intihar saldırılarına başlayacak | " /> intihar saldırılarına başlayacak | "/>

En Sıcak Konular

İsrailli Araplar intihar saldırılarına başlayacak

30 Aralık 2008 12:07 tsi
İsrailli Araplar intihar saldırılarına başlayacak Gazze saldırılarının ardından Filistin’de Mahmud Abbas, Mısır’da da Hüsnü Mübarek’in iktidardan düşebileceğini söyleyen Köni’ye göre, bundan sonra İsrailli Araplar intihar saldırılarına başlayacak

Şenay YILDIZ / Akşam

Abbas ve Mübarek iktidardan düşebilir

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Hasan Köni, Gazze’deki dehşetin ardından AKŞam’ın sorularını yanıtladı:

# Neden bu noktaya gelindi? Hamas’ın sorumluluğu ne kadar?

Hamas, İsrail’in Gazze ambargosu kalkmadan ateşkesin devam etmesini kabul etmeyeceğini açıkladı. Ama Hamas’ın attığı roketler öyle pek de hedefleri tutturamayan amatör roketlerdi ve doğru dürüst de bir yerleri vuramıyordu bu nedenle. İsrail’in bu şekilde karşılık vermesi inanılır değil. Ama Hamas roket saldırıları ile İsrail’e saldırı için ‘bahane’ yarattığını anlamıyor. Bunun üzerine tabii 300-400 kişi öldüğü zaman bu bir ‘katliam’ haline geldi.

# İsrail’in Gazze saldırısını uluslararası ilişkiler açısından nasıl tanımlıyorsunuz?

Bu Cenevre Sözleşmesi’nin savaş hukuku ile ilgili bölümünün net bir biçimde ihlali ve ‘savaş suçu’ anlamına geliyor. Dünyanın hiçbir yerinde silahsız sivil halka saldırıp, ‘ama onların arasında teröristleri de vurduk biz’ diyemezsiniz. İsrail savaş suçu işledi ama buna rağmen, onun yaptıklarını kınayacak bir mekanizma yok. Bu savaş suçudur. Ama arkasında ABD olan bir İsrail’i yargılayabilecek bir uluslararası mekanizma yok.

# Arapların olaylar karşısındaki tavrını nasıl yorumluyorsunuz?

Araplar kendi kamuoylarındaki tepkiyi bastırmak için birtakım açıklamalar yapıyorlar. Ama içlerinden aslında Hamas’ın temizlenmesini istiyorlar. Kabul edelim veya etmeyelim Hamas halkı temsil ediyor. Arap ülkelerinde ise halkın seçtiği yönetim sayısı yok denecek kadar az. Şii Hamas İran’dan da destek alır ve İran başat güç olur diye korkuyorlar.

# Batı’nın tepkisi yeterli mi?

Batı arkasına ABD’yi almış. İsrail’e ses çıkaramıyor. Batı ‘ölen Arap çocukları’ diye sessiz kalıyor.

# Bundan sonra ne olacak?

İsrail’in bu saldırısı karşılıksız kalmaz. İsrail içinde yaşayan Araplar kendilerini feda edecek ve İsrail’de bir yerler patlamaya devam edecek. Filistin’de Sünni El Fetih ile Şii Hamas arasında mezhep çatışması yaşanıyor. Filistin’deki liderlik çekişmesi nedeniyle barış görüşmeleri tıkalı. Filistin Devlet Başkanı Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, Hamas’ı hedef alan açıklamaları nedeniyle iktidardan düşebilir. Bizim de canımız yanacak.

Gazze’ye saldırarak Obama’ya baskı yaptılar

# Saldırının bu dönemde gerçekleşmesinin ardında yatan sebep nedir?

Bunun iki temel sebebi var. Birincisi, İsrail’in seçimlere girecek olması. Sağ partiler çok güç kazanmıştı. Bu da Livni’yi zor durumda bırakıyordu. Çünkü Livni ılımlı orta. Şimdi tam gitmeden bu işi Olmert’e yaptırdılar. Böylece hem işin sorumlusu yeni başbakan olmayacak hem de Livni biraz güçlenecek. İkinci neden ise, ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacak olan Barack Obama üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar. Obama’nın kazanmasını istemedi. ABD’deki Yahudiler ve şimdi Obama’ya ‘neden eskisi gibi şiddete destek veren bir tutum izlemesi gerektiğini?’ gösteriyorlar. Clinton gibi daha yumuşak bir dönem beklerken, savaş endüstrisi gücünü geri toparlıyor. Obama da, olayların ardından ‘Bir ülkede bir başkan var’ gibi sözlerle net bir tavır koymadı.



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,813 µs