En Sıcak Konular

Hasta olmak istemiyorsanız?

31 Aralık 2008 10:26 tsi
Hasta olmak istemiyorsanız? Kış mevsiminin soğuk ve beyaz yüzünü gösterdiği şu günlerde hem üşümemek hem de terleyip hasta olmamak için nasıl giyinmeliyiz?

Soğuk hava tek başına hasta etmemekle beraber vücut direncini düşürmekte ve hastalığa yakalanmayı kolaylaştırmaktadır. İşte bu noktada kışın giydiklerimize, özellikle çocukların giyimine ayrı bir özen gösterilmesi gerekiyor.  
 
Tek ve kalın bir kıyafet yerine üst üste birkaç kat giyinmek hem yalıtım oluşturarak üşümeyi engeller hem de terleme halinde üzerimizi hafifletmemizi sağlar. Örneğin yetişkinler gömlek, body üzerine hırka, süveter tercih edebilir. Çocuklarda ise boyun bölgelerini de kapatan bir kazak ve üzerine yelek giydirilebilir. Yine aynı şekilde çocukların kot ve kadife pantolonlarının içine çok kalın olmayan eşofman, tayt giydirilebilir.

Yünlü ve pamukluları tercih edin

Sert ve karlı günlerde üşümeyi engellemek için termal iç çamaşırlar tercih edilebilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta cildin yüne karşı hassas olup olmadığıdır. Isı tutma özelliği yüksek olan yün lifi bazı ciltlerde kaşıntı yapabilir. Bu durumda cilde direkt temas eden kıyafetlerde yüzde 100 pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Sentetik elyaf karışımının çok olduğu kıyafetler özellikle hareketli olan çocuklarda terleme yapar, mekân değişikliğiyle beraber normalden daha fazla üşümeye sebep olur. Vücut ısısının en çok kaybedildiği bölge baş ve boyun bölgesidir. Donma tehlikesine maruz kalan yüz hatları bere, şapka ve atkı kullanılarak direkt çarpan rüzgâra karşı mutlaka korunmalıdır. Çocuklar için baş, boyun ve kulakları örten şapka modelleri tercih edilebilir. Yüzü rahatsız etmeyecek orta kalınlıkta atkılar da ağızdan soğuk hava girişini engeller.

Ayakkabılar su geçirmemeli

Soğuk havalarda bayanlar ve çocuklar ayaklarını üşütmemeye çok dikkat etmelidirler. Yalıtkan ve su geçirmeyen botlar tercih edilmelidir. Ayakkabı içine giyilen çorap çok kalın olup rahatsızlık vermemelidir. En ideali yüzde 100 pamuklu, terletmeyen çoraplardır. Çocuklara evde çorap üzerine altı kaymayan dikişli patikler giydirilebilir. Panduflar ayağı sıcak tutmakla beraber zamanla terleme ve kokmaya sebep olabileceği ve ev içinde çocuğun hareketini sınırladığından dolayı uzun süre kullanımından kaçınılmalıdır.

Rahat eldivenler kullanın

Soğuk havalarda moraran parmaklar üşümekle kalmaz hareketleri de sınırlar. Özellikle çocukların ellerinin üşümemesi için hareketlerini sınırlamayan, ele oturan, su geçirmeyen ve onların hoşuna gidebilecek dekoratif eldivenler giydirilmelidir.

Aşırı ağır paltolar almayın

Hareketleri sınırlayan bir palto özellikle çocukların hoşuna gitmez ve giymemek için direnirler. Ağır, aşırı bol veya aşırı dar, kaşındıran paltolar alınmamalı, hafif ve yalıtımlı olanlar tercih edilmelidir.

Giyimde dikkat edilmesi gerekenler

Vücut ısısının tutulmasını sağlayan yağ dokusu bebeklerde henüz gelişmediği için vücut sıcaklıkları hemen düşer. Bebeklerde ihtiyaç halinde battaniye de kullanılmalıdır.

Üzerini çok açan çocuklara terletmeyen tulumlar giydirilebilir. Üzerine ince bir battaniye yeterlidir.

Kalp hastaları da üşümeyecek şekilde giyinmelidir. Soğuk hava damarların daralmasına ve kalbin daha çok çalışmasına sebep olur.

zaman



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,946 µs