En Sıcak Konular

Kara Kıta Türkiye'nin can simidi

31 Aralık 2008 09:16 tsi
Küresel ekonomik krizde Türk işadamlarının can simidi Afrika ülkeleri oldu. Kriz nedeniyle pazar arayışlarını çeşitlendiren işadamları, Afrika’ya yönelik ihraacat ve yatırımlarını hızlandırdı.

Türkiye’nin Afrika atağı dış ticarete ilişkin resmi verilere de yansıdı. Geçen yıla göre Türkiye’nin Kuzey ve Sahraaltı ülkelere ihracatında patlama yaşandı. Afrika ülkelerine 2008 yılında gerçekleşen toplam ihraacat, 2007 yılına oranla yüzde 65 artarak 7 milyar doları aştı.

Afrika katısında 55 ülkeye ihracat ve yatırım yapan Türk şirketleri, tarım aletlerinden konfeksiyona, mobilyadan demir-çeliğe, makarnadan seramiğe kadar yüzlerce çeşit ürünü Afrika pazarlarına sundu.

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen Afrika Dış Ticaret Köprüsü projesi çerçevesinde gerçekleştirilen işadamları zirveleri de ikili ticaret anlaşmalarına katkı sağladı. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, şunları söyledi:

“Bugüne kadar üç zirve gerçekleştirdik. Meyvelerini de bu yıldan itibaren toplamaya başladık. Bu programlara başladığımız 2005 yılında ihracatımız 3.6 milyar dolar iken bu yılın daha bugün 7 milyar doları aştı. Tüm bunların yanı sıra yatırımcı ilişkileri de hız kazanmaya başladı. Zirvelerden önce bölgede 73 yatırımcı vardı. Bugün itibarıyla Afrika’da yatırım yapan girişimci sayısı 134’e çıktı. Yatırımlarda öne çıkan ülkeler ise Etiyopya, Gine, Burkina Faso, Benin, Orta Afrika, Angola ve Malavi.”

Kenya’ya jeneratör, senegal’e beyaz et!

İşte Afrika ülkelerinde Türk işadamlarını yaptığı bazı anlaşmalara örnekler:

# Gineliler, makarna, demir-çelik, piknik tüpü alım anlaşmaları yaptı.

# Ünlü bir seramik firması Burkina Faso’ya ayda 6 konteyner göndermeye başladı. Aynı firma Kamerun’la da ilk iş anlaşmasını yaptı.

# Konyalı firma Tanzanya’ya 500 bin euroluk çikolata fabrikası kuracak.

# Malatyalı bir işadamı Senegal’de tavuk çiftliği kuruyor. Başka bir Malatyalı firma, Yemen’e baston ve asa satışı, çikolata, gofret ve dış cephe malzemesi sattı. Yine Yemenli işadamlarının yüzde 55’i Türk firmalarla iş anlaşması yaparken gıda ve elektronik malzeme siparişinde bulundu.

# Nijerya’da bir firma, Türkiye’nin ünlü bir bisküvi fabrikasının distribütörlüğünü aldı.

# Bir elektrik firması Fildişi Sahilleri’nde trafo kurulması için anlaşma imzaladı. İlk etapta 1 milyon dolarlık yapılan anlaşmada hedef ileriki süreçte 5 milyon dolar.

# Uganda’da toplu konut inşaatı için anlaşma yapıldı. Ugandalılar, alüminyum, PVC, tekstil gibi sektörlerde malzeme ve ekipman alımı anlaşmaları yaptı.

# Bir çikolata firması, Sahraaltı Afrika ülkelerinde 12 bayi ile anlaştı.

# Bir firma Kenya’ya jeneratör satışı yaptı, Kenyalı bir işkadını Türkiye’den çimento götürüp paketleme tesisi kurarak satmak üzere anlaştı. Projenin tamamı 400 milyon dolarlık bir yatırım.

# Nijerliler, 3 konteyner toz içecek, 1 konteyner tarım aletleri, 1 konteyner yaylı yatak aldılar. Nijerli bir işadamı araba lastiği ve jant firmasının 5 ülkede distribütörlüğünü aldı. 25 konteyner makarna, 20 konteyner terlik-ayakkabı, süt mamulleri paketleme makineleri, otomotiv yedek parça, konfeksiyon, mobilya ve aksesuar malzemesi aldılar.

Akşam



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs