En Sıcak Konular

İsrail saldırıları beşinci gününde...

31 Aralık 2008 19:14 tsi
İsrail saldırıları beşinci gününde...  
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı operasyonun beşinci gününe girdi. Beşinci gününde dünya genelinde protestolar devam ederken, İsrail ateşkesi görüşmeye başladı. Ancak İsrail kabinesi, geçici ateşkesi kabul etmediğini duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün, Tunus gibi ülkelerde yılbaşı kutlamaları iptal edildi. Türkiye ve birçok ülkeden Gazze'ye yardımlar ulaşmaya başlarken, İngiltere de Gazze'ye 10 milyon dolar yardım yapacağını duyurdu. Arap Birliği, Filistinli gruplara uzlaşma çağrısı yaptı. İran'da ise Filistin'de savaşmak için gönüllü başvuruda bulunanların sayısının 25 bini bulduğu bildirildi.

İsrail, operasyonun beşinci gününde Gazze Şeridi'ne iki hava saldırısı gerçekleştirdi. Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki sınır bölgesinde bulunan tünelleri hedef alan saldırılarda Filistinli sağlık kaynaklarına göre bir kişi hayatını kaybetti.

Ölü sayısının 387'ye yükseldiği açıklanırken Birleşmiş Milletler ise ölenlerden en az dörtte birinin sivil olduğunu duyurdu. Filistinli kaynaklar da ölenlerden 42'sinin çocuk olduğunu açıkladı.

Saldırıları sürdüren İsrail yönetimi, dün geceden itibaren ateşkes tekliflerini görüşmeye başladı. İsrail kabinesi bugün Fransız Dışişleri Bakanı'nın 48 saatlik ateşkes teklifini görüşmek üzere toplantı. Ancak İsrail yönetimi, "ateşkes şartları oluşmadığı gerekçesiyle" geçici ateşkes tekliflerini kabul etmedi.

Filistin Otoritesi Başkanı Mahmud Abbas'ın da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Gazze'de bir ateşkes çağrısı yapmasını isteyeceği bildirildi.

Gazze sınırındaki İsrail askerleri de kara operasyonuna yönelik hazırlıklarını sürdürdü.

Öte yandan Arap ülkelerinin dışişleri bakanları bugün Kahire'de bir araya geldi. Ancak bakanlar, İsrail'e ve Hamas'a karşı ortak bir tutum belirleme konusunda anlaşamadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal toplantı sonunda yaptığı açıklamada Filistinli grupları birlik olmaya çağırdı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Arap liderlerini, İsrail'in saldırılarını durdurma konusunda "acele etmeye" çağırdı. Ahmedinejad, komiteler kurmanın veya konuşmalar yapmanın yetersiz olduğunu savundu. İran'da İsrail'e karşı savaşmak için gönüllü kayıt olan öğrencilerin sayısının 25 bini aştığı belirtildi.

Bugün Gazze'ye yönelik yardımlar gelmeye ve bazı ülkeler de yardım taahhüdünde bulunmaya devam etti. İsrail, bugün 106 TIR yardımın Gazze'ye geçmesine izin verildiğini duyurdu. Ayrıca son dört gün içerisinde Gazze sınırına 4 bin ton yardım malzemesinin getirildiği ve 20 Filistinlinin de tedavi için İsrail'deki hastanelere getirildiği kaydedildi. Ancak Birleşmiş Milletler şimdiye kadar yapılan yardımların yetersiz olduğunu, Gazze'nin sadece günlük un ihtiyacının 100 TIR olduğunu kaydetti.

İngiltere Gazze'ye 10 milyon dolarlık yardım vaadinde bulunurken ABD de BM'nin Batı Şeria'daki Filistinli göçmenlere yardım sağlayan ajansına 85 milyon dolar bağışlayacağını açıkladı. Bugün ayrıca Çin yönetimi 1 milyon dolar, Norveç 4,3 milyon dolar, Lübnan 1 milyon dolar yardım vaadinde bulundular. İran da Gazze'ye yardım malzemesi dolu bir uçak ve gemi göndereceğini duyurdu.

Öte yandan bazı Arap ülkeleri de bugün yapacakları yılbaşı kutlamalarını iptal ettiklerini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticari merkezi Dubai'de bu akşam yapılması planlanan tüm yılbaşı kutlamalarının hükümetin emriyle iptal edildiği bildirildi. Dubai'nin ardından Filistin halkının yanında olduklarını gösterme amacıyla Mısır, Ürdün, Tunus ve Bahreyn de yılbaşı gecesi parti, konser ve benzeri eğlence düzenlemeyeceklerini açıkladı. Yetkililer otel yöneticilerini bilgilendirdiklerini ve uymayanların cezalandırılacağını açıkladı.

cihan



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,639 µs