doktor ve ambulansları hedef aldı! | " /> doktor ve ambulansları hedef aldı! | "/>

En Sıcak Konular

İsrail doktor ve ambulansları hedef aldı!

1 Ocak 2009 09:28 tsi
İsrail doktor ve ambulansları hedef aldı! Gazze'deki katliam 6. gününe girerken, İsrail ateşkes çağrılarına kulak tıkamayı sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler'in ardından, dönem başkanı Fransa'nın talebiyle Paris'te bir araya gelen AB dışişleri bakanları, Hamas ve İsrail'e 'derhal ateşkes' çağrısı yaptı.  
 
Ancak saldırılara 48 saat ara verip vermemeyi görüşen İsrail kabinesi önerileri reddetti. Ayrıca sınıra çok sayıda tank kaydırdı.

Gazze Şeridi'ni havadan ve denizden vuran İsrail ordusu, dün Mısır sınırındaki tünelleri bombaladı. İsrail jetlerinin hedefinde, saldırı sonrası yaralıları taşımak üzere yola çıkan bir ambulans da vardı. Olayda bir doktor, hemşire ve sağlık görevlisi hayatını kaybederken, Gazze'deki Kemal Udvan Hastanesi Başhekimi Mervan Sultan, yardım çağrısında bulundu: "İsrail, sağlık personeline bile çalışma imkânı tanımıyor. Yaralılara müdahale eden arkadaşlarımız da bombalı saldırıların hedefi oluyor."

Birleşmiş Milletler rakamları da 'Dökme Kurşun' adı verilen saldırılarda silahsız masum sivillerin hedef alındığını gösteriyor. Buna göre İsrail bombardımanlarında hayatını kaybeden yaklaşık 400 kişinin dörtte birini siviller oluşturuyor ve en az 42'si çocuk.


Ancak Başbakan Ehud Olmert önderliğinde toplanan İsrail güvenlik kabinesi, 48 saatlik ateşkes teklifini reddetti. Olmert, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Şartlar olgunlaşırsa ve güneyde daha iyi bir güvenlik gerçeğini temin edecek diplomatik bir çözüm olabileceğini düşünürsek, bunu göz önüne alacağız. Ancak şu anda, bu mevcut değil." dedi. İsrail İçişleri Bakanı Meir Şetrit de operasyonu durdurma niyetleri olmadığını ifade ederken kara harekatı seçeneğinin de masada olduğunu kaydetti.

Hamas ateşkese hazır

Hamas ise "ablukanın tümüyle kaldırılmasını ve İsrail'in saldırılara son vermesini öngören" ateşkes tekliflerini gözden geçirmeye hazır olduğunu açıkladı. Saldırılarda, önceki günlere kıyasla düşüş olduğu gözleniyor. Bunda, uluslararası toplumun baskıları artırmasının yanı sıra kötü hava şartlarının da etkisinin bulunduğu ifade ediliyor. Son birkaç gündür yağan yağmurun, hem görüş açısını kapatarak hava saldırılarını etkilediği hem de toprağı çamura bulayarak kara operasyonunu geciktirdiği söyleniyor.

Öte yandan Hamas'ın roket saldırıları da devam ediyor. Gazze'den dün İsrail'e 20'yi aşkın roket fırlatılırken, bunlardan 5'inin İsrail'in güneyindeki Beer-Şeva kentine isabet ettiği bildirildi. Bu kente, ilk kez isabet eden roketlerin Çin menşeli olduğu bildirildi. Dış Haberler Servisi

İsrail uçakları bu kez ambulansı vurdu

Gazze Şeridine yönelik İsrail saldırılarında yaralılara müdahale etmek isteyen sağlık personeli de hedef alındı. İsrail jetleri önceki gece saat 12.30 sularında Cebaliye'de bir ambulansı vurdu. Zaman'ın telefon ile ulaştığı Gazzelilerin aktardığı bilgiye göre, bölgedeki bir bombalama sonucu yaralıları almak için giden bir ambulans, İsrail uçakları tarafından vuruldu. Gazzeli eczacı Avni Bursh, ambulansta bulunan biri doktor üç sağlık görevlisinin hayatını kaybettiğini söyledi. Gece boyunca devam eden saldırılar sonucu 25 civarında ev ile 9 caminin bombalandığını kaydeden eczacı Bursh, "Bombalar her yerde. Her an bir saldırıya uğrayabiliyorsunuz. Evimin önüne düşen bir bomba sonucu sokaktaki iki kişi yaralandı. Hemen müdahale ettim. Yaralılardan birinin bacağı kopmuş, diğerinin ise durumu çok ağırdı. Vücudunun her yerine şarapnel parçaları saplanmıştı." dedi. Bursh, şarapnel parçalarının üzerinde İbranice 'deneme için' yazdığını söyledi.

