En Sıcak Konular

PKK ahtapot gibi!

0 0 0000 00:00 tsi
PKK ahtapot gibi! Terörle mücadelede Türkiye'ye yardımda sınıfta kalan ABD, örgütün mali kaynaklarını kurutmak için harekete geçmişe benziyor. Bu kez söylem pratiğe dönüşecek mi bilinmez ancak Amerikalılar Türkiye'nin gönlünü hoş tutma çabasında.

Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı köklü önlemler alınmasını henüz sağlayamayan ABD yönetimi, örgütün Avrupa'daki mali ve siyasi ağını çökertmek için girişimlerini artırdı. Washington, bir yandan da ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston'ın Kuzey Irak'taki çabalarının sürdüğünü belirterek, Ankara'nın Ralston'a kapıyı kapatmamasını istiyor.

PKK'ya karşı işbirliği sağlamak için 6 Avrupa ülkesini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatör Yardımcısı Frank Urbancic, Washington'a dönüşünde bir grup Türk gazetecisinin sorularını yanıtladı.
PKK'yı "çok kollu bir ahtapot" diye tanımlayan Urbancic, örgütün Avrupa'da, dönercilerden haraç almaktan insan ve uyuşturucu kaçakçılığı yapmaya kadar birçok yan etkinlikte bulunduğunu, bunları önlemek için Avrupa ülkelerinden yeni adımlar beklendiğini söyledi. Almanya'nın PKK üyeliğini suç saymaya başlamasının kayda değer bir değişim olduğuna dikkat çeken Urbancic, ancak Avrupa'da örgüte karşı başka ne tür somut önlemler üzerinde durulduğunu ısrarlı sorulara rağmen açıklamadı.

Başer-Ralston teması

AB'nin, PKK'yı "Kürt meselesinin sonucu" saydığının ve Türkiye'de meşru Kürt siyasi partilerine serbest ortam sağlanmasından yana mesaj verdiğinin hatırlatılması üzerine, kendilerinin de ifade özgürlüğünden yana olduğunu belirten Urbancic, "PKK, broşür dağıtmakla yetinen bir parti olsa sorun kalmazdı. Hiçbir siyasi partinin insanlara saldırmaya hakkı yok. Meşru siyasi ifade farklı bir şey" dedi.

Urbancic, Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer ile Ralston arasında Avrupa'da yapılan görüşmenin, Kuzey Irak'ta alınacak önlemler üzerinde yoğunlaştığını belirtti.

Urbancic, bir gazetecinin, bu alanda somut ilerleme sağlanmamasının Türkiye'de yarattığı memnuniyetsizliği hatırlatarak, "'Ralston artık Türkiye'ye gelmesin' diyenler var" demesi üzerine, "Türk halkı general Ralston'ı dışlamakta haklı değil. Bunu yapmamalılar. Ancak tam saha pres uygulamakta haklılar" dedi.
ABD'li yetkili Urbancic, Bush yönetiminin yeni Irak stratejisinin oluşmasında Ralston'ın görüşlerinin de dikkate alınacağının altını çizdi.

Milliyet



Bu haber 219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs