İşte 2008'in not defteri | " /> İşte 2008'in not defteri | "/>

En Sıcak Konular

İşte 2008'in not defteri

31 Aralık 2008 20:45 tsi
İşte 2008'in not defteri Acısıyla tatlısıyla 2008'i de geride bırakıyoruz. İşte Türkiye ve dünya gündemine damgasını vuran olaylarla 2008'in not defteri...

TÜRKİYE GÜNDEMİ

Yüzyılın davası Ergenekon başladı 
 
 
Ümraniye'deki bir gecekonduda 27 el bombası ele geçirilmesiyle başlayan (12 Haziran 2007) Ergenekon terör örgütü soruşturması, geçtiğimiz yılın en önemli gündem maddelerinden biriydi.  
 
 
2008'e damgasını vuran operasyonlarda, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, medya patronu Tuncay Özkan ve avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu birçok kişi gözaltına alındı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon soruşturması kapsamında 86 şüpheli hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianameyi 25 Temmuz 2008'de kabul etti. Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel tarafından hazırlanan iddianamede, Danıştay saldırısına önemli bir yer ayrıldı. Darbecilikle suçlanan sanıklar hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak, TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, hükümeti zorla ıskata teşebbüs, cinayete azmettirme, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri bulundurma' gibi suçlamalarla dava açıldı.

Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'nde oluşturulan özel salonda görülen davanın ilk duruşması 20 Ekim 2008 tarihinde yapıldı. Köksal Şengün başkanlığındaki mahkeme heyeti, bazı sanık avukatlarının talebi üzerine iddianamenin özetlenerek okunmasına karar verdi. Davanın 12. duruşmasında sanıkların savunmalarına ancak geçilebildi. İddiaları cevaplayan ilk sanık, el bombalarının sahibi olduğu ileri sürülen emekli Astsubay Oktay Yıldırım'dı. Ardından Muzaffer Tekin, M. Zekeriya Öztürk, Veli Küçük, Sami Hoştan ve Semih Tufan Gülaltay'ın da aralarında bulunduğu bazı isimler savunma yaptı.

Ergenekon'un

2008 günlüğü

26 Ocak - Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, Sami Hoştan, avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol ve Hüseyin Görüm tutuklandı.

21-24 Mart - İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, eski İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat İstanbul'da gözaltına alındı. Perinçek, İlsever, Bolluk ve Akfırat tutuklanırken, Alemdaroğlu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

1-6 Temmuz - ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay gözaltına alındı. Emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon tutuklandı.

25 Temmuz - İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, düzenlediği basın toplantısında, 'Ergenekon' soruşturmasına ilişkin iddianamenin tamamlandığını, 441 klasör eki olan, 2 bin 455 sayfalık iddianamenin 14 Temmuz'da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tevzi edildiğini bildirdi. Mahkeme, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz başkanlığında 3 kişilik savcı heyeti tarafından hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili A. Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt ifade verdi. 28 Ağustos

3 Eylül - Genelkurmay Başkanlığı, Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi'nin, Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon'u ziyaret ettiğini bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, "TSK'ya uzun süre hizmet veren iki emekli komutana yapılan bu ziyaret, TSK adına gerçekleştirilmiştir." denildi.

23-27 Eylül - Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, gazeteci Tuncay Özkan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan gözaltına alındı. Özkan, Saçan ve Çapan'la birlikte 6 kişi tutuklandı.

Emniyet, çetelere soluk aldırmadı

Organize suç örgütlerine yönelik yaptığı operasyonlarla göz dolduran Emniyet, 2008 yılının ilk 9 ayında ülke genelinde 321 operasyona imza attı. Son iki yılda toplam 8.266 kişi yakalandı. Polisin başarısında maddi delil odaklı araştırmalar önemli rol oynadı. Emniyet'in yıl içinde yaptığı bazı operasyonlar şöyle:

'Arasta' adlı operasyon kapsamında, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşveti de içeren geniş bir suçlamayla gözaltına alındı. 7 Mart

Terör örgütü El Kaide'ye yönelik İstanbul'un çeşitli semtlerinde düzenlenen operasyonda eylem yapmaya hazırlanan 45 kişi gözaltına alındı. 1 Nisan

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 2008 yılında 57 ilde düzenlenen 294 operasyonda 4 bin 983 şüphelinin yakalandığını, 2 bin 244 kişinin tutuklandığını söyledi. 22 Ağustos

Eskişehir'deki sağlık operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve aralarında Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Dr. Seracettin Çom'un da bulunduğu 30 kişiden 17'si adliyeye sevk edildi. Çom ve 6 kişi serbest bırakıldı. 16 Ekim

Karayolları Genel Müdürlüğü'ndeki bazı yol yapım ihalelerine fesat karıştırarak devleti zarara uğrattıkları öne sürülen ve aralarında üst düzey bürokratlar ile müteahhitlerin de bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. 27 Ekim

Gaziantep'te 'Gölge 27 (2)' adı verilen operasyonla, 'silahlı suç örgütü kurmak, adam öldürmek, adam kaçırıp işkence etmek, zorla çek senet tahsilatı yapmak, işyeri ve ev kurşunlamak' suçlarından 17'si Gaziantep'te 1'i de İstanbul'da olmak üzere 18 kişi gözaltına alındı. 27 Ekim

Konya polisinin 8 ilde düzenlediği Okyanus operasyonu kapsamında, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Süleyman Okudan'ın da aralarında bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı. Röktör'ün evindeki kasada 1 Milyon YTL bulunduğuna ilişkin iddialar uzun süre tartışıldı.17 Kasım

Danıştay saldırısı davası

Ergenekon'a dahil olacak

Avukat Alparslan Arslan tarafından 17 Mayıs 2006'da gerçekleştirilen Danıştay saldırısıyla ilgili dava 13 Şubat 2008'de karara bağlandı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Alparslan Arslan'ı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırırken, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır'a müebbet hapis verdi. Gerekçeli karar ise 29 Nisan'da açıklandı. Kamuoyunda tartışmalara sebep olan kararda, 'Ergenekon terör örgütüyle Danıştay saldırısı arasında bir bağlantının bulunmadığı' savunuldu. 'Saldırının ilgili dairenin başörtüsü kararı sebebiyle gerçekleştirildiği' ileri sürüldü.

Yerel mahkemenin verdiği karar bozuldu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanıklar, müdahil avukatlar ve cumhuriyet savcılarının temyiz itirazı üzerine önemli bir talepte bulundu. Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atılması ve Danıştay saldırısıyla ilgili belgeler dışında, Ergenekon soruşturmasına ait tüm belge ve beyanların da getirtilerek yeniden bir karar verilmesini istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, davanın temyiz incelemesini 16 Aralık'ta tamamladı. başsavcılığın talebine uyarak, yerel mahkemenin Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanması olaylarıyla ilgili verdiği kararı oybirliğiyle bozdu. Dairenin kararında, 'İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan (Ergenekon) dava ile bu dava arasında hukukî ve fiilî irtibat bulunduğunun iddia edilmiş olması karşısında öncelikle davaların birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğuna' işaret edildi.


