En Sıcak Konular

Papadopulos yine kaybetti …

0 0 0000 00:00 tsi


 Kıbrıs Rum lideri Papadopulos pek göstermek istemiyor, ancak şu sıralarda kendini odaya kapatıp herhalde duvarları yumrukluyordur. Büyük heyecanlarla beklediği sonucu alamadı. Bel bağladığı AB son anda yine Türkiye’yi tercih etti.


Şu sıralarda hiçbir lider, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Papadopulos’un yerinde olmak istemez. Herhalde evine kapanmış, duvarları yumrukluyor ve Avrupa Birliği’ne hakaretler yağdırıyordur. Fransızlar’ı ve Almanlar’ı “döneklikle”, AB’yi de çifte standart uygulamakla suçluyordur.

           

Doğrusunu söylemek gerekirse, hiç de haksız  sayılmaz.

 

Papadopulos 2004 yılı 17 Aralık’ındaki doruk toplantısına, özel bir gündemle gelmişti. Türkiye ile müzakerelerin başlamasına karşılık, Ankara’nın Rumlar’ı resmen tanıması koşulunu öne sürmüştü. Sırtı sıvazlanmış ve başta Avusturya olmak üzere, bazıları tarafından desteklenmişti. Ancak son dakikada satıldı. Zira Avrupa Birliği Türkiye’yi tercih etti. Türkiye tarafından resmen tanınmadan vazgeçti ve sadece Ankara Anlaşması’nın imzalanmasıyla yetindi. Dolaylı bir tanınma yolunu denedi. Ancak, o da olmadı.  Erdoğan bastırınca, AB liderleri “Ankara Anlaşması’nın imzalanması, Kıbrıs’ın tanınması anlamına gelmez” dediler.

           

Papadopulos, sonradan ikinci bir fırsat daha yakaladı.

           

Ankara Anlaşması’ndaki limanların açılmasını ön plana çıkarttı.

           

İlk başlarda şansı yaver gitti. Fransa, Almanya, Hollanda ve Avusturya, tamamen iç politika nedenleriyle Türkiye’yi sıkıştırmak için, Rumlar’ı kullanmak istediler. İşte Papadopulos’u heyecanlandıran da bu oldu. Kaçırdığı bir fırsatı yeniden yakalamıştı. Limanları açtırdığı taktirde, Türkiye’nin Güney Kıbrıs Hükümeti’nin bütün adayı temsil ettiğini dolaylı şekilde kabul ettiği sonucunu çıkaracak, bunun propagandasını yapacak ve bu sayede de 2008 yılı başkanlık seçimini de kazanabilecekti.

           

Önce, Türkiye ile tüm müzakerelerin askıya alınması isteğiyle ortaya çıktı.

           

Ardından 15 başlığın askıya alınması pozisyonuna geriledi.

           

18 aylık bir süre verilmesi ve Türkiye kıpırdamamışsa, yeni cezalar kesilmesi fikrinin peşine takıldı.

           

“BM çerçevesinde Kıbrıs çözümü” gibi cümlelerin edilmemesinde ısrar etti.

           

Sonuçta ne olduğu ortada.

           

Papadopulos, beklentilerinin ancak küçük bir bölümünü elde edebildi. Şimdi, yine son derece kızgın. Zira yine AB, Türkiye’yi tercih etti. Daha doğrusu, Türkiye’yi kaçıracak bir noktaya sürüklememeyi tercih etti. Rum lider yine hayal kırıklığına uğradı.

           

Papadopulos bu tutumuyla, sadece Kıbrıs’ı hukuken ikiye bölünmeye doğru götürmekle kalmıyor, aynı zamanda KKTC’nin resmen tanınmasını da zorluyor.

           

Rum lider ülkesine büyük zarar veriyor.

                                               *                                 *                                 *

 

AB, BU İZOLASYONLARI FAZLA TAŞIYAMAZ…

 

Rumlar çok yanlış bir politika izliyorlar. Eğer bu havada devam eder, Türkiye’yi ve Kıbrıs’ı sürekli şekilde gündemde tutarlarsa, sonunda  hiç beklemedikleri sonuçlarla karşı karşıya kalabileceklerdir.

           

Avrupa, uzun bir aradan sonra, Kıbrıs sorununu tekrar keşfetmeye başladı. Unutmuşlardı, şimdi zorla gündemlerine giriyor. Tabii böyle bir olasılıkta, Avrupa KKTC’ye uygulanan izolasyonun da farkına varacak. Binlerce insanın ambargo altında yaşamasının tersliğini de görecekler.

           

Bir noktayı gözden kaçırmamamız gerekiyor. Avrupa kamuoyu ve kurumları, KKTC’ye yönelik izolasyonları uzun yıllar boyunca hayatta tutamayacaklardır. Kıbrıs Türkleri göz göre göre, ambargo altında yaşatılamazlar. Hele Anan referandumundan sonra, hala cezalı tutulmaları kabul edilemez.

           

Alman Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier’in son konuşmalarına dikkat edecek olursak, Kıbrıs Rumları’nın istedikleri gibi at koşturmalarının güçlüğü çok daha net şekilde ortaya çıkmaktadır.

           

 Papadopulos belki farkında değil, ancak Avrupa da, Kıbrıs’ta çözümün zorunluluk haline geldiğini görüyor.

           

Rumlar bu şekilde devam ederler, Papadopulos çözümsüzlük yolundaki baskılarını arttırırsa, günün birinde KKTC’nin resmen tanınması gündeme gelebilir. Bir veya iki ülkenin resmen tanıması da, gerisini pamuk ipliği gibi getirir



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,408 µs