En Sıcak Konular

2 milyon çocuk seks kölesi

0 0 0000 00:00 tsi
2 milyon çocuk seks kölesi BM Çocuk Fonu UNICEF'in yayınladığı çocuk raporu, savunmasız milyonlarca çocuğun, insanlıktan çıkmış yetişkinler tarafından seks, uyuşturucu mafyası ve savaşlarda acımasızca kullanıldığını yüzümüze tokat gibi vuruyor.

BM Çocuk Fonu UNICEF’e göre dünya çapında 246 milyon çocuk emek sömürüsüne maruz kalıyor. Tam 30 ülkede 300 bin çocuk eline silah verilip savaştırılıyor. Acemi ve deneyimsiz oldukları için çocuk askerler arasında yetişkinlerden daha fazla kayıplar oluyor. Sık sık sakat kalıyor, psikolojik travma geçiriyor ve topluma yeniden katılmakta zorluk çekiyorlar. BM Çocuk Fonu UNICEF’in "Çocuk İstismarına Son" kampanyası çerçevesinde açıklanan verilere göre, dünya çapında 246 milyon çocuk "çocuk emeği sömürüsü"ne maruz kalıyor, yüzbinlerce çocuksa savaşlarda kullanılıyor.

UNICEF’in kampanyasında yer alan dünyada çocukların istismar edilmesiyle ilgili genel bilgiler şöyle:

Çocuklar, mal gibi satılıyor

BM rakamlarına göre, çocuk ticareti rakamı yılda 1,2 milyon civarında. Özellikle, az eğitimli ve yoksul ailelerin çocukları daha savunmasız durumda. Çocukların bazıları kaçırılırken, büyük çoğunluğu yabancı yerlerde iş ve eğitim vaadiyle kandırılıyor. Çocuk ticareti endüstrisinde örneğin Batı Afrika’da çocuk ticaretinin amacı kızlara ev işleri yaptırmakken Pakistan ve Hindistan’da Bangladeşli erkek çocuklar imalat sanayisinde çalıştırılıyorlar.

15 bin erkek çocuk sesk turizminde

Çoğu kız, ancak önemli bir kısmı da erkek olmak üzere yaklaşık 2 milyon çocuk, milyar dolarlık seks ticaretine dahiller. Yalnızca Güneydoğu Asya’da, 1 milyon çocuğun bu alanda çalıştığı tahmin ediliyor. Sri Lanka sahillerinde 10-15 bin erkek çocuk seks turizminde çalışıyor.

352 milyon çocuk işçi var

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2002 yılında dünya çapında "ekonomik olarak aktif" 352 milyon çocuğun bulunduğunu hesapladı. Bu çocukların 211 milyonu 5-14 yaş grubunda. ILO, yine bu çocukların 246 milyonunu "çocuk işçiler" olarak sınıflandırdı.
Sahraaltı Afrikası ülkelerinde 5-14 yaş grubunda 48 milyon çocuk çalışıyor. Asya ve Pasifik bölgesinde 127,3 milyon çocuk, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daysa yüzde 13,4 milyon çocuk çalışıyor. Çocukların yüzde 70’i tarımda çalışıyor. Yüzde 8’i imalat, yüzde 8’i toptan ya da perakende satışta, ayrıca restoranlar ve otellerde çalışıyorlar.

Savunmasız çocuklar savaşlarda sakatlanıyor

İnsan Hakları İzleme örgütü Human Rights Watch’a göre, 30’dan fazla ülkedeki çatışmalarda 8 ila 18 yaş arasındaki yaklaşık 300 bin çocuk kullanılıyor.Çocuklar, çatışmalarda savaşçı, ulak, hamal, aşçı olarak kullanılıyor ya da cinsel hizmet sağlıyorlar. El Salvador, Etiyopya ve Uganda’da çocuk askerlerin yaklaşık üçte birini kız çocuklar oluşturuyor. Acemi ve deneyimsiz oldukları için çocuk askerler arasında yetişkinlerden daha fazla kayıplar oluyor. Sık sık sakat kalıyor, psikolojik travma geçiriyor ve topluma yeniden katılmakta zorluk çekiyorlar.

Uyuşturcu müptelası aileler çocuklarını kurye olarak kullanıyor

Çeteler ve uyuşturucu müptelası aileler, polisin kuşkusunu çekmemek için çocukları uyuşturucu kuryesi olarak da kullanıyor. Sokak çocukları, uyuşturucu ticaretinin olduğu şehirlerde özellikle savunmasız durumdalar.

iyibilgi.com



Bu haber 3,658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,146 µs