--------------------------------------------------------------------------------


Türkiye 'Gönül Köprüsü'nde buluştu
Milli Eğitim Bakanlığı ve Turkcell işbirliğiyle 2008'de ilk kez uygulanan Gönül Köprüsü projesi, öğrenciler için ilginç bir deneyim oldu. 81 ilden gelen 100 bin öğrencinin, Türkiye'yi daha iyi tanımalarını sağlamak ve kendilerine güvenen sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmelerine destek olmak amacıyla geliştirilen Gönül Köprüsü projesi, ilk yılını başarıyla tamamladı. Başbakan Erdoğan, Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv tarafından nisan ayında tanıtılan ve 3 Haziran'da Diyarbakır'da başlayan Gönül Köprüsü, ağustos ayı başında tamamlandı. 8 hafta süren projede, Türkiye'nin dört bir yanından 5'er günlük gezilere katılan ilköğretim 7., 8. ve ortaöğretim 9., 10. sınıfta okuyan 100 bin öğrenci doğudan batıya, batıdan doğuya Gönül Köprüleri kurdu, dostluklarını pekiştirdi. Bakan Çelik, bu yıl başlayan 'Gönül Köprüsü' projesinin gelecek yıldan itibaren yurtdışına da yapılacağını belirtti.

Gönül Köprüsü projesi kapsamında herkesi üzen olay ise İskenderun'da yaşandı. Iğdır'dan 313 öğrenci haziran ayının sonlarında Hatay'a gelmişti. Bir hafta Doğulu öğrencilerle birlikte kaynaşan Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki 4'ü Iğdırlı toplam 8 öğrenci, İskenderun'da sahile gezmeye gitmişti. İskenderun Karaağaç sahilinde denize giren Doğulu öğrencilerden Anıl Turan (16), boğulma tehlikesi geçirince Kırıkhan Naim Atakaş Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammet Çalışlar (17), denize atlayarak arkadaşını kurtarmaya çalıştı. Çalışlar, Iğdırlı arkadaşını kurtarırken boğuldu. Gönül Köprüsü şehidi Muhammet Çalışlar'ın adı Hatay'daki bir ilköğretim okuluna verildi.


--------------------------------------------------------------------------------


Onlar 2009'da aramızda olmayacak
Gazeteci Cüneyt Koryürek, İstanbul'da geçirdiği trafik kazasından sonra hastanede vefat etti. 19 Ocak
Söz yazarı Aysel Gürel, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 17 Şubat
Eski MHP Milletvekili Mehmet Gül, iş gezisi için gittiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de öldü. 13 Mart
Türk sinemasında canlandırdığı 'kötü adam' karakteriyle tanınan Kenan Pars vefat etti. 10 Mart
İstiklal Savaşı'nın hayattaki iki gazisinden Eskişehirli Yakup Satar, 110 yaşında hayata veda etti. 2 Nisan
Eski Bakan Ayvaz Gökdemir, Ankara'da bir kongrede kalp krizi geçirdi, hastanede vefat etti. 19 Nisan
Dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi Gazanfer Bilge, İstanbul'da hayatını yitirdi. 20 Nisan
Dünyanın 'La Diva Turca' diye alkışladığı Leyla Gencer, Milano'daki evinde 80 yaşında vefat etti. 10 Mayıs
'Banker Kastelli' olarak tanınan işadamı Abidin Cevher Özden, İstanbul'da intihar etti. 2 Haziran
Unutulmayan şarkılarıyla tanınan besteci Avni Anıl, İzmir'de, 80 yaşında vefat etti. 14 Haziran
Şair, düşünce adamı ve eski milletvekili Erdem Bayazıt, İstanbul'da hayata gözlerini yumdu. 5 Temmuz
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersin Faralyalı, İstanbul'da vefat etti. 6 Temmuz
Türk tiyatrosunun emektar sanatçılarından Suna Pekuysal, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 22 Temmuz
Eleştirmen ve yazar Fethi Naci (İsmail Naci Kalpakçıoğlu), İstanbul'da vefat etti. 23 Temmuz
AK Parti Milletvekili Osman Yağmurdereli, tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. 2 Ağustos
Şair İlhan Berk, Bodrum'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 28 Ağustos
Türk dünyası üzerine haberleri ve çalışmalarıyla tanınan gazeteci Kemal Çapraz, Kartal'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. 16 Eylül
Tiyatro sanatçısı Hadi Çaman, İstanbul'da kaldığı özel bakımevinde vefat etti. 22 Eylül
Yazar, araştırmacı, bilim adamı Metin And, Ankara'da hayata veda etti. 1 Ekim
Gazeteci, radyo TV alanındaki ilk devlet sanatçısı Nedret Selçuker, İstanbul'da hayatını yitirdi. 12 Ekim
Türk şiirinin unutulmaz isimlerinden Fazıl Hüsnü Dağlarca, İstanbul'da vefat etti. Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilen Dağlarca, evinin müzeye dönüştürülmesini vasiyet etti. 15 Ekim
İstiklal Savaşı'nın hayattaki son gazisi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl, İstanbul'da vefat etti. Birgöl için, Meclis'te, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı tören düzenlendi. 11-13 Kasım
Karadeniz müziğinin efsane ismi Erkan Ocaklı, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 16 Kasım

--------------------------------------------------------------------------------

Trafik canavarı, Kurban Bayramı'nda da durmadı
Trafik kazaları 2008 yılında yine gündemden düşmedi. Duble yollarla trafik canavarının önüne geçmeye çalışılırken birçok ilden ölümle sonuçlanan kaza haberleri geldi. Sürücülerin aşırı hız ve hatalı sollama yapmaları, uykusuz olmaları gibi sebepler kazalara davetiye çıkardı. Bu yıl, 9 güne çıkan Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı tatilleri de trafik kazalarının dosyasını kabarttı. İki bayram tatili boyunca gerçekleşen kazalarda 280 kişi hayatını kaybetti, 1346 kişi ise yaralandı. Hatırlatmak tatsız da olsa 2008 yılında yaşanan bazı kazalar şöyle:

Afyonkarahisar'da tarım işçilerini taşıyan kamyon şarampole devrildi, 9 kişi öldü, 35 kişi yaralandı. 12 Nisan
Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde hemzemin geçitte meydana gelen trafik kazasında 10 kişi öldü. 23 Haziran
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki trafik kazasında, İran uyruklu 16 kişi öldü, 31 kişi yaralandı. 8 Eylül
Bolu'daki trafik kazasında, Sinop'taki cenaze töreninden dönen 13 kişi ile TIR şoförü öldü, 1 kişi yaralandı. 24 Eylül
Ramazan Bayramı'nda tatil süresince meydana gelen trafik kazalarında 146 kişi öldü, 649 kişi yaralandı. 5 Ekim
Malatya'da kamyonla minibüs çarpıştı; 9 kişi öldü. 27 Ekim
9 günlük Kurban Bayramı tatili süresince meydana gelen trafik kazalarında 134 kişi öldü, 697 kişi yaralandı. 14 Aralık

--------------------------------------------------------------------------------

3 OCAK : PKK ÖĞRENCİLERİ VURDU: 7 ÖLÜ
Diyarbakır'da askeri servis aracının geçişi sırasında yaşanan patlamada 6'sı öğrenci 7 kişi öldü, 68 kişi yaralandı. Bombalı saldırının faili 8 Ocak'ta kentte yakalandı. Zanlı Erdal P.'nin, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü kamplarında uzun süre eğitim aldığı, Türkiye'ye gelerek saldırıyı gerçekleştirdiği belirlendi.

