir, Pol-Der gibi gruplaşmalara sebep olacağı endişesinin kendisini rahatsız ettiğini kaydetti. Mesleki dayanışmaya karşı olmadığını kaydeden Şahin, TSK, Emniyet ve yargının dernekleşme içinde olmaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Mehmet Ali Şahin, Eminağaoğlu'nun 'bakanlık müfettişlerinin hakim ve savcıları mahkeme kararı olmaksızın dinleyebileceği' iddiasına da sert tepki gösterdi: "Zinhar yalan, tamamen uydurma." Yasa ve yönetmeliğin müfettişe dinleme yapma imkânı vermediğini hatırlatan Şahin, hakim ve savcılar hakkında yürütülen soruşturmalarda mahkeme kararıyla izleme ve dinleme yapılabileceğini kaydetti. Yargı kararıyla iletişimin tespitinin mümkün olduğunu vurgulayan Şahin, "Hakim ve savcılarla ilgili böyle bir dinleme gerekir mi? Evet gerekir. Nitekim İzmir'de bir ağır ceza mahkemesi başkanı, rüşvet alırken suçüstü yakalandığı için cezaevindedir. Nasıl oldu bu? Telefonları dinlendiği için oldu. Yanlışlık yargı organlarınca yapıldığı için üzerine gidilmesin mi?" ifadelerini kullandı.

YARSAV'ın Adalet Bakanlığı bürokratları hakkında yaptığı suç duyurusuna da değinen Bakan Şahin, "Emniyet ve MİT kararları için Yargıtay'a gitmemizi istiyor. Tükenmiş bir karar için Yargıtay'a gidemezdik. 'Niye gitmediniz?' diye suç duyurusunda bulunmuş. Yargıtay Başkanlar Kurulu da dilekçeyi bize göndermiş. Henüz incelemedim. İnceledikten sonra adalet bakanı olarak yetkim neyse ona göre hareket ederim." dedi. Jandarma'nın Türkiye genelinde izleme yapabileceğiyle ilgili mahkeme kararının Yargıtay'ca bozulduğunun mahkemelerce bilindiğini belirten Şahin, şöyle devam etti: "Ne diyor Yargıtay? Hiçbir kurum için Türkiye geneli izleme yetkisi verilemez. O halde Emniyet ve MİT için böyle bir talep geldiğinde Yargıtay'ın kararını değerlendirip vermezsin."

zaman
 



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,245 µs