En Sıcak Konular

Bİr dakika! Birşeyler oluyor?

30 Aralık 2008 14:40 tsi
Bİr dakika! Birşeyler oluyor? Fark ettiniz mi? Türkiye'den başka elini taşın altına koyan yok!

iyibilgi Ankara

Fark ettiniz mi? Türkiye’den başka elini taşın altına koyan yok! Neden? Gazze’ye yönelik İsrail saldırısını ‘sessizlikle karşılayan’ ülkeler haritası, farklı bir yönelişin işaretini veriyor. Ortadoğu garip bir savaşa, artı, vahim savaşçıklara sürüklenebilir. Peki ya Türkiye?

Aslında üç mini (!) gelişmeden huzursuzlanmamız gerekiyor. 1) İsrail saldırı öncesi Türkiye’yi ziyareti. 2) Mısır’ın-tarihte eşi görülmedik biçimde-oyundan çekilmesi. 3) Hem Arap hem de Batı ülkelerindeki garip sessizlik.

Birçok Arap ülkesindeki hatta bazı Batılı ülkelerdeki “nümaşiyler” aldatıcı olabilir. Çünkü aynı ülkelerin yönetimleri, İsrail’in Gazze’deki vahşetine sessiz kalıyor.

Baştan bir toparlayalım: Mısır Dışişleri Bakanı dün Ankara’ya geldi ve "Mısır, İsrail ile Filistin (Hamas) arasında 6 ay boyunca sükûneti sağladı. Çatışmayı önlemek için elimizden geleni yaptık. Ama maalesef olanlar oldu."

Tam bu noktada Ortadoğu’nun kadim politik kabullerinden birini anımsatalım; “Suriyesiz savaş Mısırsız barış olmaz”! Ama Kahire çekildi. Çekilmekle de kalmadı. “Görevi” Türkiye’ye devretti.

Ankara da, bir süredir dünya ölçeğinde büyük itibar sağladığı “barış görüşmeleri aracısı” ünvanına yaslanarak durumu vaziyet etti. Başbakan yılbaşında Suudi bölge ülkelerine seri gezilere başlayacak.

Peki ama Mısır neden yok? Oysa Kahire, Hamas ile İsrail arasında arabulucuk yapıyordu. Dün Hamas, saldırılara karşılık olarak bazı liderlere suikast düzenleyeceğini açıkladı.

Bunların içinde İsrail yöneticileri var. Ancak Hamas, kendisine karşı tavır alan bazı Arap ülkelerinin liderlerine de suikast düzenleyeceğini açıkladı ve kimi analizcilere göre Mısır da bu listenin içinde!

Dur, düşün!

En ciddi reaksiyonu vermesi beklenen-kamuoyları hariç-Arap ülkeleri de sessiz. Arap Birliği’nin acil yapılması beklenen toplantısı önümüzdeki Cuma gününe sürüklendi.

Birleşmiş Milletler Konseyi’nin kararı İsrail’in adını bile zikretmiyor. Sadece taraflar silahları bırakmaya davet ediliyor. Peki AB? Hiç ses yok. Tamamı suskun. ABD? Halef-selef başkanların ikisi de sessiz.

Zaten AB ve ABD’den birşey beklemek hayli zor. Çünkü, ikisi de Hamas’ı terör örgütü sayıyor. Tüm bu tabloya bakınca meseleyi çözebilecek tek ülke olarak Türkiye görünüyor.

Evet Türkiye belki bunu başarabilir. Ama tek başına? Peki ya İsrail, Türkiye’nin Hamas’la barış için temasa geçmesine ne diyecek? Geçen sefer (!) kıyametleri koparmış, anımsanacağı gibi ABD’deki sözde Ermeni yasa tasarısı oylanırken vereceği desteğe karşılık Hamas meselesini anımsatmıştı!

Ancak mesele bu da değil. Ortada sadece Ankara bulunuyor. Diğerleri nerede? Türkiye, Filistinliler de dahil olmak üzere problemin taraflarının oyunda çıkmasının gerginliği artıracağını çok önceden söyledi. Ama şimdi neredeyse tek başına!

Ağırdan almak ne demek?

Bu yalnızlık nasıl okunmalı? Batı’nın ve Arap ülkelerinin barış yolundaki olası girişimlerde ayak sürümesi, Hamas’ın İran’a dayanıyor olmasından kaynaklanabilir mi?

İlginç ama açılımları tehlikeli bir soru. Zira, bu durumda Hamas’ın ve Gazze’nin üzerinde bir başka büyük hedefin silueti görülebilir. Arap ülkeleri, İsrail’in Hamas’ı vurmasının Tahran’ın etkisini ve gücünü azaltacağını düşünüyor.

Bu hesap belli ki ABD ve AB tarafından da paylaşılıyor. Katar, BEA, Suudi Arabistan, Ürdün, İsrail, Bahreyn, Umman, Kuveyt hatta Irak ve Mısır. Hiçbiri İran’ın etkisini bölgede istemiyor.

Batı ile Doğu bu garip bombalama üzerinden bir mutabakat varmış gibi. Başka kim sessiz? İran da sessiz. Ve anlaşılıyor ki onun sessizliği diğerlerinden farklı. Tahran saldırıya en ciddi reaksiyonu vermesi beklenirken-ortada benzer bir savaş yokken “İsrail haritaden silinmeli” derken-şimdi şeklî itirazlar da bulunuyor.

O da belli ki “kuşatıldığının” farkında. İşte büyük tehlike de burada başlıyor. Bu savaş şimdi durduralmazsa belli ki Ortadoğu büyük bir yardan yuvarlanacak.

Daha İsrail kara savaşına başlayacak. Ardından Lübnan Hizbullah’ı Hamas’a destek verecek. Çatışma yayılacak. İran-Suriye denkleminde söyleyecek sözü bulunması gereken Rusya da pek sessiz.

Ne söyleyeceğine dikkat edilmeli. Zira, Rusya ile İsrail’in arası Gürcistan meselesinden bu yana açık.

Nihayetinde geriye bir tek yine Türkiye kalıyor. Ankara bölgenin cehenneme dönüşmesine elbette seyirce kalamaz. Ancak bu şimdilik sınırlı savaş, daha büyük bir coğrafyaya, hadi açıkça yazalım İran’a sıçrarsa ne olacak?

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,434 µs