27 OCAK : 'PAMUKKALE' RAYDAN ÇIKTI
İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi'nin bazı vagonlarının Kütahya'nın Çöğürler köyü yakınlarında raydan çıkması sebebiyle meydana gelen kazada, 9 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

31 OCAK : MAYTAP FABRİKASI HAVAYA UÇTU
İstanbul Davutpaşa'daki iş merkezinde kaçak maytap üreten bir atölyede meydana gelen patlamada 21 kişi öldü, 116 kişi yaralandı. Patlama sonucu, üst katı çöken binanın karşısında bulunan Prestij İş Merkezi ile çevredeki çok sayıda bina ile araçlarda maddî hasar oluştu.

21 ŞUBAT : MEHMETÇİK, KUZEY IRAK'A GEÇTİ
TSK, Irak'ın kuzeyinde üslenmiş PKK/KONGRA-GEL terör örgütü mensuplarını etkisiz kılmak ve bölgedeki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmek maksadıyla saat 19.00'dan itibaren sınır ötesi kara harekâtı başlattı. Genelkurmay, 29 Şubat'ta biten sınır ötesi harekâtta 240 teröristin etkisiz hale getirildiğini, çatışmalarda 24'ü asker ve 3'ü geçici köy korucusu olmak üzere, 27 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu kaydetti.

26 ŞUBAT : 'ASKERLİKTEN SOĞUTTU' DAVASI
Karakol baskınlarının ardından, 'Oğlum olsa askere göndermem' diyen Bülent Ersoy hakkında, 'halkı askerlikten soğuttuğu' iddiasıyla dava açıldı. 2,5 yıl hapis talebiyle yargılanan ünlü sanatçı, 18 Aralık'ta beraat etti.

11 MART : BAŞÖRTÜSÜ YAZISINA DANIŞTAY ENGELİ
Anayasa'nın 10. ve 42. maddeleri Meclis tarafından değiştirilince YÖK Başkanı, üniversitelere bir yazı gönderdi. 'Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılması için ayrıca bir kanunî düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını' vurguladı. Hemen devreye giren Danıştay 8. Dairesi, sözkonusu yazıyı 'genelge' kabul ederek yürütmeyi durdurdu.

13 MART : BU SİTEYE GİREMEZSİNİZ!
Video paylaşım sitesi youtube.com'a erişim, Atatürk'e hakaret içeren görüntüler sebebiyle Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla durduruldu. İtirazlara rağmen YouTube açılmadı; ama isteyenler 'aracı siteler' ile yasak duvarını aştı.

24 MART : BAŞÖRTÜSÜ YAZISINA DANIŞTAY ENGELİ
Anayasa'nın 10. ve 42. maddeleri Meclis tarafından değiştirilince YÖK Başkanı, üniversitelere bir yazı gönderdi. 'Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılması için ayrıca bir kanunî düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını' vurguladı. Hemen devreye giren Danıştay 8. Dairesi, sözkonusu yazıyı 'genelge' kabul ederek yürütmeyi durdurdu.

24 MART : OKS GİTTİ, YERİNE SBS GELDİ
Milli Eğitim Bakanlığı, Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) gelecek yıldan itibaren kaldırılması ve yerine Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) getirilmesi sebebiyle ilgili yönetmelikleri yeniden düzenledi. OKS, son kez 8 Haziran tarihinde yapıldı.

6 NİSAN : SİLAHLI PROVOKATÖR KAMPÜSTE
Akdeniz Üniversitesi'nde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan bıçaklı ve sopalı kavgada 7 kişi yaralandı, 34 kişi gözaltına alındı. Üniversite dışından geldikleri belirtilen ve kavga sırasında öğrencilere tabancayla ateş açan Ömer U. 5 gün sonra yakalandı.

11 NİSAN : GÖRMÜŞ'E 'GÜNLÜK'TEN BERAAT
Kapanan Nokta Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Alper Görmüş, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüğe ilişkin haber sebebiyle hakkında açılan davada beraat etti.

12 NİSAN : İTALYAN SANATÇI PİPPA BACCA, GEBZE'DE ÖLÜ BULUNDU
İtalyan sanatçı Pippa Bacca, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda ölü bulundu. Zanlı Murat K., Bacca'yı tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı.

19 MAYIS : KAPALI ALANDA SİGARA YASAK!
Sigara içilen yerlere ilişkin yasağın kapsamını genişleten Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun yürürlüğe girdi. Buna göre, kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal alanlarda sigara içilemeyecek.

1 NİSAN : TUTANAĞI KENDİN HAZIRLA
Maddi hasarlı trafik kazalarından sonra polis beklemek tarih oldu. Sürücülerin kendi aralarında anlaşarak tespit tutanağı hazırlamasının önü açıldı. Kazayla ilgili kroki çizilmesi ve fotoğraf çekilmesi zararın tazmini açısından önemli.

14 EKİM: İŞKENCEDEN ÖLÜME DEVLET ÖZRÜ
Gözaltına alınmasının ardından tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konulan ve 'işkence gördüğü' öne sürülen Engin Çeber hayatını kaybetti. Adalet Bakanlığı 19 kişiyi geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

9 TEMMUZ: BAŞKONSOLOSLUĞA HAİN SALDIRI
ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu binası önündeki silahlı saldırıda 3 polis şehit oldu, teröristlerden 3'ü ölü ele geçirildi. İstanbul Valisi Muammer Güler, Başkonsolosluk saldırısıyla ilgili 11 Temmuz günü 10 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

23 TEMMUZ : 'KÖPÜK MAKİNESİ' ÇARPTI: 3 ÖLÜ
Antalya'daki bir otelde, parti sırasında köpük sıkma makinesinin elektrik kaçırması sonucu akıma kapılan ikisi turist 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

27 TEMMUZ : GÜNGÖREN'DE HAİN SALDIRI
İstanbul Güngören'de kısa süre arayla meydana gelen 2 patlamada 17 kişi öldü, 154 kişi yaralandı. İstanbul Valisi Güler, patlamanın 'çöp tenekesine konulmuş patlayıcıdan' kaynaklandığını belirtti.

31 TEMMUZ : SERİK ORMANLARI ALEV ALEV
Manavgat'ta 31 Temmuz'da başlayan yangın, Serik'in köylerine sıçradı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yanan verimli orman alanının 3 bin 500-4 bin hektar civarında olduğunu söyledi. 15 Ağustos'ta açıklama yapan Eroğlu, bu yıl yanan ormanlık alanın 10 bin hektarı geçtiğine dikkat çekti.

1 AĞUSTOS : KIZ ÖĞRENCİ YURDU ÇÖKTÜ: 18 ÖLÜ
Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde bir vakfa ait üç katlı kız öğrenci yurdu çöktü. Enkaz altında kalan 18 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı. Olayla ilgili gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü 'ihmal nedeniyle ölüme sebebiyet'ten tutuklandı.

