En Sıcak Konular

Ulusal Birlik Hareketi 3 günde çöktü

0 0 0000 00:00 tsi
Ulusal Birlik Hareketi 3 günde çöktü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis'i baskı altına almak için kurulan Ulusal Birlik Hareketi'nin ömrü 3 gün sürdü. Oluşumda yer aldığı belirtilen 40 sivil toplum örgütünden bazıları organizasyondan haberleri olmadığını açıkladı

Toplantıya ev sahipliği yapan Türkiye Kamu-Sen ise platform içinde yer almadığını bildirdi. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Zaman'a yaptığı açıklamada 28 Şubat'ı çağrıştıran hiçbir oluşum içinde olmayacaklarını ifade etti. Kendilerine daha önce gönderilen metinle, tanıtım toplantısında Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Şener Eruygur'un okuduğu metnin farklı olduğunu kaydeden Akyıldız, "Böyle bir birliktelik olamaz. O açıklamayı şiddetle reddediyoruz." dedi.

İtirazını aynı gün dile getirdiğini; ancak söylediklerinin dikkatten kaçtığını aktaran Akyıldız, ismi oluşum içinde sayılan bazı derneklerin habersiz olmasını ise "İşte bu işin nasıl yürüdüğünü görün. Birileri bir şey yürütmüş. Biz ev sahipliği yaptık." ifadelerini kullandı.

UBH'nin kurulduğu, öncülüğünü yapan ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur tarafından önceki gün kamuoyuna duyurulmuştu. Oluşum ve amaçlarının yer aldığı bildiri, farklı yorumları beraberinde getirmişti. Hareket içinde yer alan sivil toplum örgütleri listesinde adı geçen ve toplantıya ev sahipliği yapan Kamu-Sen'in pozisyonu ise şaşkınlıkla karşılanmıştı. Konuyla ilgili haberlerin ardından konfederasyon, üyelerinin yoğun sitemine maruz kaldı. Bu tepkiler üzerine Kamu-Sen yönetimi, önce kendi internet sitesi aracılığıyla eleştirilere cevap verdi. Ardından Zaman'a konuşan Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, UBH içindeki yerlerini yeniden gözden geçirdiklerini vurguladı. Şener Eruygur'un pazartesi günkü toplantıda sarf ettiği "Cumhurbaşkanlığı makamının Cumhuriyet'in değerlerini içine sindirememiş bir kişi tarafından işgali kabul edilemez." sözlerinin yer aldığı metne atıfta bulunan Akyıldız, kamuoyunda oluşan 28 Şubat süreci benzeri bir oluşum içinde yer aldıkları yönündeki görüntüden son derece rahatsız olduklarını aktardı. Akyıldız, şöyle devam etti: "Bizim ağzımızdan çıkmayan bir şeyin bize yakıştırılmasından üzgünüm. Hele hele 28 Şubat benzeri bir oluşumun içinde asla olmayız. Kamu-Sen'in 28 Şubat sürecindeki tavrı nettir. Demokrasi dışındaki hiçbir çözümü kabul etmeyiz. Kamu-Sen milli ve manevi değerlere önem veriyor. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. 28 Şubat'ın yaşandığı dönemde en net tepkiyi Kamu-Sen gösterdi. O günlerdeki duruşumuzu herkes bilir. Böyle bir kurumun, 28 Şubat benzeri görüntü veren bir yapının içinde olması asla düşünülemez."

'İşgal' ifadesi başka çağrışımlar yaptı

UBH tarafından açıklanan metinde ADD ilkelerine göre hareket edileceğinin yazılı olduğunu dile getiren Akyıldız, bunu asla kabul etmeyeceklerini, kendi ilkeleri çerçevesinde bir birliktelikte yer alabileceklerini vurguladı. Eruygur'un konuşmasında 4-11 Kasım tarihlerinde ADD öncülüğünde yapılan ve Kanaltürk'ün kurucusu Tuncay Özkan'ın da konuşma yaptığı eylemlere atıfta bulunulduğuna dikkat çeken Akyıldız, "1920 düşüncelerini bugün yaşatmaya çalışıyorlar. O gösterilerde bölücü unsurlar yer almıştır. Bunlarla aynı çizgide olmamız asla söz konusu değildir. Metinde yer alan 'Cumhurbaşkanlığı makamının Cumhuriyet'in değerlerini içine sindirememiş bir kişi tarafından işgali kabul edilemez.' şeklindeki ifadeyi de kabul etmemiz mümkün değildir. Demokratik sistemlerde bu makama gelişler yasalarla belirlenir. Özellikle işgal ifadesi bizde başka çağrışımlara sebep oldu. Bunu kabul edemeyiz."

Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, tanıtım toplantısında neden sessiz kaldığını da izah etti. Akyıldız, Eruygur'un açıklamalarına basın toplantısında müdahale ettiğini; ancak gözden kaçtığını anlattı. Kamu-Sen Başkanı, bu konuda şu görüşü dile getirdi: "Açıklamanın sonucunda Şener Bey ilave yapmadan basın mensuplarına 'Sorularınız var mı?' diye sordu. Sorulara cevap verdi. Ama ben daha sonra bir açıklama yaptım. Aslında tepkimi ortaya koydum. Bu açıklamayı kabul etmediğimizi ben o gün orda ifade ettim."

Kimi birliğe alındığından, kimi okunan metinden habersiz

Ulusal Birlik Hareketi içinde yer aldığı duyurulan Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, kendisinin haberdar edilmeden birliğin yönetim kuruluna alındığını açıkladı. Rızasının alınmadığını belirten Yetkin, platformun hiçbir toplantısına katılmadığını kaydetti. Cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale etmek için miting düzenlemeye karşı olduğunu ifade eden Yetkin, görüşü alınmadan yönetim kuruluna dahil edilmesiyle ilgili yetkili kişileri arayacağını belirtti. Demokrat Girişimci Kadınlar Derneği Genel Başkanı Zerrin Coşkuner ise platformun üyeleri arasında bulundukları halde toplantıda okunan ortak metni görmediğini kaydetti. Coşkuner, platformun Kıbrıs, Ermeni meselesi ve AB konusunda duyarlılık geliştirmek maksadıyla oluşturulduğunu kaydederek, "Sayın Başbakan'a karşı bir hareket içinde değiliz, aksine Tayyip Bey'in baktığı yerden bakıyoruz meselelere." şeklinde konuştu. Edinilen bilgiye göre UBH fikri, ADD Başkanı Şener Eruygur öncülüğünde yapılan temaslar neticesinde doğdu. Katılacak sivil toplum örgütlerine önceden 'hareketin hedeflerinin' yer aldığı metin de gönderildi. Bu metinde, 'ülke bütünlüğü ve ulusal birliği' korumayı amaçlayan bir birliktelikten söz edildi. Ancak Eruygur'un kamuoyuna yaptığı açıklamada dağıtılan metinde olmayan bazı görüşler seslendirildi. Özellikle "Cumhurbaşkanlığı makamının Cumhuriyet'in değerlerini içine sindirememiş bir kişi tarafından işgali kabul edilemez." ve "Ulusumuzu ve tüm siyasal partilerimizi bu düşünce doğrultusunda eylem birliğine çağırıyoruz." cümleleri katılımcı örgütleri şaşırttı.

ZAMAN



Bu haber 364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,915 µs