En Sıcak Konular

Filistin ağlarken O golf oynadı

31 Aralık 2008 11:47 tsi
Filistin ağlarken O golf oynadı İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım karşısında suskunluğunu koruyan yeni ABD Başkanı Barack Obama İsrail'li dostlarıyla bir golf kulübünde görüntülendi.

Gazeteport'un haberine göre, 1 Ocak`ta Washington`a dönecek olan Obama, arkadaşlarıyla birlikte Hawaii`deki bir golf kulübünde görüntülendi.

Kendisini gören vatandaşların, 18. delikteki atışının ardından alkışlarla yanına gelmesi sırasında, halen oyunu süren diğer oyuncuları rahatsız etmemeleri için ricada bulunan Obama, daha sonra taraftarlarının tebriklerini kabul etti.

Gazze`de şu ana kadar 370`ten fazla insanın ölümüne neden olan İsrail operasyonu, tüm dünyadan tepki çekerken yeni ABD Başkanı`nın bu konuda hiçbir söz etmemesi, başta Amerikan kamuoyu olmak üzere dünyada Obama`nın da Bush yönetiminin başarısız Ortadoğu politikasını sürdüreceğinin bir işareti olarak yorumlanıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapmaktan ısrarla kaçınan Obama`nın yardımcıları, yeni başkanın öncelikli dış politika hamlelerinden birisinin Ortadoğu barışına yönelik girişimler olacağını söylemekle yetiniyor.

Obama`nın 20 Ocak`ta resmen göreve başlamasından sonra bölgeye bir dizi ziyaret yapması bekleniyor.


ETRAFI İSRAİL DOSTLARIYLA ÇEVRİLİ

Obama`nın İsrail`in Gazze`ye saldırısı karşısındaki suskunluğu, Arap ülkelerinin kendisinden beklentilerinin düşük olmasını haklı çıkardığı şeklinde değerlendiriliyor.

Arap ülkelerindeki yetkililer ve siyasi yorumcular, Obama`nın seçilmesiyle ABD`nin Orta Doğu politikasında değişikliklerin "küçük ve yavaş" olacağını savundu.

Hindistan`ın Mumbai kentindeki terörist saldırılara tepki gösteren ve ABD`deki ekonomik kriz karşısında nasıl tavır alacağına ilişkin ayrıntılı açıklamalarda bulunan Obama, İsrail saldırısının üzerinden 4 gün geçmesine rağmen suskunluğunu sürdürüyor.


İHTİYATLI DAVRANIYOR

Amman`daki Arap Düşünce Forumu`nun genel sekreteri Mısırlı Hasan Nafaa, Obama`nın bu tavrıyla  ilgili olarak, "İhtiyatlı olmak istiyor ve gelecekte de ihtiyatlı olacağını düşünüyorum, çünkü Arap-İsrail çatışması önceliklerinden birisi değil" dedi.


Beyrut Amerikan Üniversitesi öğretim üyelerinden siyaset bilimci Hilal Kaşan ise "Obama`nın tavrı çok belirsiz. Yahudi lobisi seçilme ihtimaline karşı uyarıda bulunmuştu, dolayısıyla (Gazze konusunda) sessiz kalmayı seçti. Eğer Obama sessiz kalmaya devam ederse, bu sessizliği İsrail`in Gazze`ye saldırısına destek verilmesi konusunda işlevsel bir etkiye sahip olur" yorumunda bulundu.

Arap dünyası, Irak`ı işgal eden ve İsrail`e güçlü destek veren şimdiki Başkan George W. Bush`un yerine yeni birinin seçilmesinin daha iyi olacağı düşüncesiyle, Obama`nın Kasımda başkan seçilmesini heyecanla karşılamıştı.

Obama`nın dış politika ekibine yaptığı seçimler, özellikle de Hillary Clinton`u Dışişleri Bakanlığına ve Rahm Emanuel`i Beyaz Saray Genel Sekreterliğine seçmesi çok fazla şeyin değişmeyeceği şüphesini artırdı.

Kahire Üniversitesi`nden Mustafa El Seyid, "Gerçekten de kötümserim. Çünkü Obama`nın çevresindeki insanlara baktığımda, onların İsrail hükümetinin tutumundan kendilerini ayırma gereğini duymayacak, İsrail`in en iyi dostları olduğunu görüyorum" dedi.

Nafaa, İsrail hükümetinin Hamas`a özellikle şimdi saldırmayı, Obama görevi devraldıktan sonra desteğini alacağından emin olmadığı için seçtiğini ileri sürdü ve ama İsrail "Bush`un koşulsuz desteğini alacağını biliyordu" diye konuştu.


TEL AVİV`İ ZORLAMAYACAK

Arap dünyasının temel olarak, Obama`nın Orta Doğu barışına Bush`tan daha fazla ilgi göstermesini beklemesine rağmen, uzmanlar bu konuda da şüpheli.

Carnegie Enstitüsü`nün Beyrut`taki Orta Doğu Merkezi Müdürü Paul Salem, "Bush`un aksine, tarafları görüşmeye teşvik eden bir Obama`nın olması fark yaratacaktır. Ama Obama İsrail`i (taviz vermeye) zorlamayacaktır. Siyasi olarak, İsraillilere çok fazla baskı yapmayacaktır" yorumunda bulundu.

Obama`nın Orta Doğu`da Bush zamanında büyük oranda azaldığı görülen etkisini onarmak istiyorsa cesur adımlar atması gerektiğini belirten Kahire`deki Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Velid Kazziha, ancak ilk işaretlerin Obama`nın bunu yapacağını göstermediğini kaydetti.


Seyid, Obama`nın mevcut durumun korunmasını isteyen danışmanları ile buna karşı olan danışmanları arasında bir çekişme yaşanacağını belirterek, "Benim izlenimime göre, İsrail`in iyi dostları sonunda bu çekişmeyi kazanacak ve ABD`nin bölgedeki etkisinin daha da azalmasına katkıda bulunacaklar" dedi.

timetürk



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,292 µs