3 AĞUSTOS : 27 BEBEK ENFEKSİYONA YENİLDİ
Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, hastanelerinde 15 gün içinde düşük doğum ağırlıklı 27 bebeğin öldüğünü belirterek, 'bunların hastane enfeksiyonundan kaynaklanmadığını' söyledi. İnceleme yapan heyet, ölümlerin hastaneden kaynaklanmadığını belirtti.

5 AĞUSTOS : TUZLA'DA FİLİKA TESTİ ACI BİTTİ
Tuzla tersaneler bölgesindeki bir tersanede yaşanan iş kazasında 3 kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Kazanın, filikanın içine işçiler bindirilerek yapılan ağırlık denemesinde meydana geldiği bildirildi.

3 EKİM : TERÖRİSTLER AKTÜTÜN'E SALDIRDI
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı'na terör örgütü tarafından saldırı düzenlendi. Genelkurmay saldırıda, 15 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 23 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 2 uzman erbaş ile temas kurulamadığını bildirdi. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, saldırıya ilişkin, "Hava kuvvetleri ve topçu ateşleri sonucunda etkisiz hale getirilen terörist miktarı henüz tespit edilememiştir." dedi. Sonraki günlerde kayıp olan 2 uzman çavuşun da şehit olduğu haberi geldi.

 POLİTİKA GÜNDEMİ

Siyaset, yargı kararlarına kilitlendi 
 
 
Türk siyaseti, 2008 yılını hukukî tartışmalarla geçirdi. AK Parti ve MHP'nin üniversitelerde eğitim özgürlüğüne ilişkin verdiği anayasa değişiklik teklifi ve AK Parti'ye yönelik açılan kapatma davası 7 ay boyunca gündemde kaldı.  
 
Eğitim özgürlüğüyle ilgili düzenlemeyi iptal ederek TBMM'nin iradesine müdahale etmekle suçlanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın kapatma başvurusunu reddederek siyaseti rahatlattı. Yılın sonunda yine yüksek yargı kurumları arasındaki tartışmalar gündeme geldi.

2007 yılına bir genel, iki cumhurbaşkanlığı seçimi sığdıran Türkiye, 2008 yılında da siyasî tartışmalara sahne oldu. Anayasa Mahkemesi odaklı tartışmalar TBMM'deki yasama faaliyetlerini olumsuz yönde etkiledi. Yeni anayasa tartışmaları sonuçsuz kalırken, Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun değişmesi yeni yıla ertelendi.

Anayasa değişikliği tartışmaları 2008'de de sürdü. AK Parti'nin bu yönde yürüttüğü çalışmalar, her seferinde CHP engeline takıldı. CHP, mevcut programındaki vaatlerin aksine Anayasa'nın değişmemesini savundu. CHP lideri Baykal, bu konuda "Anayasa yeniden yapılamaz mı? Elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın..." ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan'ın bu sözlere cevabı şöyle oldu: "İstikamet veriyor ve idam sehpasının yolunu gösteriyor. Sen nasıl demokratsın? Biz o beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık."

Mart ayındaki kara operasyonunun erken bitmesini eleştiren CHP, bu iddiası sebebiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'yle (TSK) karşı karşıya geldi. Genelkurmay, gece yarısı yayınladığı bildiride CHP'ye sert tepki gösterdi. CHP yaz aylarında ise Genel Sekreter Önder Sav'ın dinlendiği iddialarıyla gündeme geldi. Baykal, bu konuda hükümete çok sert suçlamalar yöneltti ancak kısa süre sonra Sav'ın cep telefonunu açık unuttuğu için dinlendiği ortaya çıktı. CHP'nin başvurusu üzerine dinleme iddialarıyla ilgili TBMM'de araştırma komisyonu kuruldu. Anamuhalefet partisi lideri Baykal, Ergenekon terör örgütüne yönelik davaya da sık sık eleştiri yöneltti. Dava kapsamında gözaltına alınan isimlerin avukatlığını üstlendiğini söyledi. Baykal, yılın sonuna doğru ise bambaşka bir konuyla gündeme geldi. Partisine katılan çarşaflı kadınlara rozet taktı.

5 HAZİRAN - 30 TEMMUZ: EĞİTİM ÖZGÜRLÜĞÜNE ANAYASA MAHKEMESİ ENGELİ

Üniversitelerde eğitim özgürlüğünün önünü açan anayasa değişikliği Meclis'te 411 oyla kabul edildi. Bu rakam Parlamento'nun yüzde 75'ine tekabül ediyor. Ancak Anayasa Mahkemesi, CHP'nin talebine uyarak düzenlemeyi iptal etti. İlk kez bir anayasa değişikliği esas yönünden iptal edildi. Kendi içtihatlarına aykırı davranan Yüksek Mahkeme'nin anayasayı ihlal ettiği savunuldu.

AK PARTİ HAKKINDA KAPATMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Anayasa Mahkemesi, Türkiye'nin merakla beklediği AK Parti hakkındaki davayı karara bağladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın 'kapatma' istemi, gerekli oyçokluğu sağlanamadığı için reddedildi. Ancak daha hafif bir ceza olan Hazine yardımının yarısının kesilmesine hükmedildi. 45 milyon 685 bin Yeni Lira Hazine yardımı alan AK Parti, bu miktarın yarısını geri verecek.

AB sürecinde önemli adım; TCK'nın 301. maddesi değişti

TBMM Genel Kurulu'nda, sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı. Okul, dershane, lokanta, kahvehane, kafeterya gibi yerlerde sigara içilmesi yasaklandı.
Vakıflar Kanunu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yabancıların, Türkiye'de yeni vakıf kurabilmesinin önü açıldı.
Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören tasarı kanunlaştı. Ancak, Danıştay'ın geçtiğimiz günlerdeki itirazı, bu belediyelerin durumunu tartışmaya açtı.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, gümrük kapıları dışında; elektronik ortamda veya yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmesine imkan sağlayan düzenleme kanunlaştı.
Kamuoyunda tartışılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı, yasalaştı. Buna göre 2048 yılında kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65'e yükseltilecek.
TCK'nın 301. maddesi değiştirildi. Soruşturma izni Adalet Bakanı'na verildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, 9 ilde üniversitesi kurulması kararlaştırıldı. Böylece Türkiye'de üniversitesiz il kalmadı.
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, 'Ayışığı' ve 'Sarıkız' adlı darbe girişimi iddiaları için Meclis Araştırması önergesi verdi.
Milliyetçi Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan hayatını kaybetti.

17 MART: İFTAR ÇADIRLARI BİLE DELİL OLDU
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Adalet ve Kalkınma Partisi hakkında kapatma davası açtı. İktidar partisini, 'laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmak'la suçlayan Başsavcı Yalçınkaya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere 71 kişi hakkında siyaset yasağı getirilmesini talep etti. Kapatma talebine gerekçe olarak gösterilen hususların birçoğu gazete ve televizyonlarda çıkan yalanlanmış haberlere dayanıyordu. Delil olarak gösterilen birçok haber Google arama motorundan alınmıştı. Yabancı gazetelerde çıkan İngilizce haberler bile tercüme edilmeden iddianameye girmişti. Siyaset yasağı istenen kişilerin AK Parti kurulmadan önceki açıklamaları delil olarak sunuldu. Başsavcı'nın kapatma gerekçesi olarak gösterdiği hususlar arasında, 'AK Parti teşkilatlarının Ramazan ve Kurban bayramlarında düzenlediği bayramlaşma törenleri ile, öğrenciler için açılan iftar çadırı' da vardı.