Zaman'a bilgi veren Gazze'deki Kemal Udvan Hastanesi Başhekimi Mervan Sultan da "İsrail sağlık personeline çalışma imkanı da bırakmıyor. Yaralılara müdahale eden arkadaşlarımız da saldırının hedefi oluyor." dedi. Başhekim Sultan, yaşanan sıkıntıları şu sözlerle anlattı: "Sargı bezi, narkoz gibi temel ihtiyaçların sıkıntısını çekiyoruz. Yaralılara el lambaları eşliğinde bir yere kadar müdahale edebiliyoruz. Saldırılar hâlâ sürdüğünden çok yoğun bir çalışma ortamımız var. Çalışanlarımızın bir çoğunun yakını da yaralılar içinde. Bu psikolojik olarak durumu daha da zorlaştırıyor. Benim bulunduğum hastanede iki yüzün üzerinde ağır yaralı var." dedi.

İsrail, saldırıları YouTube'da yayınlıyor

İsrail ordusu, cumartesi gününden beri Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını YouTube'daki kendi paylaşım sitesi üzerinden yayınlıyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (FDI) basın bürosundan yapılan açıklamada, pazartesi gününden beri "youtube.com/user/idfnadesk'' sitesinden yayınlanan bu videoların ''dünyaya İsrail'in mesajını iletmeye katkıda bulunmak'' amacını taşıdığı ifade edildi. Abone sayısının 2 bini geçtiği ve bazı görüntülerin de 10 binden fazla izlendiği kaydedildi.

Arap Birliği'nde Hamas tartışması

Gazze'deki durumu görüşmek üzere dün Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen Arap Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, İsrail saldırılarına karşı ortak tutum belirlemekte zorlandı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirmesine işaret ederek Filistinliler bölünmüş bir şekilde kaldığı sürece, Arap ülkelerinin onlara yardım elini uzatamayacağını söyledi. Ortadoğu ülkeleri Gazze konusunda ikiye bölünmüş durumda. Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi Amerikan müttefiki ülkeler, İran'ın Hamas aracılığıyla bölgede nüfuzunu artırmasından ve Hamas'ın, kendi ülkelerinde muhalif gruplara ilham olmasından endişe ediyor. Amerikan karşıtı kampta yer alan İran ve Suriye ise Hamas direnişini destekliyor. Bu arada Kahire'de Hamas'a destek gösterisi yapan yüzlerce kişi polisle çatıştı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Hamas yükselişte Abbas'ın itibarı düşüyor

İsrail saldırılarının, Hamas'ın Filistinliler nezdindeki itibarını artırırken, Gazze'de iktidarı yeniden ele geçirebilmek uğruna İsrail'le işbirliği yapmakla suçlanan Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın itibarını ise zedelediği yorumu yapılıyor. Uzmanlar, Abbas ve Mısır gibi bazı Arap ülkelerinin İsrail karşısında "teslimiyetçi davranmakla" suçlandığı bir ortamda, kendini "Filistin direnişinin sembolü" olarak takdim eden Hamas'ın, Arap ve Filistin sokaklarının desteğini arkasına aldığını belirtiyor.

Öte yandan İranlı Yahudilerin dini lideri Haham Maşaallah Gülistaninejad, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını kınayarak, "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yardım her Yahudi'nin görevidir." dedi. Haham Gülistaninejad, yayınladığı bir fetvada ''Siyonistlerin işledikleri cinayetlerin Yahudiliğe mal edilemeyeceğini'' söyledi.

Bush 'ateşi önce Filistinliler kessin' dedi

ABD Başkanı George Bush, Gazze'deki durumla ilgili olarak dün İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i aradı. Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, Olmert'in, Bush'a, 'sivil kayıpların olmaması doğrultusunda çaba gösterecekleri' sözü verdiğini kaydetti. Sözcü, ateşkesin ilk şartının, Hamas'ın İsrail'e yönelik roket saldırılarını kesmesi olduğunu belirterek, ''Başkan Bush, bunun ateşkese yönelik bir ilk adım olacağını düşünüyor'' dedi. Görüşmede, İsrail'in hava saldırılarını kesmesiyle ilgili bir takvimin ele alınmadığını kaydedildi.
 
zaman



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,874 µs