16 TEMMUZ: 'DARBE GİRİŞİMLERİ ARAŞTIRILSIN'
Ergenekon terör örgütüyle ilgili iddianame mahkemeye sunulurken, Meclis darbe günlüklerini araştırması gündeme geldi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in günlüklerinde yer alan 'Ayışığı' ve 'Sarıkız' isimli darbe girişimlerini Parlamento'ya taşıdı. İddiaların araştırılması için önerge veren Uras, Türkiye'nin, son 50 yılı askerî darbe ve muhtıralarla geçirdiğini hatırlattı. ÖDP lideri Uras, "Yakın tarihimiz 'kahraman' olarak ortalıkta dolaşan yargılanmamış darbecilerle, binlerce kanunsuz operasyonun sorumlusu siyasetçi ve devlet memurlarıyla dolu. Karanlık ilişkiler açığa çıkarılmalı." dedi.

16 KASIM: ÇARŞAF AÇILIMI EYÜP'TE BAŞLADI
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, çarşaf açılımını Eyüp'te başlattı. Bazı vatandaşların CHP'ye geçtiği törene katılan Baykal, çarşaflı ve başörtülü bayanlara da parti rozeti taktı. CHP lideri, açılımı şu sözlerle dile getirdi: "Hepimiz bu memleketin evlatlarıyız. Hepimiz inançlarımızı, dinimizi, ahlakımızı bildiğimiz gibi yaşıyoruz. Yaşamaya devam edeceğiz. Kimsenin bize ne ahlak, ne din, ne inanç dersi vermeye hakkı var. Bu beraberlik Türkiye Devleti'nin temelindeki mayadır. O maya sayesinde bugün Türkiye'de 70 bin camide 5 vakit ezan okunuyor. Kimse milletin inancını, dinini, değerlerini kendi emelleri için kullanmaya kalkamaz. Kalkarsa Erzurumlu bayan ayağa kalkar, 'Yeter artık' der."
 
Ermenistan ve Kürt açılımı rahatlattı 
 
 
Türk dış politikasının 2008'deki en önemli açılımlarından birisini Ermenistan oluşturdu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, 6 Eylül'deki Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası grup eleme maçı için yaptığı daveti kabul ederek Erivan'a gitti.  
  
Daha sonra New York'ta gerçekleştirilen BM Genel Kurul toplantısında Azeri, Türk ve Ermeni Dışişleri Bakanları üçlü bir zirve yaptı. Görüşmelerde Kafkas İttifakı projesinin yanı sıra Karabağ sorunu da ele alındı.

24 Kasım'da da Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) dönem başkanı olan Ermenistan'ın Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, İstanbul'da temaslarda bulundu. Nalbantyan, Erivan'ın hiçbir ön şart olmadan Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasına ve iki ülke arasındaki sınırları açmaya hazır olduğunu belirterek, Türkiye'den de aynı yaklaşımı beklediklerini söyledi. Nalbantyan ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan da amaçlarının, iki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesini sağlamak olduğunu belirtti. Ermeni meselesinde son adım ise bir grup entelektüelin 1915 olaylarıyla ilgili özür bildirisi oluşturdu. Türkiye, 2009'a bu bildirinin yol açtığı tartışmalarla giriyor.

2008'e damgasını vuran diğer bir gelişme Türkiye'nin komşusu Irak merkezi hükümeti ve Kürt bölgesel yönetimi ile kurduğu temas oldu. Yakınlaşma bir Türk heyetinin 27 Şubat'ta Irak'a gitmesiyle başladı. Bunun ardından Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, 7 Mart'ta Ankara'ya geldi. 14 Ekim'de de Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, Bağdat'ta Kürt bölgesel yönetiminin lideri Mesud Barzani ile görüştü. Irak Başbakanı Maliki, yıl sonundaki Türkiye ziyaretinde teröre karşı mücadelede her türlü faaliyeti destekleyeceklerini açıkladı.

RUS TANKLARI GÜRCİSTAN'DA

Gürcistan, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya özerk yönetimine karşı 'anayasal düzeni yeniden sağlama' gerekçesiyle 7 Ağustos'ta operasyon başlattı. Operasyona sert tepki gösteren Rusya, Gürcü güçlerini geri püskürterek başkent Tiflis'e 40 km kadar yaklaştı. 12 Ağustos'ta Rus birlikleri çekildi; ancak Moskova, Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıdı.

TÜRKİYE, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ ÜYESİ

Ekim ayında tarihi bir gelişme yaşandı. Türkiye, 2009-2010 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeliğine seçildi. 192 ülkenin 151'inin oyunu alan Türkiye, böylece uluslararası arenada oynadığı rolü, başka ülkelere de tescil ettirmiş oldu.

AB YOLUNDA 10 FASILA ULAŞILDI

2008 boyunca AB, Türkiye'ye reformların yavaşladığı eleştirisi getirdi. Türkiye ise AB'yi çifte standartla suçladı. 33 fasıldan 8'i AB tarafından dondurulan Türkiye bunların dışında 4 fasılda da Fransa'nın keyfî engelline takıldı. Kıbrıs Rum Kesimi de tek yanlı taviz beklentisiyle 2 faslı tıkadı. 2008'de açılan 4 fasılla birlikte müzakerelerde 10 başlığa gelindi.

Barack Obama tarih yazdı

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama, 4 Kasım başkanlık seçimlerinin sonucunda Cumhuriyetçi aday John McCain'in önüne geçerek ABD tarihinin 44. başkanı seçildi. Obama, bu göreve gelen ilk siyah olarak tarihe geçti.

11 EYLÜL:

KIBRIS, BM SÜRECİNE EMANET

24 Şubat'ta Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yapılan başkanlık seçimini Dimitris Hristofyas'ın kazanması adada çözüm umutlarını artırdı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Hristofyas, 11 Eylül'de kapsamlı müzakerelere start verdi.

6 ARALIK:

POLİSİN ATEŞİ YUNANİSTAN'I YAKTI

Yunanistan'ın başkenti Atina'da 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmesinin ardından tüm ülke çapında şiddet olayları çıktı. Çatışmalar bir haftadan fazla sürdü.

21 TEMMUZ:

SUÇLU KARADZİÇ YAKAYI ELE VERDİ

BM savaş suçları mahkemesi tarafından Boşnaklara karşı soykırımdan aranan Bosnalı Sırpların lideri olan Radovan Karadziç, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da sahte kimlikle yakalandı.

17 ŞUBAT:

KOSOVA MURADINA ERDİ


Sırbistan'ın özerk bölgesi Kosova, bağımsızlığını ilan etti. Makedonya, Karabağ'ın da aralarında olduğu 53 ülke Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı.

12 MAYIS:

DEPREM ÇİN'İ SARSTI

Çin'de Sichuan bölgesinde meydana gelen 8 büyüklüğündeki deprem sonucu 70 bine yakın insan ölürken, 18 binden fazla insan da kayboldu.

27 ARALIK:

İSRAİL, GAZZE'DE KATLİAM YAPTI

İsrail, Gazze Şeridi'ne Yahudilerin hafta sonu tatilinde ağır bir hava saldırısı düzenledi. Onlarca ton füzenin kullanıldığı saldırıda bir çoğu sivil olan yüzlerce insan katledildi. 
 
EKONOMİ GÜNDEMİ

Lale Devri bitti, dünya krizle boğuşuyor 
 
 
2008, tarihe 1929 Buhranı'ndan sonra yaşanan en önemli kriz yılı olarak geçti. Amerika'da yüksek riskli mortgage kredilerinde başlayan kriz, ekonomide yıla damgasını vurdu.  
 
Dünya ekonomileri 2000'li yıllara yüksek büyüme oranları, büyüyen piyasalar, yüksek seyreden borsa endeksleriyle başladı. Hem gelişmiş ülkeler, hem de aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda adeta bahar havası yaşanıyordu. Ancak 2007'de ABD'de mortgage kredilerinde yaşanan tıkanma, rüzgarı tersine çevirdi. Amerika'da mortgage kredilerinin tutarı 10 trilyon doları buluyordu. Bunun yaklaşık 1,4 trilyon dolarının batık yüksek riskli kredilerden oluştuğu biliniyordu. Bu kredilerin yaklaşık yüzde 40'ı da başta İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre olmak üzere Avrupa bankalarının portföyünde bulunuyordu. Bu sebeple kriz, ABD ile sınırlı kalmadı, hemen Avrupa'ya sıçradı.

Her ne kadar krizin Eylül 2008'den sonra hızlandığı, tam olarak ortaya çıktığı görülse de, aslında 2007'nin son çeyreğinde etkilerini göstermeye başlamıştı. ABD'de başlayan mortgage krizi, önce gelişmiş ülkelerdeki finans piyasalarını çalkaladı, borsalarda 2006 yılına göre, 25 trilyon doları aşkın kayıplar oldu, Lehman Brothers olmak üzere dev bankalar iflas etti, Amerika'da yatırım bankacılığı tarihe karıştı. Başta ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İrlanda tarafından olmak üzere 6 trilyon doları aşkın ekonomik paketler açıklanmasına rağmen durulmayan finansal kriz, çok sürmeden reel sektöre de yansıdı. Başta otomotiv sektörü olmak üzere birçok şirket derin mali krize girdi, milyonlarca kişi işini kaybetti. Kriz gelişmekte olan ülkeleri de derinden sarsmaya başladı. Gelişmiş İzlanda'nın yanı sıra gelişmekte olan Macaristan, Ukrayna, Pakistan gibi ülkeler Uluslararası Para Fonu (IMF) desteğine muhtaç duruma düştü. Büyük gelişmekte olan ülkelerden Türkiye ile Belarus ve Sırbistan IMF ile görüşmeye başladı. Krizin etkisiyle bir ara 1,80 yeni liraya dayanırken, sonra yine 1,55 seviyesine indi. Borsada 21 bin puan altına kadar iniş oldu. Hükümet krizle mücadele için 'ekonomik paket' hazırlıklarına, IMF ile stand-by görüşmelerine başladı. Uzmanlar, krizin 2009'da derinleşeceği, 2010 yılından itibaren de atlatılmaya başlanacağını belirtiyorlar.

Türkiye krize ekonomik göstergeler açısından 'sağlam' yakalanmasına rağmen iç politikada yaşanan olumsuz gelişmeler ekonomi yönetimini zora soktu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, 14 Mart'ta AK Parti'ye kapatma davası açması, piyasalarda istikrarsızlık olarak algılandı. Dava sonucunda Anayasa Mahkemesi AK Parti'yi kapatmayıp Hazine yardımının azaltılmasına karar vermesine rağmen, özellikle yabancı sermaye girişinin yavaşlamasına sebep oldu.

  

 

147 doları gören petroldeki 'dalga' piyasaların başını döndürdü

2008'de ekonomileri derinden etkileyen bir diğer gelişme de petrol fiyatlarının şaşırtıcı seyri oldu. Uluslarası piyasalarda uzun süre 70-80 dolar bandında seyreden petrolün varil fiyatı aniden yükselmeye başladı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu petrol ihtalatçısı ülkeleri zor durumda bırakan bu durum yaz aylarında zirveye ulaştı ve 11 Temmuz'da 147,27 dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı. Enerji çevreleri, yükselişin süreceği tahmininde bulunurken tersi bir durum yaşandı ve fiyatlar hızla düşmeye başladı. Yılın sonuna doğru petrolün varil fiyatı 40 doların altına kadar geriledi. Petrolün yükselişi sebebiyle başta Körfez ülkeleri ve Rusya olmak üzere petrol üreticisi ülkeler yüksek paralar kazanırken, Türkiye'de ise fiyat hareketliliğinin akaryakıta yansıtılmaması eleştiri konusu oldu. Akaryakıt dağıtım şirketleri petroldeki yükselişi anında pompaya yansıtırken, düşüş döneminde aynı hassasiyeti göstermedi ve Türk halkı aracının deposunu dünyanın en pahalı benziniyle doldurmayı sürdürdü.

2008 yılında gıda fiyatlarında da şaşırtıcı bir hareketlilik gözlendi. İlkbaharda, pirinç başta olmak üzere artan gıda fiyatları gelişmemiş ve bazı gelişmekte olan ülkelerde sosyal çalkantılara sebep oldu.

Sosyal güvenlikte yeni dönem: Erken emeklilik tarih oldu

Türkiye'nin 5 yıldır tartıştığı Sosyal Güvenlik Reformu, 1 Ekim'de yürürlüğe girdi. Yediden yetmişe herkesi yakından ilgilendiren reform ile Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde 18 yaşın altındaki herkes kayıtsız şartsız sağlık güvencesine kavuştu. Geliri asgari ücretin üçte 1'inden olanlar sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanırken, Bağ-Kur'lulara, emzirme, evlenme ve hastalık yardımı alma imkanı getirildi. Sosyal güvenlik açıklarını kapatmak için emeklilik şartları zorlaştırılırken, maaş bağlama oranları da düşürüldü. Emeklilik yaşı, 2036'dan sonra kademeli olarak 65'e yükselecek. Prim gün sayısı SSK'da 7 bin 200, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda 9 bin gün olarak belirlendi.

 

--------------------------------------------------------------------------------

1 OCAK

Lokanta, kebapçı, ayaküstü yemek yenilen yerler, pastane, kafeterya, kıraathane, otel, motel, pansiyon, tatil köyleri, her şey dahil fiyat uygulayan konaklama yerlerinde, sade, meyveli, kolalı gazozlarda KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.

14 ŞUBAT

Koç Holding, Migros'un yüzde 50,8 hissesinin 1 milyar 977 milyon 365 bin 405,44 YTL karşılığında Moonlight Capital SA'ya satılmasına karar verdi.

22 ŞUBAT

Tekel Sigara'nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi, 1 milyar 720 milyon dolar ile British American Tobacco (BAT) verdi.


14 MART

Türk Telekomünikasyon AŞ'nin Hazine'ye ait hisselerinden 603 milyon 750 bin YTL nominal değerdeki bölümünün halka arzı için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruldu.

14 MAYIS

İpek Matbaacılık'ın sahibi Akın İpek, Kanaltürk'ün, tüm borçlar dahil 30 milyon dolara devir ve satın alındığını açıkladı.

12 MAYIS

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom'daki yüzde 15 Hazine hissesinin halka arzında, toplam halka arz büyüklüğünün '1,9 milyar dolar' düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

30 MAYIS

Petkim'in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'na devrine yönelik satış sözleşmesi imzalandı. Socar-Turcas-Injaz, 2 milyar 40 milyon dolarlık ihale bedelinin 1 milyar 660 milyon dolarını peşin ödedi.

1 TEMMUZ

Aralarında Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Türkiye Kömür İşletmeleri Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ), elektrik dağıtım şirketleri ve BOTAŞ'ın da yer aldığı enerji KİT'leri, 'Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması'na resmen geçti.

7 TEMMUZ

Oyakbank'ı satın alarak Türk bankacılık sektörüne giren Hollanda kökenli ING grubu, Türkiye'deki faaliyetlerine 'ING Bank' ismiyle başladı.

24 TEMMUZ

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut GYO tarafından tekrar satışa çıkarılan İstanbul Mecidiyeköy'deki eski likör fabrikası arazisinin ihalesinde, 425 milyon YTL ile idareye en yüksek payı, Aşçıoğlu İnşaat-Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak İnşaat Ortak Girişimi verdi.

28 TEMMUZ

Rusya'nın petrol şirketi OAO Lukoil, Aytemiz Petrol bünyesindeki dağıtım şirketi AKPET'in tamamını 500 milyon doların üzerinde bir fiyatla satın aldı.

9 EYLÜL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) genel kurulunda seçimi Mehmet Büyükekşi 201 oyla kazandı.

11 EYLÜL

Tekstil, hazır giyim ve deri sektörü stratejik eylem planı açıklandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya giden yüzde 50 ucuz enerji, KDV istisnası başta olmak üzere çeşitli kolaylıklardan faydalanacak.

23 EYLÜL

TOKİ'nin Ataköy arazisi ihalesinde 850 milyon YTL ile en yüksek teklifi Sinpaş-Kat Turizm Ortaklığı verdi.

24 EYLÜL

50 YILLIK NÜKLEER SANTRAL HAYALİNDE SONA DOĞRU

2008'de enerji alanında önemli adımlar attı. Yılın en dikkat çeken gelişmesi 50 yıllık nükleer santral hayalinde önemli noktaya gelinmesiydi. Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralın inşaatı ve işletimi için ihalede tek teklif sahibi Türk-Rus ortaklığı olan Park Teknik-Rus JSC AtomstroyExport-JSC Inter RAO UES konsorsiyumu oldu. İhalede son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

1 KASIM

İşyeri ve konutlarda 500 yeni lira ve üzerindeki kiraların, bankalar veya posta işletmesi aracılığıyla ödenmesi mecburiyeti başladı.

13 KASIM

Kamuoyunda 'varlık barışı' olarak adlandırılan, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda, kabul edilerek yasalaştı. Yasa, yurtdışındaki tasarrufu yüzde 2, yurtiçindeki tasarrufu da yüzde 5 vergiyle ekonomiye kazandırmayı amaçlıyor.

18 KASIM

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOBİ'lere 350 milyon YTL kredi kullandırılacağını bildirdi.

28 KASIM

'CEP'TEN MAÇ VE SİNEMA KEYFİ BAŞLIYOR

Cep telefonunda görüntülü konuşma ve televizyon seyretme başta olmak üzere GSM hizmetlerinde devrim yapacak Üçüncü Nesil (3N) ihalesi gerçekleştirildi. Türkiye'de bulunan 3 operatörün yarıştığı ihalede Turkcell, 358 milyon Euro'yla en değerli lisans olan A lisansına sahip olurken, B lisansı 250 milyon Euro'ya Vodafone'un, C lisansı 214 milyon Euro'ya Avea'nın oldu. D tipi lisans ise talipli olmadığı için satılamadı.

11 ARALIK

New York Savcılığı ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Nasdaq eski patronu, Wall Street'in yatırım danışmanı olan Bernard Madoff'un 50 milyar doları bulan yolsuzluk sebebiyle tutuklandığını açıkladı. Madoff'un yahudilere ait fonları da 'ponzi oyunu'yla batırdığı ortaya çıktı.
 
SPOR GÜNDEMİ

2008 Rekorlarla renklendi 
 
 
Türk ve dünya sporunda 2008, hayli yoğun ve renkli geçti. Bu yıla damgasını vuran 2 dev organizasyon, İsviçre-Avusturya ortaklığındaki 13. Avrupa Futbol Şampiyonası ile Pekin'de düzenlenen 29. Yaz Olimpiyat Oyunları oldu. Milli Takım'ın Euro 2008'deki Avrupa 3.lüğü, Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar Türk cumhuriyetleri ve Müslüman ülkelerde yankı uyandırdı.  
 
 
 Ligde Galatasaray'ın şampiyonluk sevinci yaşaması, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki başarısı sporseverlerin aklında yer edindi.

OCAK: Süreyya Ayhan'a ömür boyu men cezası

2. kez doping yapan milli atlet Süreyya Ayhan ömür boyu men, antrenörü Yücel Kop da 2 yıl hak mahrumiyeti aldı.

ŞUBAT: Potada Türkiye Kupası Türk Telekom'un

Atletizmde Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası kros yarışmalarında Türkiye, genç erkeklerde Erzurum Türk Telekomspor ile 1 takım, Vedat Güven ile 1 bireysel birincilik kazanırken, dört ikincilik ve 1 de üçüncülük elde etti.

Basketbolda Türkiye Kupası'nı Telekom ilk kez kazandı.

35. Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası'nda Türkiye, tarihinde ilk kez takım birinciliğine ulaştı.

MART: Fenerbahçe, ilk kez çeyrek finalde

Şampiyonlar Ligi'nde Fenerbahçe, Sevilla'yı penaltılarla 3-2'lik skorlarla eleyerek ilk kez çeyrek finale çıktı.

Artistik Buz Pateni'nde ikinci olan Tuğba Karademir, Türkiye'ye bu spordaki ilk madalyasını kazandırdı.

Avrupa Çalenç Kupası'nda Vakıfbank, kupada ilk, tarihinde 2. kez Avrupa şampiyonu oldu.

NİSAN: Gazanfer Bilge vefat etti

Bayanlar potada Türkiye Kupası'nı F.Bahçe aldı.

Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda Türkiye, takım halinde ve erkeklerde 1., bayanlarda 3. oldu.

Belçika Tekvando Turnuvası'nda Türkiye zirvede.

44. Uluslararası Bisiklet Turu'nda bireysel klasman birinciliğini İspanyol David Garcia, takım birinciliğini ise Diouigiovanni kazandı.

Hentbolde bayanlarda Milli Piyango erkeklerde İzmir Bld. şampiyon oldu.

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu eski milli güreşçi Gazanfer Bilge, İstanbul'da 85 yaşında iken vefat etti.

Dünya Liseler Kros Şampiyonası'nda erkeklerde Muş Rekabet Kurumu Lisesi 1., bireysel dalda ikinci oldu.

MAYIS: G.Saray engelleri aştı!

Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonlar Kupası'nda Galatasaray bir ilki başardı ve yenilgisiz şampiyon oldu.

ULEB Avrupa Ligi'nde Rus CSKA altıncı kez güldü.

Voleybolda Eczacıbaşı, tam 22. kez kupayı kaldırdı.

Fortis Türkiye Kupası'nı Kayserispor müzesine taşıdı.

Erkekler voleybolda F.Bahçe ilk kez şampiyon oldu.

Süper Lig'de G.Saray 79 puanla şampiyon oldu. Ligin gol krallığı payesine ise Semih Şentürk 17 golle ulaştı.

UEFA Kupası'nı, İskoçya'nın G.Rangers'ı yenen Rusya'nın Zenit takımı ilk kez müzesine götürdü.

Bayanlar Basketbol Ligi'nde F.Bahçe şampiyon oldu.

Şampiyonlar Ligi'nde M.United, Chelsea'yi penaltılarla 6-5 yenerek 3. defa Avrupa'nın en büyüğü oldu.

HAZİRAN: A Milli Takım, Avrupa üçüncüsü

Beko Basketbol Ligi'nde şampiyonluğa Telekom'u 4-1'le geçen F.Bahçe üst üste 2., toplamda 3. kez ulaştı.

Sezonun 2. 'Grand Slam' mücadelesi Fransa Açık Tenis'te şampiyonlukları, erkeklerde İspanyol Nadal, 4. kez üst üste, bayanlarda Sırp Ivanoviç ilk kez kazandı.

NBA'de Celtics, 22 yıl sonra 17. kez mutlu sona ulaştı.

Euro 2008'de zirveye, Almanya'yı 1-0 yenen İspanya, 44 yıl sonra 2. kez çıktı. Krallığı ise 4 golle İspanyol Villa aldı.

Şampiyonaya 3. kez katılan Türkiye, grupta Portekiz'e 2-0 yenildikten sonra İsviçre'yi 2-1 ve Çek Cumhuriyeti'ni 3-2 mağlup ederek, 6 puanla 2. oldu ve çeyrek finale çıktı. Hırvatistan'ı, penaltılarla 3-1'le geçerek ilk kez yarı finale yükselen Milliler, Almanya'ya ise 3-2'lik skorla boyun eğdi.

Marsel İlhan, grand slam turnuvalarının 3. ayağı olan Wimbledon Tenis Turnuvası'na katılmaya hak kazandı.

TEMMUZ: Türkiye, Başkan Hasan Doğan'a ağladı

Kalp krizi geçiren TFF Başkanı Hasan Doğan vefat etti.

Sarayiçi'ndeki 647. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, Ekrem Yavuz'u yenen Recep Kara elde etti.

Fransa Bisiklet Turu'nda zafer, İspanyol Sastre'nin oldu.

AĞUSTOS: Elvan Abeylegesse, Pekin'de tarih yazdı

TFF Süper Kupa'yı Kayserispor'u yenen G.Saray kazandı.

Federasyon Başkanlığı'na, Mahmut Özgener seçildi.

29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Çin, 28 bronzla birinci oldu. Türkiye 1 altın, 4 gümüş, 3 bronzla 37. sırada yer aldı.

Elvan Abeylegesse, 5 bin ve 10 bin metrede gümüş madalya kazandı. Oyunlar tarihinde atletizmde madalya alan ilk Türk bayan atlet ve iki madalyalı ilk Türk oldu. Serbest güreşte Ramazan Şahin altın, halterde Sibel Özkan ve tekvandoda Azize Tanrıkulu gümüş, grekoromen güreşte Nazmi Avluca, tekvandoda Servet Tazegül, boksta Yakup Kılıç bronz aldı.

ABD'li yüzücü Michael Phelps, 8 dalda altın madalya kazanarak tarihe geçti. Jamaika'lı atlet Usain Bolt 100 ve 200 metre ile 4x100'de dünya rekoru kırarak altına uzandı. Rus atlet Yelena İsinbayeva yüksek atlamada 5,05 m. ile hem kendisine ait rekoru, hem olimpiyat hem dünya rekorunu kırdı.

Süper Kupa'yı UEFA Kupası sahibi Zenit aldı.

Kübra Öztürk, Büyükusta Normu'yla satranç tarihine geçti.

EYLÜL: 12 Dev Adam, yenilgisiz finallere kaldı

Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası elemelerinde 12 Dev Adam, grubunu 6 galibiyet ve 12 puanla yenilgisiz tamamladı. Milliler, böylece Polonya 2009 finallerine kaldı. Bayanlar Basketbol Şampiyonası elemelerinde Milli Takım, finallerde yer almayı hak etti.

Pekin'deki Paralimpik Oyunları'nda okçulukta bayanlar olimpik yayda Gizem Girişmen altın, masa tenisinde ise tek bayanlarda Neslihan Kavas bronz madalya kazanan isimdi.

EKİM: Avrasya Maratonu, kıtaları buluşturdu

Basketbolda Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı Türk Telekom 2. kez, bayanlarda ise Galatasaray 7. kez müzesine götürdü.

Kıtalararası Avrasya Maratonu'nda birincilikleri, erkeklerde Etiyopyalı Kasime Roba, bayanlarda Rus Yulamanova kazandı. Bayanlarda Mehtap Sızmaz finişi 3. sırada geçti.

KASIM: Hamilton, en genç ve ilk siyahî şampiyon

Formula 1'de, 2008 yılı şampiyonluğunu, McLaren ekibinden İngiliz Lewis Hamilton 98 puanla ilk kez kazandı.

5. Dünya Bayanlar Boks Şampiyonası'nda Türkiye, 63 kiloda Gülsüm Tatar, 86 kiloda Şemsi Yaralı ile 2 altın, ayrıca 2 bronz madalya kazanarak takım halinde ikinci oldu.

Tokyo'daki 6. Kıtalararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Turnuvası'na Avrupa adına katılan G.Saray, kürsüye çıktı.

Dünya Ralli Şampiyonası'nda birinciliği, Citroen ekibinden Fransız pilot Sebastien Loeb, 5. kez üst üste elde etti.

19. Dünya Büyükler Karate Şampiyonası'nda Türkiye, Kumite kategorisinde takım halinde dünya şampiyonu oldu.

ARALIK: Kulüpler Dünya Kupası, Manchester'ın

Kulüpler Dünya Kupası'nı İngiliz ekibi M.United kazandı.

Castrol Ford Team Türkiye adına yarışan Emre Yurdakul ve yardımcı pilotu Can Erkal, dünya ralli şampiyonu oldu.
 

zaman



Bu haber 3,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,363 µs